Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ciorba de fasole pastai cu ciuperci...
Postat de: katty in CiorbeCuratam ceapa si morcovul. Ceapa o taiem fin, iar morcovul il dam pe razatoarea mare. Taiem varfurile aripilor, le spalam bine si le scurgem. In uleiul incins punem mai intai morcovul, il lasam...Citeste continuarea
Ciulama de ciuperci
Postat de: licurici_lra in Mancaruri de legumeCeapa tocata marunt se pune la calit intr-o lingura de ulei, apoi se adauga ciupercile taiate felii subtiri, sare si piper. Se lasa pe foc pana se inmoaie, cam 20 min. Smantana pentru gatit...Citeste continuarea
Chiftelute marinate
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se spală, se strecoară de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin, chiar de două ori, dacă este cazul. Se curăță legumele, se spală și se...Citeste continuarea
Fasole batuta a la vasimur
Postat de: vasimur in Mancaruri de postCu câteva ore înainte de a o pregăti, alegem fasolea, o spălăm bine și o punem la înmuiat în apă fierbinte. Într-o oală punem suficientă apă la fiert, iar...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de ciocolata...
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga zaharul pe rand si se bate pana se obtine o spuma tare. Se adauga si apa si se mai mixeaza putin. Galbenusurile...Citeste continuarea
Reteta de lasagna cu carne de porc...
Postat de: mirela0911 in LasagnaPreparare Reteta de lasagna cu carne de porc si sos Bechamel Se prepara sosul de carne. Se curata ceapa si se taie marunt. Morcovul se curata si se da pe razatoarea cu gauri mici. Intr-o...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de...
Postat de: katty in PrajituriPunem la foc intr-o craticioara apa si zaharul. Amestecam pana zaharul s-a topit, dam jos si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei, punem uleiul, ouale, un praf de sare,...Citeste continuarea
Desert prajitura Lamington -...
Postat de: ctlina in PrajituriFrecati untul cu zaharul si vanilia. Adaugati ouale treptat amestecand, apoi laptele. Incorporati faina amestecata cu praful de copt si sarea. Amestecati bine pentru a obtine un aluat...Citeste continuarea
Desert biscuiti australieni ANZAC
Postat de: ctlina in DulciuriAmestecati faina, zaharul, nuca de cocos si fulgii de ovaz. Topiti untul, cu apa si siropul. Turnati amestecul racit peste faina, adaugati bicarbonatul stins cu zeama de lamaie....Citeste continuarea
Cus-cus cu pulpa de porc
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se spală și se curăță bine de pielițe, vițe și osânză nedorită, după care se taie în cubulețe și se pune la călit într-o cratiță cu ulei, la foc mic,...Citeste continuarea
Desert biscotti cu alune, cafea si...
Postat de: katty in DulciuriCernem faina intr-un castron. Adaugam restul ingredientelor, mai putin alunele si ciocolata. Amestecam bine, pana obtinem un aluat omogen. Taiem ciocolata bucatele mici si sfaramam putin alunele....Citeste continuarea
Snitele de porc in crusta de fulgi...
Postat de: katty in PorcSpalam carnea, o stergem bine, apoi o taiem feliute subtiri, pe care le mai batem putin cu ciocanul de snitele. Intr-un castron punem iaurtul, sare, piper si bucatile de carne. Le masam bine,...Citeste continuarea
Ciorba cu chiftelute (Çorba- Turcia)
Postat de: ctlina in Supe/CiorbeO seara inainte puneti la inmuiat nautul in apa rece. Puneti apa suficienta caci se va umfla. A 2 a zi scurgeti nautul si clatiti-l sub apa rece. Puneti-l la fiert in apa noua, fara sare....Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi si crema de...
Postat de: cristina1985 in PrajituriAluat: Se bat ouale cu zaharul, cateva minute, apoi adaugati laptele si amestecati putin pentru a se dizolva zaharul. Se pune uleiul, amoniacul stins cu otet, cacao si faina. Se fac 3 foi intr-o...Citeste continuarea
Desert prajitura cu miere si Inka
Postat de: cristina1985 in PrajituriAluat: Se pune intr-o cratita pe foc, la bain-marie un amestec din zahar, oua, unt, Inka si mierea. Se lasa pana se topeste zaharul, amestecand continuu. Bicarbonatul se stinge in otet si se...Citeste continuarea
Salata Cobb
Postat de: cristina1985 in SalatePieptul de pui se caleste in putin ulei, pana devine alb. Apoi se pune putina apa si se fierbe 1 ora. In tot acest timp, se mai adauga apa, daca trebuie. In ultima jumatate de ora (se gateste 1...Citeste continuarea
Maioneza de casa
Postat de: CofetariiBucatari in SosuriIntr-un bol vom amesteca galbenusurile fierte cu cele crude, apoi vom pune in compozitie uleiul, putin cate putin. Vom adauga mustarul, vom mai turna ulei, apoi vom pune si sarea si vom continua...Citeste continuarea
Desert tort Musuroi de cartita
Postat de: CofetariiBucatari in TorturiBlat: Punem intr-un bol ouale, zaharul tos si cel vanilat. Apoi le vom mixa pana isi vor tripla volumul. Vom trece printr-o sita, deasupra compozitiei faina impreuna cu cacaua si le...Citeste continuarea
Zacusca de ciuperci
Postat de: CofetariiBucatari in ZacuscaIntr-o oala mai mare vom pune ceapa si uleiul, vom pune oala pe foc si vom cali ceapa 5 minute, apoi adaugam pe rand gogosarii, morcovii, ciupercile si la sfarsit sarea. Lasam oala pe foc mediu...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si...
Postat de: xana in PrajituriSe amesteca faina cu margarina moale taiata cubulete, zaharul vanilat, sarea si coaja rasa de limeta pana devine un aluat sfaramicios. Adaugam apa si omogenizam atat cat sa se formeze un aluat,...Citeste continuarea
Pizza cu ton - blat Alka Pizza Casei
Postat de: Bucataras in PizzaTaie mozzarella cuburi; Taie rosiile cherry in 4; Taie rosiile uscate fasii; Asaza mozzarella; Asaza rosiile cherry; Asaza tonul; Asaza rosiile uscate; Pune...Citeste continuarea
Pulpe de pui in sos de rosii aromat
Postat de: katty in PuiCuratam pulpele de pui, le spalam si le scurgem bine. Le crestam cu cutitul de 1-2 ori, apoi le asezam intr-un castron. Peste ele punem sare, piper macinat, boiaua iute si uleiul si le amestecam...Citeste continuarea
Desert gogosi cu budinca
Postat de: AndreeaLiță in DulciuriAmestecam toate ingredientele și frământăm un aluat moale pe care il lasam sa creasca cateva ore. Intindem foi, taiem gogosile si le mai lasam sa creasca pana se umfla apoi le prăjim...Citeste continuarea
Smoothie pentru Halloween
Postat de: Bucataras in Love SmoothiesCoace dovleacul si poti sa ii presari deja scortisoara deasupra. Lasa-l sa se raceasca si apoi pune toate ingredientele in blender si porneste-l pentru 1 minut. Pune in pahar si...Citeste continuarea
Punch de Halloween
Postat de: Bucataras in CocktailLa preparare vom folosi un blender , un polonic, iar in loc de bol vom folosi un dovleac pe care l-am curatat in interior si l-am desenat in tema petrecerii. Pentru inceput punem in ...Citeste continuarea
Culibiaca (Placinta cu carne tocata)
Postat de: oanapl in VitaCarnea de vită o cureţi de pieliţe, o tai bucăţi mici şi o treci prin maşina de tocat. Caşcavalul îl razi fin. Toci mărunt ceapa şi pătrunjelul verde. Ceapa o...Citeste continuarea
Ficatei cu legume in sos de rosii
Postat de: katty in FicatCuratam bine ficateii, ii spalam si ii scurgem bine. Presaram putina sare si piper. Ii trecem prin faina, scurgem bine surplusul de faina, apoi ii rumenim la foc iute in uleiul...Citeste continuarea
Aperitiv ciuperci umplute cu crema...
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriIn uleiul de masline incins punem legumele si le lasam 2-3 minute la foc iute, amestecand usor, cat sa se dezghete si sa se inmoaie usor. Le dam jos si le lasam sa se raceasca. Intr-un castron...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de mango si...
Postat de: katty in TorturiIncepem cu pregatirea blatului. Amestecam ingredientele solide intr-un castron. Mixam ingredientele lichide si le amestecam cu cele solide. Turnam amestecul intr-o forma de tort si coacem pana...Citeste continuarea
Ficatei de pui cu legume
Postat de: rocsi_1612 in FicatFicateii ii puneti in apa rece pentru 15-20 de minute. Dupa acest timp, ii spalati, ii scurgeti bine de apa si ii curatati de pielite sau alte venisoare, daca au. Ceapa o curatati si o tocati...Citeste continuarea
Varza murata
Postat de: vasimur in MuraturiAlegeți verze de dimensiuni medii, cam de 1-2 kg bucata ca să încapă în butoi și care nu sunt prea îndesate. Curăţăți-le de primele frunze și scobiți în dreptul...Citeste continuarea
Placinta cu pui si praz
Postat de: auragiuverdea1990 in Mancaruri cu carnePentru inceput, am pregatit aluatul pentru foile de placinta. Am pus faina cernuta cu cele doua oua, sarea si apa calduta si am framantat timp de 10 minute. Aluatul obtinut...Citeste continuarea
Pulpa de miel la slow cooker Crock-Pot
Postat de: Constelatialeu in Slow CookerAm scos pulpa de miel din congelator si am lasat-o sa se dezghete pana a doua zi. A doua zi, am crestat din loc in loc pulpa, apoi am masat-o cu sare boia si piper, iar in crestaturi am bagat...Citeste continuarea
Aperitiv clatite cu ciupercute si...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriCiupercuțele se scot din cutii și se pun într-un vas cu apă rece, timp de 15 minute, după care se clătesc în mai multe ape și se scurg de apă. Se face o compoziție subțire...Citeste continuarea
Chiftele de curcan cu tzatziki
Postat de: Oana in CurcanAmesteca intr-un bol carnea tocata de curcan cu morcovul si cartoful ras, ceapa si usturoiul verde tocate marunt, verdeata, oul, pesmetul, sare si piper dupa gust. Omogenizeaza bine compozitia...Citeste continuarea
Pui in fulgi de porumb
Postat de: dantes in PuiSe amesteca intr-un bol mustarul cu mierea si in altul punem fulgii de porumb sfaramati putin si ii amestecam cu sare, piper, boia, dupa gust. Dam fasiile de pui prin amestecul cu mustar, apoi...Citeste continuarea
Desert caramele
Postat de: mitinita in DulciuriUntul se topeste si se adauga laptele condensat. Se tine la foc mic cam 15-20 de minute sau pana cand devine de culoarea caramelului. Se ia de pe foc, se transfera pe o masa de lucru, se lasa...Citeste continuarea
Budinca de dovlecei cu oua de...
Postat de: mitinita in Mancaruri de legumeDovleceii se spala, se taie capetele, apoi se feliaza. In tava se pune uleiul si se presara pesmet. Se asaza feliile de dovlecei. Se amesteca ouale, faina, untul topit, laptele, sarea, praful de...Citeste continuarea
Salata de conopida si cartofi
Postat de: RODIMUR in SalateSe spală cartofii și se pun la fiert. Când sunt gata fierți, se lasă să se răcorească, după care se curăță de coji și se taie cubulețe într-un bol în care va fi...Citeste continuarea
Rulada de pui
Postat de: ancutsa in PuiSe spală bine o cană cu orez, se răstoarnă într-o craticioară în care am pus un strat subţire de ulei, se presară vegeta de casă şi un praf de sare, un morcov tăiat...Citeste continuarea
Dulceata de smochine
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spala fructele, li se indeparteaza cotoarele, se taie cubulete mai mici sau mai mari, dupa preferinte. Se asaza intr-un vas adanc si se stropesc cu zeama de lamaie. Intre...Citeste continuarea
Desert tarta Rapsodia
Postat de: ancutsa in PrajituriLaşi aluatul la dezgheţat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor 10 minute, la foc mic spre mediu, o scoţi ca s-o ungi cu...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere si aluat de...
Postat de: ancutsa in PrajituriSe spală merele, se decojesc sau nu, în funcţie de preferinţe. Se dau prin răzătoarea mare şi se gătesc pe foc mic, într-o crăticioară. Dacă merele sunt...Citeste continuarea
Desert placinta cu pere si mere
Postat de: eumimi in PrajituriTopim untul impreuna cu zaharul pentru aluat, apoi il lasam sa se racoreasca putin. Batem oul cu drojdia si-l adaugam peste untul caldut. Adaugam si laptele, iar la final faina. Framantam si...Citeste continuarea
Desert tarta cu mere si nuci
Postat de: oanapl in PrajituriPentru aluat, tai untul rece in cubulete si il amesteci cu faina si sarea pana obtii o textura nisipoasa. Adaugi zaharul macinat si oul batut cu apa si amesteci pana se omogenizeaza compozitia....Citeste continuarea
Paste cu branza la cuptor
Postat de: oanapl in SpagheteFierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, le strecori, le treci pe sub un jet de apă rece și le lași la scurs. Mixezi ouăle cu smântâna, apoi adaugi brânza de...Citeste continuarea
Ciorba de purcel
Postat de: oanapl in CiorbeSpeli carnea, o tai cubulețe și o pui la fiert în apă. Când începe să fiarbă, îndepărtezi bine spuma. Cureți toate legumele și le speli bine. Ceapa,...Citeste continuarea
Pizza picanta cu blat Alka Pizza Casei
Postat de: Bucataras in PizzaTaie carnatul picant felii oblice; Da pe razatoare mozzarella; Maseaza ardeiul iute, scoate-i semintele si taie-l fasii; Pregateste sosul: pune zaharul, busuiocul si oregano peste rosii....Citeste continuarea
Aperitiv frittata cu soia, ardei si...
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriFierbi cuburile de soia în apă cu sare, timp de 10 minute, apoi le scurgi bine într-o sită. Intre timp, tai cubulețe șunca și ardeiul roșu spălat, toci mărunt...Citeste continuarea
Pastravi de nuc la borcan
Postat de: Ksenya in ConserveCiupercile le spalam si inlaturam piciorul pana sub palarie. Nu-l vom folosi deoarece este tare. Palariile spalate si scurse le vom toca bucati mai mari si le...Citeste continuarea