Desert piramida din clatite de post, cu dulceata si peltea de gutui

de RODIMUR in Dulciuri, 28 Noi 2017 | 3583 vizualizari

 

O replică la tortul de clătite este piramida de clătite, un element-surpriză pentru mesele festive din post. Am mai făcut piramida de clătite întregi, sau de clătite de frupt, cu ciocolată. Acum, fiind post, am făcut clătite potrivite și am lăsat piramida "netencuită", așa cum sunt piramidele în realitate.
Din ingredientele enumerate mai jos mi-au ieșit 25 de clătite, mai groase decât le fac de obicei (ca să mă ridic mai ușor pe înălțime, cu piramida), așa că acum le-am putut trimite "în zbor" cu mare ușurință și talent.
Din capetele de clătite, rămase după "croială", am mai făcut ceva (urmează rețeta!), pentru că deși nu-mi place zgârcenia, nu-mi place nici risipa...!

 

INGREDIENTE

  • Pentru clătite:
  • 500 grame făină albă
  • 500 ml apă minerală
  • 6 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 4-5 linguri de zahăr tos
  • 2 plicuri de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de bicarbonat de sodiu
  • ulei pentru prăjit clătitele
  • Pentru decor și umplut:
  • 1 borcan de dulceață de gutui
  • 4-5 linguri de peltea de gutui
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert piramida din clatite de post, cu dulceata si peltea de gutui:

Se fac clătitele dintr-un aluat consistent pentru clătite, ca o smântână groasă.

În funcție de dimensiunile tigăii de făcut clătite, se face un pătrat din carton.

După ce s-au prăjit toate clătitele și s-au răcorit puțin (se poate începe imediat cu primele clătite făcute, care s-au răcit deja) se așează pătratul de carton pe clătită și se croiește după această formă, folosind un cuțit foarte bine ascuțit. Se mai decupează un pătrat la aceeași dimensiune și apoi se așează primul pătrat de clătită pe platou, se unge cu dulceață și se acoperă cu celălalt pătrat, de aceeași dimensiune.

Pentru a da forma piramidei de la început, se taie/micșorează pătratul de carton de jur împrejur cu 1-1,5 milimetri, după care se taie încă două pătrate de clătite, se unge și se suprapun corect peste celelalte pătrate. 

Se procedează la fel, decupând/micșorând mereu laturile pătratului de carton cu 1-1,5mm și croind câte două clătite după această dimensiune. Pătratele de clătite, care sunt din ce în ce mai mici, se ung și se suprapun până în vărful piramidei, care nu trebuie să fie ascuțit, ci plat, pentru ca acolo să puneți un element de decor (în cazul de față, a fost o linguriță de peltea, transparentă și strălucitoare ca o piatră de rubin).

 

TIPS-URI

1

Aluatul este mai consistent, pentru niște clătite mai groase, care să ajute creșterea în înălțime a piramidei.

2

Piramida de clătite se consumă imediat. Dacă stau mai mult timp în aer liber, foile de clătite se pot întări (mai ales că nu au nici lapte, nici ouă, nici unt!) și nu vor mai fi plăcute.

3

Piramida se feliază imediat, sau se poate mânca pe etaje, până la bază.

4

Se poate folosi orice fel de gem, sau de dulceață pentru umplerea clătitelor.

5

Capetele rămase după "croirea" pătratelor de clătite se pot folosi pentru a face niște trandafirași, care să fie un element de decor (după cum se vede în poze).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert piramida din clatite de post, cu dulceata si peltea de gutui" nu uita sa-i faci un review.
DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel