Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Salata de legume cu maioneza de post
Postat de: Constelatialeu in SalateMai intai punem la fiert legumele. Spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja, dupa ce au fiert ii curatam de coaja si ii lasam sa se raceasca bine. Curatam de coaja morcovii, pastarnacul si...Citeste continuarea
Foietaj (de casa) cu mere
Postat de: cristina1985 in PrajituriCa masura am folosit o ceasca de cafea , care are cam 80-90 ml. Aluatul : Se amesteca faina cu praful de copt, uleiul si sifonul;se framanta bine , se bate de masa de cateva ori si iar se...Citeste continuarea
Salau cu legume
Postat de: mihaelar63 in SalauCuratati si spalati legumele. Taiati jumatati de rondele dovlecelul. Taiati rondele morcovul, ceapa si usturoiul. Spalati pestele si-l asezati intr-o forma din ceramica...Citeste continuarea
Salata cu ton
Postat de: caroline in SalateSalata o curatam, o spalam , o uscam si o rupem bucati potrivite ca marime . Morcovul il curatam de coaja, taiem capetele si il taiem julienne. Porumbul si fasolea (eu am folosit...Citeste continuarea
Mancarica de linte cu morcovi
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeNu-i nevoie să-nmuiați inainte lintea. Spălați-o bine. Se curata si se toaca marunt ceapa si usturoiul. Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie adanca și se...Citeste continuarea
Prajitura cu mere si crema
Postat de: Moni_alex in DulciuriMerele se curata de coaja, se taie in 4 si se scot semintele. Intr-o cratita se pun la caramelizat 150 gr zahar, dupa ce se caramelizeaza zaharul se adauga 150 ml vin alb dulce. Apoi se pun si...Citeste continuarea
Mini baghete umplute cu piept de...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in Aperitive / GarnituriFierbem cateva minute broccoli,apoi il lasam intr-o strecuratoare. Taiem pieptul de pui in fasii mai lungi si subtiri.Prajim pieptul in putin unt. Batem ouale cu putina sare si le amestecam cu...Citeste continuarea
Foietaj cu branza
Postat de: GeorgianaGrigorescu in DulciuriPentru umplutura amestecam branza cu ouale, zaharul,vanilia si putina sare. Taiem bucati din aluatul decongelat si le asezam in formele de briose, apasand putin aluatul pentru a-l aseza...Citeste continuarea
Legume la pergament sub capac de...
Postat de: RuxyRux in Mancaruri de legumeLegumele se dau pe razatoare, se amesteca cu sare, daca doriti si putin piper, se asaza intr-o gramajoara si se strang in foaia pergament( cea de copt). Se coc 25 de minute, sau pana se...Citeste continuarea
Palmieri cu scortisoara
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai se lasa aluatul la dezghetat si se amesteca zaharul cu scortisoara. Se presara pe suprafata de lucru zahar amestecat cu scortisoara si se intinde putin aluatul pentru ca zaharul...Citeste continuarea
Aperitive cu broccoli
Postat de: GeorgianaGrigorescu in Aperitive / GarnituriFierbem broccoli cateva minute, apoi il punem intr-o strecuratoare. Taiem pieptul de pui bucatele mai mici, apoi il prajim cu putin unt (sau il putem fierbe). Batem ouale cu putina sare, apoi le...Citeste continuarea
Pulpa de miel la cuptor, cu legume...
Postat de: diaconta in OaiePulpa de miel am spalat-o si apoi am tamponat-o cu un servet de hârtie. Am amestecat condimentele si le-am presarat peste carne. In caserola pentru marinare,am pus...Citeste continuarea
Fudge de ciocolata cu alune
Postat de: RuxyRux in DulciuriSe pune apa intr-un vas la foc mic, cand se infierbanta usor se adauga zaharul si vanilia si se amesteca pana se topeste, se lasa sa fiarba fix 10 minute dupa ce a inceput sa dea in clocot. Se...Citeste continuarea
Chec din albusuri cu nuci, rahat si...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in DulciuriAm mixat albusurile spuma cu praful de sare, am adaugat zaharul si am mixat in continuare pana s-a topit.Am adaugat treptat uleiul mixand in continuare, apoi iaurtul amestecand usor, treptat faina...Citeste continuarea
Piept de pui Shangay
Postat de: Monica1997 in Aperitive / GarnituriPasul1:Se spala si se feliaza pieptul de pui,se poate taia dupa preferinta fasiute sau bucatale mai mici. Pasul2:Se bat cele 3 oua cu un praf de sare si piper,se adauga faina,apa si smantana...Citeste continuarea
Chec delicios cu lamaie si glazura...
Postat de: RuxyRux in DulciuriAcum ce sa va spun despre numarul de portii...ies atatea cat va lasa inima sa taiati :)))...si sa dati ! :))))) Pregatim intai si cantarim toate ingredientele. Cernem faina, radem coaja...Citeste continuarea
Biscuiti cu crema de ciocolata
Postat de: eumimi in PrajituriSe mixeaza untul (moale, la temperatura camerei) cu zaharul. Se adauga oul si se mai mixeaza 1-2 minute sa se incorporeze. Adaugam faina, praful de copt si esenta de vanilie si framantam....Citeste continuarea
Paste alla Puttanesca
Postat de: cristeena20 in Paste- Punem pastele la fiert in apa cu sare. - intre timp preparam sosul alla puttanesca: intr-o tigaie am pus ulei de malsine cu usturoi la incalzit si adaugam fileurile de anchova-lasam 2 minute...Citeste continuarea
Papricas de cartofi cu carne de vaca
Postat de: cristeena20 in Supe/Ciorbe- Eu am folosit o oala cu presiune (cucta) deoarece am redus timpul de fierbere al carnii-dar e foarte buna facuta si simplu-doar ca fierbem mult mai mult. Carnea trebuie sa fie foarte bine fiarta...Citeste continuarea
Salata de ton cu fasole boabe
Postat de: cristeena20 in SalateAceasta reteta e foarte simplu de facut si se poate pastra la frigider pe timpul zilei de preparare. Desfacem conserva de ton si lasam putin din uleiul in care e. Adaugam ceapa tocata fin (eu am...Citeste continuarea
Prajitura cu capsuni a la Buni
Postat de: MotanLaOale in PrajituriCapsunile se lasa la decongelat in frigider de pe o zi pe alta intr-o strecuratoare pentru a se scurge zeama. Se mixeaza zaharul si zaharul vanilat cu ouale pana isi dubleaza volumul. Se...Citeste continuarea
Rulada cu caramel mentolat si nuca
Postat de: andaoana in PrajituriBlat : O tava mare, de 30x35 a fost a mea, am acoperit-o cu foaie de copt cerata . Intr-un castron spargem ouale si le batem bine cu zaharul si praful de sare pana isi schimba culoarea si...Citeste continuarea
Negresa de post cu lapte de cocos
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIntr-un castron punem laptele de cocos (trebuie agitat bine inainte sa fie scos din conserva, este gros) adaugam zaharul si coaja de lamaie si mixam pana se topeste zaharul, apoi adaugam uleiul ca...Citeste continuarea
Placintele cu varza (de post)
Postat de: AndrutzaP in Mancaruri de postAluatul se decongeleaza complet. Varza, tocata marunt, se caleste intr-o lingura de ulei. Se asezoneaza cu piper si foi de dafin si se lasa pe foc pana scade toata zeama. Aluatul se taie...Citeste continuarea
Tort Fluture
Postat de: AndrutzaP in TorturiBlat Incalziti cuptorul la 150 grade si tapetati forma de tort cu hartie de copt. Untul, la temperatura camerei, se bate impreuna cu zaharul pudra pana ajunge cremos. Apoi, unul cate...Citeste continuarea
Cotlet de porc cu cascaval
Postat de: MotanLaOale in PorcCotletele de porc se fasoneaza, se spala si se usuca cu un prosop absorbant. Se presara cu boia, sare, piper pe ambele parti. Se prajesc intr-o tigaie in ulei incins, 5 minute pe fiecare...Citeste continuarea
Bruschete cu usturoi si rosii
Postat de: Marius_biker in Aperitive / GarnituriBagheta se taie felii si se aseaza intr-o tava. Usturoiul se marunteste cu aparatul si se freaca cu sare. Se toarna ulei de masline pe fiecare felie de paine, apoi se pune cate o lingurita...Citeste continuarea
Salata de cartofi
Postat de: eumimi in SalateMai intai curatam cartofii, ii taiem cuburi si ii punem la fiert cu un praf de sare. Dupa ce au fiert, selasa la racit apoi se paseaza ca pentru piure. Ceapa se taie rondele mici, iar branza...Citeste continuarea
Clatite pufoase reteta cu iaurt si...
Postat de: Dea_Dea in DulciuriClatite pufoase reteta Punem faina, praful de copt, sarea, zaharul si oul intr-un bol. Amestecam si adaugam iaurtul, apoi treptat adaugam cate un pic de lapte pana obtinem un aluat potrivit,...Citeste continuarea
Tocana de miel pregatita cu...
Postat de: gaby_d in OaiePortioneaza carnea in bucati mai mari sau mai mici, cum iti e pe plac :) Spal-o apoi usuc-o cu-n servet. Intr-un bol amesteca vinul cu boiaua, rozmarin (nu pune prea mult), sare si piper....Citeste continuarea
Pizza cu pui si ciuperci
Postat de: Camy_gby in PizzaPrima data se face aluatul. Eu am pus toate ingredientele in vasul mixerului , am lasat la procesat 6-7 minute dupa care am rasturnat aluatul intr-un bol curat uns cu putin ulei si l-am lasat la...Citeste continuarea
Baclava
Postat de: MotanLaOale in PrajituriFoile se lasa la dezghetat. Nuca se prajeste putin, se sufla de coji si se lasa la racit. Rece se macina, fin sau mai mare, si se amesteca cu scortisoara si nucsoara. Eu am macinat-o fin din...Citeste continuarea
Clatite cu banane
Postat de: MotanLaOale in DulciuriPana sa adun toate ingredientele a "disparut" o banana asa ca am fost nevoit sa fac reteta jumatate. Bananele se decojesc si se mixeaza cu zeama de lamaie. Se mixeaza ouale cu un...Citeste continuarea
Pasta de naut cu leurda
Postat de: katty in Mancaruri de postScurgem conserva de naut si o punem intr-un vas adanc. Cu o lingura scoatem miezul de la avocado. Adaugam patrunjelul si leurda spalate, la care le-am rupt coditele. Adaugam sare, piper, zeama de...Citeste continuarea
Legume cu risoni
Postat de: katty in Mancaruri de postTocam ceapa fin dupa ce am curatat-o si am spalat-o. Curatam dovleceii si vanata de coaje si le taiem in cuburi mai mari. Scurgem conserva de ciuperci. Curatam morcovul si il taiem rondele...Citeste continuarea
Ciuperci si spanac in sos de rosii
Postat de: katty in Mancaruri de postTrecem ciupercile printr-un jet de apa, le scurgem, apoi le taiem felii subtiri. Curatam ceapa si o tocam fin. In uleiul incins putem ceapa. Cand ceapa a devenit translucida adaugam ciupercile...Citeste continuarea
Couscous cu amestec de fructe
Postat de: katty in DulciuriIntr-o craticioara punem apa, melasa, zaharul si batonul de scortisoara. Lasam sa dea 2-3 clocote si zaharul si melasa sa se topeasca. Dam craticioara jos, punem coaja de portocala, fructele si...Citeste continuarea
Cosulete din foietaj cu oua si carnati
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriLasam foaia de aluat sa se decongeleze la temperatura camerei, apoi o portionam in patru parti egale. In patru forme de minitarte, tapetate cu hârtiuțe de brioșe, așezăm aluatul de...Citeste continuarea
Sandwich cu omleta si muschiulet...
Postat de: rocsi_1612 in SandvisuriMuschiuletul de porc: Spalam bine muschiul de porc, il stergem cu un servetel. Il taiem bucatele potrivite. Intr-un bol amestecam sare, piper, boia de ardei dulce, boabe de piper alb, uleiul...Citeste continuarea
Taglierini bolognese cu ciuperci
Postat de: RuxyRux in PasteSe toaca ceapa,ciupercile, morcovul si telina se dau pe razatoare ( daca doriti puteti face asta si cu ceapa). Se incinge uleiul in tigaia adanca, se pune ceapa, morcovul si telina, se soteaza...Citeste continuarea
Chiftelute din piept de curcan in...
Postat de: Monica1997 in CurcanPregatire chiftelute: Pasul1 : Carnea tocata se pune intr-un bol . Pasul2: Separat intr-un vas batem ouale cu un praf de sare,cu faina si le adaugam peste carne. Pasul3: Amestecam...Citeste continuarea
Biscuiti sarati
Postat de: RuxyRux in Aperitive / GarnituriIntr-un vas se cerne faina, se lasa deoparte. Cascavalul si branza se dau pe razatoarea mica, la fel si untul rece. Intr-un vas pentru framantat se pun ingredientele : untul,...Citeste continuarea
Cannelloni cu sos bechamel
Postat de: eumimi in PorcFoile de cannelloni se pun in apa fiarta si se lasa conform instructiunilor ( eu le-am lasat cam 10 minute pe fiecare). Se prepara compozitia de carne : 1 capa si 1-2 graunti de usturoi taiate...Citeste continuarea
Ciocanele in sos de mustar
Postat de: eumimi in PuiSe amesteca mustarul cu apa si apoi adaugam ardeiul boia( eu am folosit dulce), piper si sare. Ardei boia am pus cam o jumatate de lingurita. Am dat ciocanelele prin amestecul de mustar cu...Citeste continuarea
Briose cu suc de portocale si...
Postat de: licurici_lra in DulciuriSe mixeaza zaharul cu sucul de portocale, pana se topeste zaharul, apoi se adauga uleiul, esentele si coaja de lamaie + portocale. Se amesteca faina cu praful de copt si amoniul,...Citeste continuarea
Biscuiti cu lime
Postat de: licurici_lra in DulciuriSe razuieste limeta, apoi se scoate sucul cu tot cu pulpa. Se amesteca fulgii de cocos cu zaharul, coaja, sucul si pulpa de limeta. Se adauga faina, se amesteca bine, apoi se...Citeste continuarea
Tocanita de fasole galbena
Postat de: licurici_lra in Mancaruri de postAm pus o cratita cu apa pe foc si intre timp, am curatat si tocat legumele. Cartofii i-am taiat in sferturi, ceapa marunt, ardeiul cubulete, iar usturoiul l-am pisat. Am...Citeste continuarea
Inghetata cu limeta
Postat de: licurici_lra in DulciuriSe razuieste limeta, apoi se scoate sucul cu tot cu pulpa. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, pe bain-marie, pana se...Citeste continuarea
Paste cu ciuperci
Postat de: licurici_lra in PasteAm pus apa la fiert cu sare, apoi am adaugat pastele si le-am lasat 7 min. Intre timp, m-am apucat de sos. Ceapa si ardeiul le-am taiat marunt, apoi le-am pus la calit in...Citeste continuarea
Macare de praz cu masline la slow...
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerFirul de praz se curata, se spala si se taie rondele de 2 centimetri. Maslinele se scurg de zeama. In vasul slow cooker-ului Crock-Pot 3.5 l se pun uleiul, prazul si maslinele. Se presara...Citeste continuarea