Vreau sa va prezinta o reteta deosebita, care cere rabdare si daruire dar raspalateste cu rezultatele, cel mai bun miel "slow cooked" timp de 8-9 ore la 140 de grade celsius, in 2 etape cu o noapte de odihna intre etape . Am folosit condimente brute preparate de mine, sare de mare, vin rosu pentru marinare si gatire si o pulpa de miel bio fermier, de cea mai buna calitate. "Retete de Pasti"
Povestea incepe cu pregatirea condimentelor si a mielului , pulpa se spala si se sterge si se lasa sa ajunga temperatura camerei ca sa nu cream un soc termic la gatire. Intr-un mojar punem condimentele : rozmarin, cimbru uscat, marar uscat, cateva seminte de coriandru, cateva cuisoare, fulgi de ardei iute. Ca sa le putem amesteca adaugam sare de mare bruta si pe omogenizam/macinam bine dupa care se adauga un fir de nucsoara rasa ( asta e un secret ) .
Mielul se umezeste cu putin vin si se freaca cu condimente, se face o marinada cu vin rosu si putin ulei de masline si se lasa carne ala rece macar 12 ore , se intoarce macar de cateva ori sa se patrunda carnea bine.
A doua zi se scoate mielul si se lasa sa ajunga temperatura camerei, intr-o tigaie incinsa bine adaugam putin ulei de masline si rumenim bine mielul pe toate partile sa faca o crusta aurie, acest procedeu ne asigura si culoarea dorita si formeaza o crusta care retina sucurile carnii in interior.
Se face un "pat" de legume, morcov, tija de telina, usturoi care va aromatiza friptura si va tine carnea deasupra sucului de gatire in plus. Se asezeaza carnea peste legume, se adauga peste restul de la marinada, putin ulei de masline, sare de mare si este gata pentru cuptor. Se acopera cu un capac sau o folie de aluminiu ca sa etansizam continutul si se da la cuptor la 140 de grade pentru 4-5 ore.
A doua zi dupa o noapte de poposit in frigider se reia gaitul la cuptor la 140 de grade inca 4-5 ore in functie de cantitate, carnea se inchide la culoare dar este gata cand este moale si nu mai opune rezsietnta cand o presam.
Se scoate din cuptor, se lasa la odihnit cateva minute, se pensuleaza cu sucul de gatire pentru luciu si se serveste cu ce garnitura doriti.
Daca ati respectat asezonarea is timpii de gatire o sa obtineti cea mai suculenta si moale friptura de miel din lume :) si munca si aromele isi vor fi atins scopul. Va doresc pofta buna !!!
1
nu taiati carne aca sa introduceti usturoi pentru ac se pierd sucurile
2
se gateste in 2 etape
3
se folosesc condimente proaspat macinate