Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Spaghete cu crema de sfecla coapta...
Postat de: Anett in SpagheteIn primul rand, trebuie sa spalam sfecla, cu o furcutlita facem cateva gauri si le asezam pe o tava. Fara a se curata cateii de usturoi, ii asezam pe o bucatica de folie de aluminiu, turnam...Citeste continuarea
Pulpe superioare de pui in sos de...
Postat de: vasimur in PuiSe spală bine pulpele. Se curăță ceapa și usturoiul și se spală. Se taie ceapa mărunt, la fel și usturoiul. Se toarnă ulei într-o cratiță, se pune ceapa la prăjit,...Citeste continuarea
Fusilli cu pui, legume si branza de...
Postat de: mirela0911 in FusilliSe spala pieptul de pui, apoi se sterge cu prosoape absorbante. Se taie in cubulete potrivite. Ardeii se spala si se taie fasii. Ceapa se curata si se taie julienne. Ardeiul iute se taie...Citeste continuarea
Desert tort racoros, cu fructe si...
Postat de: diaconta in TorturiPentru cele doua blaturi am procedat la fel, difera doar cantitatile. Blatul din 4 oua l-am pus la baza tortului, iar cel din 5 oua l-am taiat în doua pe orizontala, obtinând astfel...Citeste continuarea
Ciorba de pui cu taitei reteta...
Postat de: mirela0911 in CiorbeCum se prepara Ciorba de pui cu taitei reteta traditionala romaneasca Intr-o oala de 4 litri se pune apa rece. Bucatile de carne se spala bine si se pun in oala. Se lasa sa fiarba la foc...Citeste continuarea
Cartofi cu copanele la cuptor
Postat de: eumimi in PuiCuratam cartofii sii ii taiem cuburi. Ardeiul il taiem marunt sau julienne si il punem impreuna cu cartofii intr-o cratita. Adaugam copanele si presaram condimentele si oregano. ...Citeste continuarea
Ciorba cu varza si costita de porc
Postat de: eumimi in CiorbePunem sira de porc sa dea in fiert, apoi schimbam apa. Punem din nou sira la fiert, adaugam ceapa tocata marunt, varza taiata subtire, si ardeiul taiat cubulete si lasam la fiert, 20-25 de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere, mac si...
Postat de: cristina1985 in PrajituriBlat : Se curata merele de coaja si se feliaza in rondele cat mai subtiri (cu ajutorul unei razatori speciale sau cu cutitul). Folositi si resturile de mar, dar sa fie feliate subtire. Se...Citeste continuarea
Anghinare cu sos vinaigrette
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeSe spala anghinarea. Se taie coada la baza, astfel incat anghinarea sa stea dreapta. Indepartati foile groase externe. O puteti fierbe in apa: umpleti o oala adanca cu 2 litri de...Citeste continuarea
Sirop de coacaze rosii
Postat de: ctlina in Sirop / CompotIn primul rand, fructele trebuie bine spalate cu apa rece si lasate la scurs. Se amesteca fructele cu zaharul si se lasa peste noapte. A 2-a zi adaugati apa si feliile de lamaie si...Citeste continuarea
Desert prajitura Ochelari
Postat de: diaconta in PrajituriVisinele le-am spalat, am scos sâmburii si le-am lasat cu zahar pâna ce au lasat sirop si zaharul s-a topit. Le-am scurs apoi, siropul l-am amestecat cu o lingura de...Citeste continuarea
Aperitiv maltez- Pastizz Ricotta
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriIncalziti cuptorul la 180° C. Puneti ricotta intr-un castron.. Adaugati sare si frecati (se pune numai sare in reteta de origine, eu am adaugat un pic de piper si de oregano uscat)....Citeste continuarea
Desert tarta cu prune
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriFaina, zaharul, zaharul vanilat, sarea, ouale si untul taiat bucatele se pun intr-un castron si se amesteca cu mana pana cand se obtine un aluat omogen, care se introduce apoi la congelator....Citeste continuarea
Gogosar umplut cu conopida, in otet
Postat de: Pungasa_Rogue in MuraturiSe spala si se curata gogosarul de cotor si seminte, fara a-l rupe. Conopida se spala si se rupe, lasand buchetele atat mari, cat si mici. Se umple gogosarul cu buchetelele mici de...Citeste continuarea
Paine cu masline si mozzarella
Postat de: AdrianUdrea in PiineSe cerne faina intr-un vas si se face o adancitura la mijlocul ei unde se pun drojdia si zaharul. Se adauga putina apa calduta peste drojdie si zahar si se amesteca pana acestea se lichefiaza,...Citeste continuarea
Desert prajitura neagra cu visine...
Postat de: katty in PrajituriPentru blat, punem la foc laptele, zaharul, untul si cacaua. Amestecam pana zaharul se topeste si amestecul se omogenizeaza. Dam jos, lasam sa se raceasca, adaugam galbenusurile, faina,...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu spanac si branza
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriTocam ceapa fin si o punam la calit in 2 linguri de ulei. Cand a devenit translucida, punem peste ea frunzele de spanac, pe care le-am curatat, le-am spalat si le-am scurs in prealabil. Adaugam un...Citeste continuarea
Desert rasucite cu dovleac
Postat de: katty in DulciuriIntr-o craticioara, punem ingredientele pentru piure. Amestecam ocazional, la foc mic, pana dovleacul se inmoaie si zeama scade, apoi lasam piureul la racit. Intindem aluatul de foietaj de la...Citeste continuarea
Aperitiv cornulete pizza
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriFeliile de șuncă se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin. Se prepară sosul pentru pizza din: suc de roșii, zahăr, piper, sare, busuioc și oregano. Se amestecă...Citeste continuarea
Ciorba de peste
Postat de: katty in CiorbeCuratam pestele (eu am folosit lin), il taiem in bucati potrivite si il spalam bine. Il scurgem si il punem la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care am pus putina sare. Dupa ce l-am fiert,...Citeste continuarea
Mancare de dovlecei cu ciuperci
Postat de: katty in Mancaruri de postCuratam ceapa si o tocam fin, ardeiul gras cubulete, iar morcovul semirondele cat mai subtiri. Trecem ciupercile rapid printr-un jet de apa si le taiem in patru. Dovleceii ii curatam si ii...Citeste continuarea
Mamaliga
Postat de: autodiag in Aperitive / GarnituriSe pun apa, sarea si uleiul la foc, intr-un tuci. Cand apa este pe punctul de a clocoti, se adauga malaiul in ploaie si se amesteca energic cu telul. Se lasa mamaliga sa se coaca la foc mic,...Citeste continuarea
Gogosari si conopida in otet
Postat de: oanapl in MuraturiAlegi gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Îi speli, îi ștergi cu un prosop de hârtie, îi feliezi în patru (sau mai mult) după care îi...Citeste continuarea
Desert briose cu ciocolata si...
Postat de: RODIMUR in PrajituriCiocolata se taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru a fi încorporată în brioșe. Formele de brioșe se pun în tava specială. Se separă...Citeste continuarea
Noodles cu legume reteta asiatica...
Postat de: mitinita in PasteCum se prepara Noodles cu legume reteta asiatica simpla si rapida Se fierb pastele si se clatesc cu apa rece. Legumele se taie in bucati mai mari. Se caleste ceapa, apoi morcovul,...Citeste continuarea
Gogosari in otet
Postat de: oanapl in MuraturiAlegi gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Îi speli, îi ștergi cu un prosop de hârtie, îi feliezi în patru (sau mai mult) după care îi...Citeste continuarea
Gem de capsuni
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spala capsunile, se acopera cu zahar si se lasa asa cateva ore sau peste noapte, pentru a-si lasa sucul. Se pun la fiert, pe foc mic, amestecand mereu ca sa nu se lipeasca. Cand...Citeste continuarea
Castraveti picanti in otet
Postat de: elucubratiiculinare in ConserveSpălăm foarte bine castraveții și tăiem codița. Spălăm bine 3 borcane de 800 g. Aranjăm castraveții în borcane. Pregătim restul ingredientelor. Punem în fiecare...Citeste continuarea
Pepeni verzi murati in saramura
Postat de: vasimur in MuraturiSe spală pepenii, merele, castraveții, gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs. Între timp, se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul...Citeste continuarea
Desert cornulete fragede cu rahat
Postat de: Valclaudia in DulciuriUntul la temperatura camerei se amesteca cu ouale, sarea, praful de copt, zaharul tos si iaurtul. Cand avem un amestec omogen,adaugam faina si framantam un aluat gras ferm pe care il infasuram...Citeste continuarea
Gogonele murate in saramura
Postat de: vasimur in MuraturiSe spală gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs. Între timp se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute, morcovul, țelina și hreanul...Citeste continuarea
Vinete pane
Postat de: vasimur in Mancaruri de legumeSe spală vinetele, se șterg și se taie rondele de 5-6 mm grosime. Se presară cu sare fină și se lasă să se pătrundă. Se bat ouăle, se încorporează făina, sare și piper,...Citeste continuarea
Cartofi cu ceapa, kaiser si...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeCartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Kaiserul se taie în felii de 5-6 milimetri grosime și se prăjește în ulei,...Citeste continuarea
Zacusca picanta de ciuperci
Postat de: elucubratiiculinare in ZacuscaArdeiul kapia se poate coace cu o zi înainte. Eu îi coc pe o tavă în cuptor. Îi las aproximativ o oră la 180 grade C, la jumătatea timpului întorcându-i. Se...Citeste continuarea
Varza cu afumatura la tigaia wok
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri de legumeTreaba sta in felul urmator, ne pregatim ingredientele, carnea o taiem bucatele potrivite. Taiem ceapa marunt, ardeiul cubulete mici, rosiile le decojim si apoi le taiem cubulete mici, tocam varza...Citeste continuarea
Pulpe de rata la cuptor cu busuioc...
Postat de: gurita_ta2005 in RataPulpele de rata se curata bine de grasime, se clatesc si se usuca cu un servet de bucatarie. Le condimentam si le crestam, punem felii de usturoi si frunze de busuioc si le asezam intr-o tava...Citeste continuarea
Desert briose cu cacao
Postat de: cristina1985 in PrajituriIntr-un bol se amesteca faina, cacaua, zaharul, Inka, zaharul brun si praful de copt. In alt bol, se pun oul, untul topit, laptele si esenta vanilie. Apoi, treptat, incorporati treptat amestecul...Citeste continuarea
Desert Portokalopita – placinta...
Postat de: Oana in Prajituri1. Desfa foile de placinta si lasa-le la uscat cateva ore sau o noapte intreaga si apoi rupele si pune-le intr-o tava mai inalta. 2. Pune praful de copt peste iaurtul grecesc si lasa-l 10...Citeste continuarea
Creveti marinati la gratar
Postat de: gurita_ta2005 in Fructe de mareCrevetii se clatesc bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Intr-un castron, punem crevetii scursi, uleiul de masline si condimentele, amestecam usor cu mana si lasam la rece cateva ore....Citeste continuarea
Desert fursecuri cu ovaz, ciocolata...
Postat de: Oana in DulciuriMai intai, mixeaza untul moale cu zaharul, pana devine cremos. Pune apoi pe rand cate un ou, mixand in continuare. Adauga vanilia. Amesteca intr-un bol faina alba, faina de ovaz,...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci cu mamaliga
Postat de: Oana in Mancaruri de legumeMai intai toaca marunt ceapa si usturoiul si pune-le in uleiul si untul topit, intr-o tigaie mai adanca. Taie apoi ciupercile in cuburi si pune-le peste ceapa. Lasa sa fiarba 5 minute si...Citeste continuarea
Aperitiv tarta fara aluat, cu...
Postat de: Oana in Aperitive / GarnituriTaie ceapa si usturoiul marunt si caleste-le in putin ulei de masline. Adauga apoi spanacul si lasa sa se inabuse 5 minute. Lasa compozitia sa se raceasca putin, apoi adauga...Citeste continuarea
Risotto cu ciuperci si parmezan
Postat de: AlexTeacher in Aperitive / GarnituriTaie salotele cubulete. Pune 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie si adauga putina sare. Amesteca cu ajutorul unei spatule de silicon pentru a crea o emulsie. Adauga...Citeste continuarea
Desert gogosi umplute cu mere
Postat de: oanapl in PrajituriÎntr-un castron, amesteci făina și drojdia uscată. Adaugi laptele încălzit în prealabil și frămânți bine. Adaugi zahărul, sarea și oul și frămânți 10...Citeste continuarea
Frigarui de pui cu iaurt si sofran
Postat de: mitinita in PuiPieptul de pui se taie in bucati egale. Sofranul se amesteca cu apa fierbinte si se lasa deoparte cateva minute. Pieptul de pui se amesteca cu sucul de lamaie, iaurtul si sofranul. Se...Citeste continuarea
Dulceata picanta
Postat de: amalia01 in Dulceata / GemArdeii iuti si gogosarii ii cureti de cotoare, seminte si nervuri si ii dai prin masina de tocat, cat mai marunt. Daca vrei, poti folosi robotul de bucatarie. Otetul il pui la fiert impreuna cu...Citeste continuarea
Byrek albanez- Placinta cu carne
Postat de: ctlina in VitaFierbeti cartofii intregi in apa cu sare. Curatati-i si taiati-i in felii subtiri. Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Taiati ardeiul si rosia cubulete. Sotati ceapa si...Citeste continuarea
Desert biscuiti Leopard
Postat de: ctlina in DulciuriPuneti faina, praful de copt, zaharurile si sarea intr-un castron sau in bolul robotului. Adaugati untul moale taiat bucati si amestecati. Puneti apa progresiv si framantati pana...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu ciocolata si...
Postat de: ancutsa in DulciuriAlbusurile se bat spuma cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile, uleiul, alunele de padure macinate, faina si praful de copt. Se obtine un...Citeste continuarea
Muschi de porc cu legume si otet...
Postat de: ctlina in PorcSe încălzește uleiul intr-o tigaie adanca. Puneti carnea si rumeniti-o pe toate partile. Se adauga ceapa, usturoiul tocat si morcovii taiati rondele. Adaugati mazarea boabe si...Citeste continuarea