Chifteluțele dintr-un amestec de carne tocată (mai multă de porc!) cu aromele necesare sunt o mâncare foarte sățioasă și bună. Numai mirosul pe care-l emană și ai senzația că fără ele nu se mai poate...
De câțiva ani, de când am constatat că mezinului îi plac foarte mult așa, fac mai ales chifteluțe marinate. Pentru că au tot ce le trebuie și nu necesită neapărat garnitură. Nici chiar acrituri...
Și pentru a le face mai puțin tari, dense și câlțoase, adaug puține legume, care le dau o textură foarte plăcută, moale și pufoasă. Chifteluțele care au numai carne sunt cam aspre și tari...
Mai nou, plecând de la rațiuni de ordin medical (regim) se mai fac și chifteluțe la cuptor, dar eu cred că adevăratele chifteluțe gustoase se fac prăjite în ulei. Cuptorul usucă.
Din ingredientele de mai jos am făcut aproape 60 de chifteluțe.
Carnea se spală, se strecoară de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin, chiar de două ori, dacă este cazul.
Se curăță legumele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie fin, se călește ușor, până devine transparentă și se scurge de ulei. Se răzuie pe răzătoarea fină: morcovul, usturoiul și cartoful, iar cele două felii de pâine se înmoaie în puțin lapte dulce și apoi se storc.
Se pun într-un vas încăpător: carnea tocată, ouăle, legumele răzuite, ceapa călită și scursă de ulei, pâinea înmuiată și stoarsă, condimentele (sarea, piperul) și bicarbonatul. Se amestecă bine și apoi se adaugă făina și feliile de pâine făcute firimituri (pentru a nu încorpora prea multă făină).
După ce se omogenizează bine compoziția, se ia câte o lingură din ea, se pune pe planșeta presărată cu făină, se formează o biluță care se aplatizează. Se procedează la fel până se termină compoziția.
Chifteluțele se prăjesc la foc mic, în tigaia cu ulei încins.
Pentru sosul care va marina chifteluțele, se curăță două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se taie fin și se călesc ușor, până se înmoaie și devin transparente. Se curăță usturoiul, se spală și se pisează mărunt, după care se pune în cratiță, peste ceapa călită. Tot aici se adaugă 2 pahare de apă și frunza de dafin, sarea, zahărul și piperul și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc mic.
După 5-7 minute, se adaugă și chifteluțele, se completează cu apă, să le acopere și se lasă cratița pe foc mediu, timp de 7-8 minute.
Separat, se amestecă făina cu 200 ml de suc de roșii, până ce se omogenizează. Se adaugă acest sos de făină peste chifteluțe și apoi încă 500 ml de suc de roșii. Se amestecă ușor, având grijă să nu se prindă de fundul cratiței. Cine vrea să adauge oțet, acum este momentul (eu nu am pus, pentru că sucul de roșii pe care-l folosesc de obicei are un gust dulce-acrișor și nu este nevoie de oțet).
Se mai lasă cratița pe foc încă 4-5 minute, după care se oprește focul de la aragaz.
Chifteluțele marinate se servesc calde, ca atare, sau mai pot fi însoțite de pireu de cartofi sau de rondele de cartofi fierte la aburi și presărate cu verdețuri.
Cine vrea, poate pune în chifteluțe, mărar verde tocat fin.
1
Prima condiție pentru a face niște chifteluțe bune este să alegeți foarte bine carnea de vițe și să o tocați fin.
2
Nu prăjiți ceapa prea tare, ca să nu se ardă și să capete un gust amar.
3
Scurgeți ceapa de ulei, înainte de a o pune în carnea tocată.
4
Cele două felii de pâine făcute firimituri înlocuiesc o cantitate de făină care ar fi necesară, pentru a face compoziția mai legată.
5
Cine vrea, poate adăuga în compoziția de chifteluțe mărar verde tocat fin.
6
Nu începeți să prăjiți chifteluțele, înainte de a se încinge uleiul.
7
Folosiți suficient ulei pentru a prăji chifteluțele. Dacă e prea puțin ulei în tigaie, chifteluțele se vor arde.
8
Nu prăjiți chifteluțele prea tare. Ele trebuie să aibă o culoare frumoasă, să nu fie arse și uscate.
9
Nu este suficient să turnați sosul marinat peste chifteluțele prăjite. Dacă le veți fierbe câteva minute în sosul marinat, ele vor fi moi și bune. De fapt, asta înseamnă "a marina", a "prepara în sos".