Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Paine cu branza
Postat de: silvianart in PiineSe framanta toate ingredientele. Daca aluatul mai cere faina, treptat se adauga cate o lingura, in functie de umiditatea branzei. Se lasa 1 ora la dospit, apoi se coace la cuptor pentru 1...Citeste continuarea
Cartofi cu branza la cuptor
Postat de: silvianart in Mancaruri de legumeCartofii se curata si se feliaza. I-am fiert la aburi cartofii 25 min. Ceapa si slaninuta le-am tras la tigaie. Am amestecat branza cu oualele, piperul si rozmarinul. Intr-un vas de yena, uns cu...Citeste continuarea
Maioneza fara ou
Postat de: silvianart in ClasiceIn paharul de la blender, punem in ordinea urmatoare ingredientele : mustarul, zeama lamaie, sarea, turmericul, uleiul si laptele. Introducem blenderul pana jos si incepem sa mixam, ridicand...Citeste continuarea
Tort Valurile Dunarii
Postat de: Alepaty in Torturi1. Am inceput prin a incinge cuptorul la 180 de grade C. 2.Se tapeteaza o forma de tort de 20 cm sau chiar 2, daca aveti daca nu faceti pe rand, cum am facut eu.. deci se tapeteaza cu hartie de...Citeste continuarea
Tarta cu praz si branza de capra
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriTaiati prazul in rondele fine, tocati marunt ceapa esalota. Rumeniti prazul si esalota in uleiul de masline. Prajiti bine pana cand prazul este gatit. Puneti sare, piper. ...Citeste continuarea
Boules berlineze - Gogosi umplute...
Postat de: ctlina in DulciuriCrema de vanilie Se încălzește 20 cl de lapte cu vanilia și untul. Într-un castron, diluam amidonul cu 5 cl de lapte, se amestecă bine, se adauga galbenusurile si zaharul...Citeste continuarea
Ficat de porc la tigaie cu piure de...
Postat de: violeta30 in PorcTaiem ficatul in cubulete si il lasam vreo 10-15 minute in apa rece. Pregatim tigaia pentru prajit, in care vom adauga untura si apoi ficatul scurs de apa si acoperim cu un capac. Mai...Citeste continuarea
Ciupercute umplute
Postat de: violeta30 in Aperitive / GarnituriCuratam ciupercile si rupem piciorusele pe care le vom toca marunt si le vom pune la sotat in unt impreuna cu muschiuletul afumat si condimente preferate (piper, condimente pizza). Pregatim o...Citeste continuarea
Chiftele din carne amestec pui si porc
Postat de: violeta30 in Aperitive / GarnituriTocam carnea si o amestecam bine. Adaugam ouale, condimentele, painea inmuiata, mujdeiul, bicarbonatul, sare sau delikat, verdeata si apa minerala si amestecam bine pana se omogenizeaza...Citeste continuarea
Varza cu orez in straturi
Postat de: violeta30 in Mancaruri de postFierbem mai intai orezul in apa cu sare, sa fie al dente. Tocam varza marunt, o spalam in 2-3 ape si o punem la calit cu cele 2 cani de apa, canuta de ulei, dar mai lasam vreo 2 linguri de ulei...Citeste continuarea
Bors de casa
Postat de: ladydi in ConserveMai intai, preparam hustile: punem 1/2 kg de tarate intr-un castron si le acoperim cam de un deget cu apa calduta. Amestecam pana obtinem un terci, acoperim si punem castronul intr-un loc...Citeste continuarea
Cornuri cu susan (de post)
Postat de: katty in PiineCernem faina intr-un vas adanc. Punem apa cu cele 2 linguri zahar la foc si amestecam pana se topeste zaharul, apoi lasam siropul sa se raceasca, cat sa tinem un deget in ea, fara sa ne...Citeste continuarea
Shaorma de rata
Postat de: ladydi in RataCuratam, taiem cartofii pai si ii punem la prajit in untura de rata. Cat se prajesc cartofii, curatam si zdrobim usturoiul, taiem friptura fasiute, tocam prazul rondele, tocam varza...Citeste continuarea
Macrou aromat cu legume in sos de...
Postat de: katty in PesteCuratam pestele, il spalam bine si il scurgem. Il crestam putin si il condimentam atat pe interior, cat si pe exterior cu sare, piper, chili si fenicul. Il lasam 10-15 minute, il asezam in tava,...Citeste continuarea
Prajitura cu mere si glazura de...
Postat de: stefy_a in PrajituriBlat: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu zaharul. Galbenusurile se freaca cu uleiul si se toarna peste albusurile batute spuma. Se omogenizeaza si apoi se adauga...Citeste continuarea
Prajitura Agnes
Postat de: gabrielasfechis in PrajituriBlat : albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi se adauga nuca macinata, faina si praful de copt. Se prajeste o cana de nuca taiata maunt, se pune pe folie in tava, apoi se pune blatul...Citeste continuarea
Trandafiri din mere
Postat de: nico_nico in DulciuriMerele se spala, se taie in jumatati, se curata de samburi si se taie felii foarte subtiri.Apoi, se pun intr-o cratita, se toarna apa cat sa le acopere si se pun la fiert cu 2 linguri de zahar...Citeste continuarea
Cartofi fierti la cuptor, cu pui,...
Postat de: gabrielasfechis in Aperitive / GarnituriCartofii se spala si se fierb in coaja in apa cu sare. La fel procedam si cu pieptul de pui, il taiem cubulete si il fierbem in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert cartofii, ii lasam la racit, apoi...Citeste continuarea
Sprot prajit in ulei
Postat de: gabrielasfechis in PesteSpalam bine pestele si daca nu e curatat, trebuie curatat pe interior. Puteti alege sa le scoateti si coloana vertebrala, daca nu va place sa simtiti oasele. Eu am ales sa le scot si coloana...Citeste continuarea
Mere coapte
Postat de: gabrielasfechis in DulciuriIntr-o oala numai buna de pus la cuptor, se asaza merele spalate bine si se dau la cuptor, la foc mediu timp de 90 minute, pana au o culoare aurie spre maro. Se scot din cuptor si se servesc...Citeste continuarea
Cartofi in sos picant de rosii cu oua
Postat de: katty in Mancaruri de legumeCuratam cartofii, ii taiem cubulete si ii punem la fiert in apa cu sare pentru 10 minute, apoi ii scurgem. Intr-o craticioara, pregatim sosul. Curatam ceapa si usturoiul fin. In uleiul de...Citeste continuarea
Mini tarte cu ciocolata
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol mai mare, adaugam faina cernuta, facem o adauncitura, adaugam untura rece taiata bucati, oul batut cu zaharul si un praf de sare, coaja de lamaie, praful de copt dizolvat in zeama de...Citeste continuarea
Prajitura cu crema de lamaie
Postat de: RuxyRux in PrajituriBlatul: Trebuie sa va spun ca prajitura este spornica, iese inalta, desigur acum depinde cum o veti felia, sa fiu sincera nu stiu sa va spun exact cate portii ies, insa veti bucura...Citeste continuarea
Carnati de casa in sos de rosii
Postat de: katty in PorcCuratam ceapa si o taiem in 6-8 bucati in functie de cat este de mare. Asezam carnatii intr-o tava, alaturi de ceapa si stropim cu ligura de ulei de masline. Acoperim cu folie de aluminiu si...Citeste continuarea
Chec mare si pufos
Postat de: loredanaaa in PrajituriSe separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le amestecați cu mixerul la viteza potrivita cu 250g zaharul, apa calduta, uleiul, zaharul vanilat, faina si praful de copt. O sa iasa...Citeste continuarea
Pulpe de pui cu ciuperci
Postat de: katty in PuiCuratam bine pulpele, eventual le parporim putin, daca mai au pene, le spalam bine, le scurgem si le dam cu sare si piper. Incintgem uleiul intr-o tigaie si le punem la prajit pe rand, pe toate...Citeste continuarea
Ciorba rosie cu perisoare de pui
Postat de: mihaelar63 in CiorbeCuratati si spalati legumele pentru ciorba. Taiati grosier legumele. Tocati legumele cu ajutorul blenderului vertical de mana atasat la vasul cu taietor. Nu tocati...Citeste continuarea
Ciorba de caprioara
Postat de: katty in CiorbeSpalam bine carnea si o punem la fiert in apa, cat sa o acopere si sa o depaseasca cu cateva degete. Spumam de cate ori este nevoie pentru a obtine o zeama curata. Daca este nevoie, mai...Citeste continuarea
Salata cu ciuperci si cremvusti II
Postat de: mihaelar63 in SalateSpalati si tocati cuburi ardeii. Fierbeti usor cremvustii. Taiati cremvustii rondele. Lasati cremvustii sa se raceasca inaine sa-i puneti in salata. Scurgeti ciupercile...Citeste continuarea
Ciorba cu coada de porc
Postat de: Bunica in Supe/CiorbeCoada de porc se porționează, se spală și se pune la fiert. Când dă primul clocot, se varsă apa, se spală carnea și se pune iarăși la fiert. Cât fierbe coada, se tot...Citeste continuarea
Chiftele din orez
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriCalim ceapa in uleiul incins, adaugam 1 morcov dat prin razatoarea mica; calim cca. 1 min, dupa care adaugam ardeii tocati marunt, 2 linguri apa si calim impreuna pana scade apa. Intr-un bol,...Citeste continuarea
Turte cu cartofi
Postat de: sufletista in SandvisuriIntr-un bol mai mare, cernem faina, adaugam zaharul, sarea, amestecam, apoi facem o adancitura, adaugam drojdia dizolvata in putina apa calduta, untura; incepem sa framantam, adaugand treptat apa...Citeste continuarea
Rulada de carne cu nuca si merisoare
Postat de: andaoana in Aperitive / GarnituriTrebuie sa luam o bucata frumoasa de carne. O taiem pe lungimea ei, in asa fel, incat sa se deschida. Nu taiem pana la capat ca sa obtinem doua bucati, trebuie sa avem doar o bucata. Cu batatorul...Citeste continuarea
Placinta cu mere
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai, framantam aluatul. Punem faina intr-un bol si presaram un praf de sare. Drojdia o dizolvam in apa calduta, adaugam zaharul si apoi adaugam acest amestec peste faina. Adaugam si...Citeste continuarea
Placinte cu branza si praz
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriSe cerne faina intr-un vas, o amestecam cu zaharul si sarea, facem o adancitura in mijloc, adaugam drojdia dizolvata in putin lapte, untura la temperatura camerei si framantam un aluat,...Citeste continuarea
Placinte cu carne si carnati
Postat de: simona72 in Mancaruri cu carnePentru aluat: am folosit un robot de bucatarie. Se pune in bolul robotului untul rece taiat cubulete, untura, sarea si faina. Se mixeaza cateva secunde, pana aluatul capata consistenta nisipoasa....Citeste continuarea
Supa de pui
Postat de: sufletista in Supe/CiorbeCarnea de pui o spalam bine, dupa care o punem in apa cu sare la fiert, spumam de cate ori este nevoie, dupa care adaugam legumele (curatate,spalate si taiate in bucati). Lasam sa fiarba la foc...Citeste continuarea
Crema de zahar ars
Postat de: Nadyne in DulciuriCaramelizam zaharul intr-un vas metalic de 2 l. Avem grija sa nu se inchida prea tare la culoare, devine amarui. Tapetam baza si peretii vasului uniform, invartindu-l cu atentie si-l...Citeste continuarea
Maioneza rapida
Postat de: ladydi in ClasicePunem in bol, uleiul, mustarul, oul, zeama de lamaie si sare. Blenduim pana se formeaza maioneza. In functie de cata maioneza aveti nevoie, dublati, triplati... cantitatile....Citeste continuarea
Piept de pui tras la tigaie cu sos...
Postat de: amradu in PuiSe taie pieptul de pui in bucati medii, se dau cu sare, piper, chili, usturoi pudra; se pun in tigaie antiaderenta, impreuna cu 60 g unt. Se trag la tigaie pana pana se rumenesc. Intru-un...Citeste continuarea
Terina rapida de ficat de pui
Postat de: RuxyRux in Ficat1. Ficateii se spala, se scurg, se curata de pielite, se trag la tigaie in ulei pana sunt pe trei sferturi facuti, se intorc intre timp de cateva ori. 2. Se pune ceapa tocata alaturi de...Citeste continuarea
Somon picant cu sos roz de mustar...
Postat de: madi_marin in PesteSe unge somonul cu sos picant, apoi se condimentează cu sare. Se pune la fript pe plita încinsă. Se prepară gnocchi: se amestecă piureul cu broccoliul fiert, răcit rapid în...Citeste continuarea
Chifle umplute cu piept de pui
Postat de: cristinutanicolita in SandvisuriPregatim mai intai aluatul; intr-un castron, amestecam faina cu sarea si drojdia. Adăugăm apa călduță si framantam un aluat elastic si nelipicios. Il acoperim cu un prosop curat și il lasam...Citeste continuarea
Omleta la cuptor cu sfecla, seminte...
Postat de: ladydi in Aperitive / GarnituriPunem sfecla in cuptor sa se coaca (am copt-o pe jumatate) si pregatim celelalte ingediente: dam morcovul pe razatoare, tocam prazul, ceapa si ardeiul, taiem carnatii si branza cubulete....Citeste continuarea
Cornuri cu suc de portocale gem de...
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de postAluatul: Intr-un bol, cernem faina, punem drojdia, sarea, zaharul si le amestecam cu o lingura. Sucul de portocale il amestecam cu apa minerala, incepem si turnam lichidul treptat....Citeste continuarea
Chec pufos cu portocala si ciocolata
Postat de: eumimi in PrajituriSe mixeaza mai intai albusurile spuma, se adauga treptat zaharul si se mixeaza bine pana cand devine o spuma densa. Se adauga galbenusurile si apa calda si se incorporeaza cu o lingura de...Citeste continuarea
Briose aperitiv, cu masline, rosii...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriAmestecăm ouăle cu un praf de sare, adăugăm o lingură din uleiul de la roșiile deshidratate, care este plăcut aromatizat, smântâna, mozzarella și omogenizăm compoziția....Citeste continuarea
Iepure la cuptor cu salata de...
Postat de: mihaelar63 in IepureAm spalat si curatat foarte bine iepurasul. Am portionat iepurele si l-am pus in apa cu otet de seara pana dimineata. Carnea de iepure este usor dulceaga si de aceea este nevoie de aceasta...Citeste continuarea
Supa de salata verde cu galuste de...
Postat de: mihaelar63 in SupeCuratati ceapa, ardeiul si morcovii. Spalati legumele. Tocati cubulete legumele si le puneti la calit in ulei, impreuna cu sunca de porc taiata cubulete sau feliute . Cand ceapa devine...Citeste continuarea
Pui cu ciuperci, alune si paste cu...
Postat de: panacris in PuiCeapa roșie și ardeiul ras, curățate, se toacă julien, se pun la distuit în puțin ulei de măsline aromatizat, cu puțină apă. După ce legumele devin translucide, se adaugă...Citeste continuarea