Reteta mea preferata de cozonac este in principiu aceeasi, cu mici variatiuni in functie de ce ingrediente am prin casa (aici ma refer la umpluturi). Este de fapt reteta mamei, care mie imi place foarte mult, cu aluat oparit. Am mai incercat si alte retete, dar m-am intors la aceasta.
Cu totii stim povestea cu cozonacul care trebuie framantat la cald, cu ingrediente aduse la temperatura camerei cu ceva vreme inainte, cu o camera incalzita de mai, mai sa lesini, fara curenti de aer si asa mai departe.
Si uite asa intr-o zi, cand nu aveam timp de toate cele, m-am gandit sa experimentez reteta cozonacului dospit la rece si vreau sa spun ca m-am declarat foarte multumita de rezultat si am ramas cu aceasta metoda. Apoi am vazut ca nu eram singura, caci si altii au incercat si s-au declarat multumiti.
Cand vreau sa fac cozonac, il inmoi de seara, il lasa la frigider pana dimineata, apoi continui treaba. Pe langa faptul ca reduc mult timpul cu statul pe langa el, mi se pare ca are un gust mult mai bun.
Am folosit umpluturi diferite la fiecare dintre ei, insa poze nu am decat de la cel cu cacao, nuci si merisoare, caci restul au plecat putin la munte, impreuna cu fiul meu ;)
Cernem faina intr-un vas mare. Intr-un castron, punem 2-3 linguri de faina.
Fierbem 150 ml lapte in clocot si al adaugam peste faina, amestecand bine sa nu se faca cocoloase. Lasam faina oparita sa se racoreasca (sa fie doar calduta) si adaugam drojdia sfaramata si 1 lingurita zahar si amestecam bine sa nu ramana bucati de drojdie. Lasam amestecul sa creasca.
Separam galbenusurile si le frecam cu sarea, 1-2 linguri de zahar, uleiul, romul, coaja de lamaie si portocala si 100 gr unt topit (nu fierbinte).
Restul de zahar il punem cu laptele ramas, intr-o craticioara si amestecam pana zaharul se topeste si laptele este caldut.
Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam drojdia crescuta, galbenusurile si restul de lapte caldut. Amestecam cu paletele de la mixer (daca aveti timp puteti sa framantati cu mana), pana compozitia se desprinde de pe peretii vasului.
Topim restul de unt (caldut) si incepem sa framantam cu mana pana se incorporeaza tot untul. Acoperim vasul cu o folie de plastic si il lasam la frigider pana dimineata.
Scoatem vasul de la frigider, il descoperim si il lasam la cald sa mai creasca 1/2 de ora, pana aluatul ajunge la temperatura camerei (sa nu mai fie rece).
Din acest moment, procedam ca la orice cozonac. Impartim aluatul in 3-4 parti egale( eu l-am impartit in 4).
Intindem foaia de aluat sub forma de dreptunghi si punem umplutura.
Eu i-am umplut pe fiecare cu altceva, unul cu stafide, unul cu cacao, nuci si merisoare, unul cu nuci macinate amestecate cu cacao , zahar si un albus si unul cu finetti.
Rulam aluatul si il asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam cozonacul sa mai creasca 1/2 de ora, il ungem cu galbenus amestecat cu lapte, presaram zahar si il dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneaste frumos (aproximativ 50 de minute). Scoatem cozonacii si ii acoperim cu un prosop.