Din categoria "gustul copilariei" si al retetelor populare din CSI, am revenit cu o reteta de chec. Ea poarta numele de"кекс Столичный" in traducere" chec de capitala"
Practic, oricine vroia sa merga in vizita la un ceai, putea sa-l achizitioneze de la orice alimentara.
Este un chec care, daca nu se consuma atunci pe moment, a doua zi devine si mai bun.
Se poate modifica sau adauga la reteta de fata cum doriti. Eu v-o prezint dupa STAS.
Pornim cuptorul la 160 grade C.
Stafidele le punem la inmuiat in apa, pentru 2-3 ore (trebuie luat in calcul inainte de a porni cuptorul).
Untul il topim intr-o craticioara, lasam la foc mediu, spumim si il lasam pana untul capata o nuanta aramie spre culoarea cognacului. Va capata un miros placut, a nuci coapte. De aceea, nici nu e nevoie de alte arome. Checul va fi aromat. Luam de pe foc si-l lasam sa raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
Ouale le batem spuma cu zaharul, pana devin spuma si pana zaharul este complet dizolvat.
Sarea o adaugam peste faina si o cernem de 2 ori.
Stafidele le scurgem de apa intr-o sita si adaugam lingura de faina, amestecam si scuturam surplusul de faina. Le punem peste spuma, amestecam, adaugam si faina treptat si o incorporam in spuma cu o paleta de jos in sus. Adaugam treptat si tot untul untul topit .
Intr-o tava unsa si pudrata cu faina, incalzita in prealabil in cuptor, adaugam comopzitia, nivelam usor si dam la 165 grade C, pentru 30-40 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Checul este gata. Pofta buna! :)
1
Checul se consuma incepand de a 2-a zi. A 3-a zi devine si mai bun.
2
Produsele trebuie aduse la temperatura camerei.
3
Nu e nevoie de praf de copt.