Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ravioli proaspete cu sos de...
Postat de: ctlina in PasteCuratati si taiati ciupercile felii. Sautati-le intr-o tigaie in 15 g de unt timp de 8 minute. Curatati si tocati marunt ceapa salota. Prajiti-o in 15 g de unt fara s-o colorati, turnati...Citeste continuarea
Crochete din cartofi si faina de naut
Postat de: ctlina in Mancaruri de postCuratati cartofii si taiati-i bucatele. Puneti-i la fiert in apa cu sare, timp de 20 de minute. Scurgeti-i si lasati-i sa se raceasca 10 minute. Zdrobiti cartifii in piure, adaugand untul...Citeste continuarea
Humus cu faina de naut
Postat de: ctlina in Mancaruri de postPuneti pe foc un vas cu 2 cani de apa si sare. Adaugati faina de naut si usturoiul tocat si amestecati in continuu pentru 3 minute. Daca pasta este prea subtire, adaugati faina de naut (era...Citeste continuarea
Pilaf cu morcovi si ceapa
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postOrezul se alege, se spală bine în 3-4 ape și se pune la fiert, la foc mediu. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc...Citeste continuarea
Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe...
Postat de: simona72 in PastePentru aluat: se spala bine cartofii cu tot cu coaja. Se fierb in steamer pana patrunde o furculita cu usurinta in ei. Se curata de coaja cartofii si se zdrobesc ca pentru piure. Eu am folosit o...Citeste continuarea
Desert tort fin cu nuca si smantana
Postat de: VanessaAli in TorturiFoile: Intr-un castron punem untul moale si il frecam cu zaharul (cel simplu si cel vanilat), dupa care adaugam ouale si mierea. Amestecam pana se incorporeaza bine si apoi punem si laptele....Citeste continuarea
Tagliatelle cu ciuperci in sos alb
Postat de: mirela0911 in PasteSe spala si se curata ciupercile, apoi se taie feliute. Sunca se taie bucatele mici ca bastonasele. Intr-o cratita se pune uleiul la incins, apoi se pun ciupercile si sunca la calit. Se presara...Citeste continuarea
Cartofi cu usturoi, rozmarin si...
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de legumeCartofii se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Cand acestia sunt aproape fierti, se scurg de apa si se curata de coaja. Chiar daca cartofii nu sunt perfecti fierti, nu...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu afumatura si...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbePestele bine spalat se pune la fiert in apa cu sare, otet si foaia de dafin. Lasati sa fiarba 10 minute de cand da in clocot [ un clocot ]. Scurgeti zeama de pe peste. Cu...Citeste continuarea
Sandvici cu fasole -de post
Postat de: mihaelar63 in SandvisuriFasolea se intinde pe feliile de paine. Eu am avut o fasole alba -marunta, de anul acesta. La gust parca este ca untul. Peste fiecare felie cu fasole se da un strat subtire de...Citeste continuarea
Tort Feerie de Iarna
Postat de: ancutsa inDecoraţiuni: Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic să se răcească, dar numai cât să se închege un pic, nu să se întărească. Se toarnă...Citeste continuarea
Tort Red Velvet, cu crema de branza...
Postat de: diaconta inPentru început am pregatit lemon curd (crema de lamâie), pentru ca am lasat-o peste noapte la frigider. Ouale întregi si galbenusurile le-am mixat cu zaharul, am adaugat zeama...Citeste continuarea
Salata de cartofi, cu file de...
Postat de: RODIMUR in SalateSe spală bine cartofii și se pun la fiert în coajă. Se curăță ceapa, se spală și se taie rondele. Se curăță usturoiul, se spală și se taie foarte fin. Se taie rondele o...Citeste continuarea
Salata de rucola cu ton si naut
Postat de: mihaelar63 in SalateRucola se spala si se zvanta frunzele. Rosioarele se spala si se taie jumatati. Sarati usor rosiile. Nautul se scoate din conserva si se spala intr-o sita sub jet usor...Citeste continuarea
Briose de sarbatoare
Postat de: ancutsa inPentru brioşe: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, făina şi praful de copt. Compoziţia...Citeste continuarea
Desert pandispan cu merisoare si...
Postat de: trifadalia in PrajituriSe storc cele 2 buc de clementine. Coaja lor se rade pe razatoarea cu gauri mici. Zeama de la compotul de visine se incalzeste putin, apoi se pun in ea merisoarele sa se hidrateze, lasandu-le...Citeste continuarea
Gulas
Postat de: trifadalia in SupePentru inceput se pune carnea de vitel la fiert in 2 litri de apa, deoarece este carnea ce fierbe mai greu decat cea de porc. Se fierbe aproximatix o ora si jumatate, daca este cazul se fierbe si...Citeste continuarea
Desert bezele
Postat de: Leontina_Costel1970 in DulciuriAlbusurile se lasa de seara la dezghetat ( le-am avut la congelator ), dupa ce s-au dezghetat, se pun intr-un castron mai inalt si incapator, se adauga sarea si incepem sa le mixam bine, cand...Citeste continuarea
Merlucius cu bere neagra, in crusta...
Postat de: mihaelar63 in PestePestele se spala bine si se curata in interior. Cu ajutorul unei foarfeci de bucatarie curatati pestele de aripioare. Aveti grija acestea sunt dispuse si pe spate si...Citeste continuarea
Ciorba rapida de cartofi cu carnati...
Postat de: mihaelar63 in CiorbeCuratati si spalati cartofii, morcovii si ceapa. Spalati patrunjelul verde si tija de telina. Taiati rondele carnatul unguresc picant. Ceapa se taie cubulete, morcovii...Citeste continuarea
Desert tort Ema
Postat de: Leontina_Costel1970 in TorturiAm folosit o forma de tort cu diametrul de 26 cm. Blat 1 de cacao : Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare, se adauga zaharul si se bate bine pana obtinem o bezea tare. Se incorporeaza...Citeste continuarea
Chiftele prajite
Postat de: Leontina_Costel1970 in PorcIntr-un castron incapator punem carnea tocata, adaugam ceapa taiata marunt, usturoiul pisat si cartofii rasi pe razatoarea mica si storsi de zeama. Omogenizam tot amestecul, adaugam sare si piper...Citeste continuarea
Mancarica de mazare
Postat de: Leontina_Costel1970 in Mancaruri de postCuratam ceapa, o spalam si o taiem marunt. Punem pe foc o cratita, adaugam uleiul, lasam sa se incinga, apoi adaugam ceapa si un pic de sare, amestecam pana ce devine sticloasa. Adaugam...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi
Postat de: Leontina_Costel1970 in CiorbeMai intai pregatim ingredientele, curatam legumele, ceapa o taiem marunt, morcovul si telina le curatam si apoi le dam pe razatoarea mica. Curatam cartofii si ii taiem cuburi mai mari. Prazul...Citeste continuarea
Ciorba de varza dulce, reteta de post
Postat de: vasimur in Mancaruri de postCum se prepara Ciorba de varza dulce, reteta de post Se curăță și se spală bine legumele (morcovul, pătrunjelul și țelina), după care se dau prin răzătoarea mică. Se curăță...Citeste continuarea
Fasole cu paste in stil toscan
Postat de: Ksenya in PastePunem o tigaie inalta si incapatoare pe foc, adaugam uleiul cand s-a incins suficient, adaugam usturoiul tocat si lasam la foc mediu 30 sec. Adaugam cutiile cu...Citeste continuarea
Desert fursecuri ciupercute
Postat de: antici_gabytza in DulciuriMixam margarina cu zaharul pana se topeste zaharul. Adaugam faina si incepem sa framantam pana rezulta un aluat elastic. Eu l-am dat la rece cca 15 min. Tapetam masa de lucru cu faina, dupa care...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si biscuiti
Postat de: antici_gabytza in PrajituriSpalam merele, apoi le decojim. Dupa ce le-am decojit pe toate, le dam prin razatoare sau prin robot. Punem merele intr-o cratita impreuna cu zaharul si cu apa. Lasam sa fiarba pana se topeste...Citeste continuarea
Ciuperci umplute cu branza de burduf
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de legumeCiupercile se oparesc in apa clocotita cu sare si se curata de pielite. Coditele ciupercilor se scot si se toaca marunt si se amesteca cu putina sare pudra de nucsoara si cateva...Citeste continuarea
Salata de pui si quinoa
Postat de: MonicaHoroiu in SalatePreincalzim cuptorul la 180 C. Pe o tava de cuptor, punem cubuletele de cartof dulce si ceapa rosie. Adaugam sare, piper, ulei de masline, paprika, oregano si jumatate de lingurita de usturoi....Citeste continuarea
Desert invartita cu nuca reteta de...
Postat de: MonicaHoroiu in DulciuriCum se prepara Desert invartita cu nuca reteta de post de placinta delicioasa cu nuca Într-un vas punem făina și presărăm sarea. Dizolvăm drojdia în apă...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere
Postat de: RuxyRux in PrajituriSe prepara blatul, amestecand ingredientele, untul rece taiat bucati, faina cernuta, zaharul fin, vanilia, oul, iaurtul, laptele dulce, coaja de portocala( Bio), faina si praful de copt. Se...Citeste continuarea
Desert clatite de post, cu dulceata...
Postat de: RODIMUR in DulciuriMai întâi se amestecă bine ingredientele uscate (făina cu: sarea, bicarbonatul, vanilia și zahărul.) Se adaugă apa de flori de portocal, uleiul și apoi apa minerală, puțin...Citeste continuarea
Pasta de fasole cu sos de ceapa...
Postat de: merisor67 in Mancaruri de postFasolea, bine spălată, se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, ținută la frigider. A doua zi, se scurge apa, se clătește fasolea cu apă rece și...Citeste continuarea
Salata calda cu legume
Postat de: andaoana in SalateIn primul rand trebuie sa spalam legumele foarte bine. Vanata si dovlcelul urmeaza sa fie taiate in rondele cam de 1 cm grosime. Presaram sare pe ele si lasam sa stea putin asa. Varza de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu capsuni, crema...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Intr-un bol puneti doua oua intregi si 4 galbenusuri. Mixati si adaugati treptat zaharul. Puneti uleiul, laptele, vanilia, amestecati. La final adaugati faina cernuta cu praful de copt....Citeste continuarea
Chiftele in crusta de susan
Postat de: merisor67 in PorcCurățăm legumele și le clătim cu apă rece. Tocăm carnea și presărăm peste ea: sare piper, boia de ardei, cimbru uscat și busuioc. Adăugăm ceapa tocată fin și usturoiul dat pe...Citeste continuarea
Dovlecei sotati, cu pesmet si usturoi
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postDovleceii se spală foarte bine și se taie rondele, cu tot cu coajă, după care fiecare felie se taie în câte patru bucăți. Se curăță usturoiul se spală și se taie foarte...Citeste continuarea
Chiftelute cu susan - la cuptor
Postat de: mihaelar63 in PorcCateii de usturoi si ceapa se curata si se toaca foarte marunt. Ouale se sparg fiecare separat pentru ca se controleze prospetimea. Ouale trebuie sa aiba galbenusul omogen,...Citeste continuarea
Desert tort Batman
Postat de: claudiaO in TorturiPentru blat, frecam ouale cu zaharul si praful de sare, pana se formeaza o spuma, apoi adaugam untul topit, laptele si la final faina amestecata cu praful de copt. Am adaugat putin...Citeste continuarea
Desert briose cu ciocolata si afine
Postat de: reisnaor_2006 in DulciuriMixam zaharul cu untul. Adaugam pe rand ouale si zaharul vanilat. Faina o amestecam cu praful de copt si o adaugam treptat in compozitie. Punem restul ingredientelor: laptele,...Citeste continuarea
Tort G
Postat de: Constelatialeu inBlat cu nuca : Am folosit o forma patrata 24/24 cm, tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat foarte bine, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am...Citeste continuarea
Ciorba de legume cu perisoare
Postat de: andaoana in CiorbeLegumele le spalam si curatam bine. Morcovii, patrunjelul si telina le taiem in cubulete sau rondele (in functie de preferinta). Ceapa o taiem cat mai marunt. Cartofii taiati...Citeste continuarea
Supa de conopida
Postat de: simona72 in SupeSe pune la incins in oala in care urmeaza sa faceti supa, uleiul si untul. Ceapa se toaca marunt si se caleste pana devine sticloasa. Se adauga usturoil taiat felii, se calesc impreuna pentru 1...Citeste continuarea
Aperitiv la cuptor
Postat de: reisnaor_2006 in Aperitive / GarnituriPentru inceput batem ouale cu putina sare si piper. Tapetam o tava cu hartie de copt. Fiecare felie de paine o trecem prin oul batut si o asezam in tava. Cascavalul...Citeste continuarea
Desert tort surpriza - 5 ani de...
Postat de: claudiaO in TorturiPentru blat, incepem prin a freca ouale cu zaharul si cu un praf de sare, pana devin spumoase si isi maresc volumul. Adaugam untul si laptele, esenta si coaja de lamaie, iar la final faina...Citeste continuarea
Desert baclava rulouri
Postat de: sufletista in DulciuriFoile de placinta dezghetate, le taiem in 2 pe latime. Fiecare bucata de foaie se unge cu unt topit si se adaugam a 2 bucata de foaie, o ungem cu unt si adaugam nuca amestecata cu zaharul,...Citeste continuarea
Desert tarta cu branza si prune
Postat de: sufletista in PrajituriAluat: intr-un bol batem oul cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, scortisoara si untul, adaugam faina treptat. Framantam un aluat omogen si invelim in folie alimentara, il dam la rece 1...Citeste continuarea
Turtite picante, la tigaia grill
Postat de: RODIMUR in PiineFăina albă cernută se pune în vasul pentru frământat și în ea se adaugă: sare. piper, boia, oregano, ierburi de grădină și chimen măcinat. După ce s-au amestecat...Citeste continuarea
Desert prajitura cu gutui
Postat de: Retetegg in PrajituriAm separat albusurile de galbenusuri. Am batut albusurile spuma cu un praf de sare, apoi am pus zaharul pudra si am mixat pana au devenit tari ca o bezea. Am pus galbenusurile, uleiul,...Citeste continuarea