Aceasta reteta o am de ani de zile, nu era sarbatoare sa nu le fac! E un pic de lucru la ele dar sun tare bune de rontait!
"Reteta romaneasca"
Intr-un vas mai incapator cernem faina. Punem sarea si untura. Intr-o cratita incalzim usor apa minerala, punem zaharul, 1 lg de faina si drojdia. Amestecam bine apoi lasam sa dospeasca.
Separat batem bine cele 2 oua impreuna cu smantana sau iaurtul.
Dupa ce a crescut drojdia, o punem peste faina si amestecam sa incorporam toate ingredientele. Adaugam si ouale cu smantana si continuam framantatul. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit si nelipicios. Daca mai trebuie mai adaugam putina apa minerala sau smantana.
Taiem din aluat cate o bucata potrivita pe care o intindem in foaie de 5 mm grosime. Cu ajutorul formei speciale decupam covrigeii. Indepartam surplusul de aluat apoi ungem cu oul batut, presaram chimenul macinat si radem deasupra casul.
Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se rumenesc frumos deasupra.
La fel procedam cu tot aluatul. La sfarsit, aluatul care ramane de la marginile covrigeilor il framantam un pic, il intindem si il taiem betigase.
1
Casul se poate inlocui cu cascaval.
2
Se pot folosi seminte de chimen in loc de cel macinat.