Ceafa de porc marinată (ținută la baiț cum se mai spune), fragezită și aromată, este cea mai potrivită pentru un grătar suculent și fraged. Nici că se poate o alegere mai potrivită pentru masa de revelion, nu-i așa? De asemenea poate fi inclusă în meniu, în orice zi festivă din an și ori de câte ori avem poftă de o friptură delicioasă și suculentă! Dar secretul unor fripturi de porc gustoase este să lăsăm carnea la marinat (macerat) cel puțin 1-2 ore iar dacă este tăiată în felii mai groase, până a doua zi! Este o mâncare rapidă și sănătoasă care nu necesită prăjirea în ulei. Se folosește foarte puțin ulei, doar pentru marinadă. Dacă vrem ca friptura să fie fragedă carnea trebuie să fie mai groasă (1-2 cm) și nu trebuie, nici într-un caz, bătută! Pentru a obține o friptură suculentă nu trebuie să ținem carnea prea mult pe grătar deoarece se usucă!
Cea mai bună marinadă trebuie să conțină următoarele ingrediente: sare, ulei, condimente, și neapărat lichide cu aciditate mare. Sarea este cea care frăgezește cel mai bine carnea, uleiul contribuie la acea crustă gustoasă, formată la suprafața fripturii de porc iar usturoiul dă cărnii o savoare aparte. Alte condimente care se potrivesc de minune cu carnea de porc sunt: salvia uscată, rozmarinul, oregano, chimen măcinat.
Pasul 1. Mai întâi tăiem carnea felii, nu mai groase de un deget (1-2 cm), o spălăm bine după care o ștergem cu prosoape de hârtie (pentru a îndepărta gustul pe care este posibil să-l ia stând în ambalaj). Eu prefer ceafa (carnea este mai grasă) în loc de cotlet, pentru grătar, deoarece friptura iese mai suculentă. Am cumpărat ceafa din măcelărie, tranșată deja în felii de grosimea dorită și la număr de porții.
Pasul 2. Pregătim vasul în care vom pune carnea la marinat, care musai trebuie să fie de plastic, ceramică sau sticlă! Evitați marinarea în recipiente de metal, deoarece ingredientele pot interacționa cu metalul și își pot schimba gustul și aroma. Recomandată ar fi marinarea în vid sau în pungi de plastic cu sigilare ( fermoar) dar este ok și într-un vas de sticlă sigilat într-o pungă de plastic sau vas din plastic, cu capac (eu am folosit un recipient din plastic cu capac, de la tort de înghețată). Dacă recipientul este închis, va favoriza marinarea iar carnea va fi mai bine pătrunsă.
Pasul 3. Pregătirea marinadei este lucrul cel mai important! Cele mai bune marinade trebuie să conțină următoarele ingrediente: sare, ulei, condimente, și neapărat lichide cu aciditate mare (zeama de lămaie, limetă sau portocală, suc de ananas, oțet balsamic, suc de roșii sau chiar băuturi carbogazoase fără zahăr) care ajută la frăgezire. Se mai poate pune și alcool (cognac, bere, cidru sau vin) dar acesta poate să împiedice ca marinada să pătrundă mai adânc, în carne.
Punem sucul de roșii, uleiul și condimentele într-un vas (nu din metal!) și le amestecăm bine până ce compoziția se omogenizează. În afară de sare, piper și boia de ardei dulce eu am mai folosit chimen și oregano! Pentru acidulare, în afară de sucul de roșii am mai pus zeamă de lămâie și o lingură de oțet balsamic iar pentru un plus de aromă am răzuit și coaja de la un sfert de lămâie ecologică.
Zdrobim cățeii de usturoi, îi tăiem mărunt, îi adăugăm la marinadă și amestecăm bine. Eu nu folosesc foarte mult usturoi deoarece îmi place să simt și gustul cărnii!
Pasul 4. Punem puțină marinadă pe fundul vasului după care așezăm feliile de carne. Pe fiecare felie punem marinadă cu o lingură, după care mai punem un nou rând de carne și tot așa până terminăm. Deasupra turnăm restul de marinadă, sigilăm recipientul și-l punem la rece, în frigider (eu l-am pus în balcon deoarece era suficient de rece) până a doua zi. Marinada va frăgezi carnea peste noapte. Eu obișnuiesc să mai pudrez fiecare felie de carne cu puțină sare și piper deoarece îmi place mai picant, dar nu exagerez!
Pasul 5. Urmează prăjirea cărnii. A doua zi, scoatem carnea din frigider cu cel puțin o oră înainte și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Pregătim grătarul electric, pe care îl am în balcon (puteți folosi și o tigaie gril numai că riscați să umpleți bucătăria de fum!), pentru ca să prăjim carnea. Încingem bine grătarul și punem carnea de pe care îndepărtăm marinada în exces. Prăjim carnea la temperatură mare pentru ca să se închidă porii și să rămână suculentă în interior! Lăsăm carnea la prăjit cam 4-5 minute pe o parte, apoi o întoarcem pe cealaltă parte și o mai lăsăm vreo 4-5 minute. Timpul de prăjire poate fi ceva mai mare dacă feliile de carne sunt mai groase! Înțepăm carnea cu o furculiță și dacă intră ușor înseamnă că este bine pătrunsă! După ce întoarcem feliile, pe partea deja prăjită putem să mai punem din marinada în care a fost pusă carnea, cu o lingură. Mai întoarcem carnea pentru încă câteva secunde și gata! Frăgezirea cărnii se face și la prăjit! După prăjire, carnea se lasă circa 10 minute la odihnit. Se mai intrepătrund gusturile, carnea se relaxează și își redistribuie sucurile. Carnea arată superb, este suculentă în interior și rumenă la exterior! Vă recomand cu căldură această rețetă! Încercați-o și vă garantez că n-o să vă pară rău!
Friptura la grătar poate fi servită cu orice fel de garnitură vă place și bineînțeles, cu murăturile preferate! Eu m-am gândit la cartofi prăjiți (pai cum le mai spune în Ardeal) drept garnitură și murături asortate.
Poftă bună!
1
Dacă folosiți pastă de roșii, va trebui s-o diluați cu puțină apă.
2
Nu bateți carnea și tăiați-o feliile de 1-2 cm grosime (cam cât un deget).
3
Scoateți carnea cu cel puțin o oră înainte s-o prăjiți, ca să ajungă la temperatura camerei.
4
Dacă folosiți tigaie gril, încingeți-o bine și gătiți carnea la foc mare (fără ulei!) – carnea trebuie să sfârâie la prăjit.
5
Marinada va frăgezi carnea, peste noapte.
6
Puteți să păstrați 3-4 linguri de marinadă pentru prăjire – eu am folosit din cea în care a stat carnea la macerat!
7
Gătiți carnea la temperatură mare pentru ca să se închidă porii și să nu iasă sucul din ea.
8
Dacă aveți posibilitatea, puteți găti carnea și la gratar cu cărbuni și va fi mult mai gustoasă!
9
Puteți face marinată și cu carne de pui, cocoș, curcan sau coaste de porc, exact după aceeași rețetă.
10
Eviți marinarea în recipiente de metal, pentru că ingredientele pot interactiona cu metalul și își pot schimba gustul și aroma.
11
În funcție de tipul de carne și grosimea la care este tăiată, marinarea poate să dureze mai mult sau mai puțin.
12
Pentru o friptură suculentă nu trebuie să ținem carenea prea mult pe grătar deoarece se usucă!