Eu am folosit jumari macinate, adica am avut osanza cruda si am topit-o pentru a face jumari din ea , cu care am uns pogacile. Reteta originala veche este cu osanza.
Jumarile rezultate dupa topirea osanzei se macina prin masina de tocat carne care se amesteca cu jumatate (500 grame) din cantitatea de faina.
Compozitia se imparte in 3 parti.
Cealalta jumatate din faina se cerne intr-un castron. Se face o gaura in mijlocul fainii in care se adauga ouale, apa impreuna cu drojdia, smantana si otetul din care se formeaza un aluat care se framanta foarte bine pana se formeaza in aluat niste bule.
Se intinde aluatul cu sucitoarea sub forma dreptunghiulara si se unge cu faina amestecata cu osanza, apoi se impatureste ca si la haios, partea dreapta se aduce pana la mijloc, apoi partea stranga peste, apoi partea din fata pana la mijloc si partea de sus peste cea de jos. Aluatul asa uns se lasa 20 de minute la rece sa se odihneasca. Procedeul se mai repeta inca de 2 ori, in total se unge de 3 ori, respectandu-se aceeasi etapa. Dupa ultima ungere se mai lasa 20 de minute, se intinde cu sucitorul si se taie cu o forma rotunda sau cu un pahar rotunde sau semiluna.
Fiecare bucatica se cresteaza cu cutitul, se unge cu albusul de ou si se presara chimen si cascaval deasupra, apoi se coc 40 de minute.
1
in paharul cu apa calduta se pune drojdia sa se dizolve impreuna cu o lingurita de zahar.
2
Aluatul este framantat foarte bine in momentul aparitiei bulelor in aluat, cand se va trece la ungerea lui.
3
atentie, sa nu ungeti si marginile ca vor creste mai putin sau asimetric la cuptor