"Reteta romaneasca"
Iubesc atat, dar atat de mult prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii si mi se par minunate pe masa de sarbatori. De aceasta data am ales sa pregatesc o reteta ce am vazut-o la Merisor pe blog, ea face niste prajituri dementiale. Nu va pot spune cat de minunata a iesit, de vis. Nu foarte dulce, combinatia minunata de arome si sa nu mai zic ca se topeste in gura. Singura chestie, pe care nu am inteles-o nici pana acum, a fost la foile de caramel: ea a folosit cam 800 de gr de faina, iar la mine dupa 450 gr faina, aluatul era asa cum trebuie, dar nu stiu sa va zic de ce. Sa incercati aceasta reteta cand aveti ocazia, este de nota 10 cu plus.
Foile caramel: Intr-o cratita puneti zaharul, o trasferati pe foc. Cand zaharul s-a caramelizat, adaugati apa, lasati pe foc pana zaharul caramel este complet dizolvat. Trageti deoparte si lasati sa se raceasca siropul. Galbenusurile le bateti cu putina sare, apoi adaugati uleiul. Puneti siropul de zahar, rece, laptele, vanilia, amestecati bine. Incorporati bicarbonatul stins, cu putina zeama de lamaie, praful de copt, iar la final incepeti sa incorporati faina. Puneti treptat, amestecati pana obtineti un aluat omogen si usor de modelat.
*Daca siropul caramel va iese mai subtire, cu siguranta o sa aveti nevoie de mai multa faina. Al meu a fost ceva mai grosut, iar 450 gr de faina a fost suficienta. Formati o bila din el si o taiati in doua. Ungeti cu putin ulei dosul unei tavi mari de aragaz. Luati prima bucata de aluat, intindeti o foaie subtirica si o asezati pe dosul tavii. O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 5 minute. O scoateti din cuptor dupa acest timp si o pregatiti pe cealalta, la fel.
Blatul de cacao: Albusurile le mixati pana devin spumoase. Adaugati sarea, zaharul treptat si mixati pana bezeaua devine lucioasa. Puneti zeama de lamaie si vanilia.. Incorporati cacaoa, pesmetul, praful de copt cu ajutorul unei palete, cu miscari lente. La final incorporati si faina. Folositi tava pe care ati copt foile. O tapetati cu hartie de copt, turnati compozitia de cacao si o nivelati. Introduceti blatul in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 30 de minute. Cand blatul este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Crema de lamaie: Intr-o cratita puneti galbenusurile cu zaharul, amestecati cu un tel. Adaugati faina, putin din lapte si amestecati pana faina este complet dizolvata. Turnati si restul de lapte, amestecati. Puneti cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati continuu in crema pana ce, se ingroasa ca o budinca. O luati de pe foc cand este gata, o acoperiti cu folie. O dati la rece. Crema fiarta rece, o rasturnati intr-un bol, adaugati mascarponele, coaja rasa de lamaie, le mixati pana obtineti o crema spumoasa. Tapetati cu hartie de copt o tava mare. Asezati prima foaie caramel, o ungeti cu jumatate din gemul de caise. Puneti jumatate din crema, o nivelati, asezati blatul de cacao. Il ungeti cu restul de gem, puneti crema, o nivelati, apoi asezati a doua foaie caramel. Acoperiti prajitura cu folie si asezati ceva greu deasupra. O dati la rece peste noapte. A doua zi, o pudrati cu zahar si o portionati. Foile se vor insiropa minunat de la gem si crema, se va taia usor si veti simti cum se topeste in gura cand o sa o serviti.
Sa aveti pofta!
1
Daca siropul caramel va iese mai subtire, cu siguranta o sa aveti nevoie de mai multa faina. Al meu a fost ceva mai grosut, iar 450 gr de faina a fost suficienta.