Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Pate din linte rosie
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de postCuratati morcovul, il taiati bucati mai mari, il puneti la fiert. Cand este patruns, il scoateti intr-un bol si il lasati sa se raceasca. Intr-o oala puneti cam 3 litri de apa, apoi dati drumul la...Citeste continuarea
Fasole batuta cu sos tahini si...
Postat de: AdrianaIordan in Mancaruri de postToate ingredientele( in afara de ceapa si sumac) se pun in blender sau robot de bucatarie si se mixeaza pana ce obtineti o pasta cremoasa si consistenta. O sa observati ce aroma intensa...Citeste continuarea
Morcovi caramelizati la cuptor
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de postMorcovii se aleg subtiri sau se taie in doua sau patru daca sunt mari. Se curata morcovii si usturoiul. Intr-o tava se pun morcovii si cateii de usturoi. Se stropesc cu ulei si otet si se...Citeste continuarea
Mancare de orez cu spanac si legume
Postat de: eumimi in Mancaruri de postTaiem ceapa solzisori si o punem la calit impreuna cu orezul. Le lasam pana cand ceapa devine translucida, apoi adaugam 1 cana de apa, ardeiul si rosiile tocate cubulete si lasam la fiert 20...Citeste continuarea
Desert prajitura cu piscoturi in...
Postat de: merisor67 in PrajituriPentru blat , mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri și dăm deoparte 4 gălbenușuri, pentru a le folosi la cremă. Presărăm un praf de...Citeste continuarea
Supa de rosii cu naut
Postat de: simona72 in SupeSe pune uleiul la incins, se adauga baconul sau sunca taiata fasii. Se prajeste la foc mic pana devine crocanta. Baconul prajit se scoate pe o farfurie. Se adauga ceapa taiata marunt si se...Citeste continuarea
Salata cu legume si quinoa
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postQuinoa se spala bine in mai multe ape, apoi se pune la fiert in apa de 2 ori mai multa decat cantitatea de quinoa. Se lasa la foc potrivit timp de 25-30 de minute pana se fierbe si scade toata...Citeste continuarea
Cuscus cu fasole rosie si muraturi
Postat de: merisor67 in Mancaruri de postPunem cuscusul într-un vas. Punem apa la fiert împreună cu legumele uscate. O lăsăm să fiarbă pentru 2-3 clocote, apoi stingem focul. Adăugăm uleiul de cocos, amestecăm...Citeste continuarea
Desert briose cu aroma de lamaie
Postat de: Stefania1964 in DulciuriIntr-un bol mixam ouale cu sarea, zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul. In compozitie mai adaugam smantana, uleiul, esenta de vanilie si lamaia (coaja si...Citeste continuarea
Sushi a la Cluj
Postat de: amalia01 in Mancaruri de postOrezul îl speli din 4-5 ape, până când rămâne curat, apoi adaugi 3 căni de apă fierbinte și îl acoperi cu un capac. Îl lași așa 15 minute, după care...Citeste continuarea
Desert papanasi prajiti cu smantana...
Postat de: TAB1TA in PrajituriIntr-un bol mai mare am pus branza de vaci scursa foarte bine de apa. Peste branza de vaci am pus ouale, putina sare si esenta de portocale. Am adaugat zaharul vanilat, coaja de lamaie si...Citeste continuarea
Ardei cu salata de cuscus
Postat de: nico_nico in Mancaruri de postCuscusul se pune intr-un castron si se toarna apa fierbinte proportional. (la 4 linguri cuscus cam 300 ml apa fiarta). Se acopera si se lasa asa pana se umfla (cam 20 minute). Intre timp se...Citeste continuarea
Mancarica de fasole verde
Postat de: nico_nico in Mancaruri de postFasolea se curata de codite si se spala. Intr-o craticioara mai mare punem uleiul apoi ceapa, morcovul, patrunjelul, ardelul si telina taiate marunt si se lasa la...Citeste continuarea
Desert prajitura pufoasa cu mere
Postat de: nico_nico in PrajituriFaina se amesteca cu margarina, apoi se adauga celelalte ingrediente pana se obtine un aluat bun de intins. Daca mai trebuie adaugata faina, se mai pune cand se framanta aluatul. Din acest...Citeste continuarea
Chiftelute din orez si cartofi cu...
Postat de: nico_nico in Mancaruri de postPentru pilaf calim ceapa si morcovul in putin ulei adaugam apa si lasam sa fiarba 10 minute, apoi adaugam orezul si mai fierbem 15 minute. Intre timp curatam cartofii si ii punem la fiert in apa...Citeste continuarea
Desert cozonac cu Fanta
Postat de: MotanLaOale in PrajituriIntr-un castron se pun faina, zaharul, zaharul vanilat, sarea si drojdia uscata. Se incalzeste sucul Fanta, sa fie caldut si se toarna peste faina. Se incorporeaza bine si se adauga uleiul...Citeste continuarea
Desert prajitura Ora 12
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriBlat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu jumatate din zahar si cu esenta de vanilie pana cand devin ca...Citeste continuarea
Orez cu fasole neagra - Galo Pinto
Postat de: ctlina in Mancaruri de postPuneti fasolea neagra intr-un volum mare de apa si lasati-o sa umfle toata noaptea. N-o puneti la frigider lasati-o la temperatura camerei. A 2a zi scurgeti si gatiti fasolea timp de 2 ore...Citeste continuarea
Supa crema de fasole fava uscata /...
Postat de: ctlina in Supe/CiorbePuneti la inmuiat fasolea fava cu o seara inainte. Aruncati apa si clatiti fasolea sub jet de apa rece. Puneti in oala minune impreuna cu usturoiul curatat. Acoperiti cu apa - am pus 1 l-...Citeste continuarea
Sarmale de post cu praz si ciuperci
Postat de: ctlina in Mancaruri de postSpalam bine in apa rece foile de vita si de varza. Curatam si taiem ceapa si prazul marunt. Curatam si dam morcovii pe razatoare. Curatam si taiem ciupercile felii. Prajim ciupercile...Citeste continuarea
Aperitiv melcisori din foietaj cu...
Postat de: AdrianUdrea in Aperitive / GarnituriMai intai lasam aluatul foietaj la dezghetat, atat cat sa se intinda foile frumos. Nu trebuie dezghetat definitiv pentru ca va deveni foarte moale si mai greu de lucrat cu el. Desfacem foile de...Citeste continuarea
Cascaval pana cu garnitura de legume
Postat de: ancutsa in Mancaruri de legumeSe taie cașcavalul în felii mai grosuțe. Se dă fiecare felie prin făină, prin oul bătut bine și prin pesmet, apoi iar prin făină, ou, pesmet. Se prăjesc feliile de...Citeste continuarea
Chifelute de legume
Postat de: ravanna in Mancare copiiSe curata legumele de coaja. Incepem si dam cartoful pe razatoare si il stoarcem de amidon. Peste dam morcovul pe razatoare, stoarcem usturoiul si adaugam ceapa taiata solzisori, iar apoi taiata...Citeste continuarea
Pateu vegetal de linte
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postSe spala lintea foarte bine, in cateva ape, apoi se pune la fiert in 600 ml de apa, de 3 ori mai multa decat cantitatea de linte. Se lasa la foc domol pentru 20-25 de minute. Intre timp, se...Citeste continuarea
Desert prajitura marmorata cu...
Postat de: merisor67 in PrajituriPentru blatul marmorat, mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri, ca la orice blat de pandișpan. Mixăm albușurile spumă presărate cu...Citeste continuarea
Mancare de spanac, cu leurda si orez
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe curăță cepele, se spală, se taie rondele și se călesc, la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă. Se taie și se aruncă partea inferioară a firelor de leurdă (cam...Citeste continuarea
Desert tort M
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am folosit o forma de tort cu diametrul 26 cm tapetata cu hartie copt. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza spuma tare. Galbenusurile cu zaharul se mixeaza pana se topeste zaharul, se...Citeste continuarea
Mancare de urzici (de post)
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postSe spală bine urzicile, se scurg şi se curăţă de codiţe. Se pune apa la fiert cu puţină sare, într-o oală încăpătoare. Când apa dă în clocot,...Citeste continuarea
Fusilli cu ciuperci, mazare si rosii
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postMai intai m-am ocupat de legume. Am curatat, spalat si tocat ceapa. Intr-o cratita am pus putin ulei la incins. Am adaugat ciupercile. Am lasat sa se patrunda putin. Am amestecat din cand...Citeste continuarea
Placinte cu varza
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postUmplutura: varza se spala, se taie in jumatati si se toaca .Se presara sare ,se amesteca si se lasa asa .Ceapa o curatati si o tocati marunt.Se adauga ulei intr-o cratita,iar cand este incins,...Citeste continuarea
Desert chec aromat de post
Postat de: cristina1985 in PrajituriSe bat bine uleiul cu zaharul, apoi se adauga pe rand apa minerala, sucul (stors) de portocale, esenta rom, faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara si nuca macinata. Se toarna...Citeste continuarea
Chiftele de post cu naut si conopida
Postat de: mimmi in Mancaruri de postPunem conopida la fiert in apa cu sare, dupa care o lasam la scurs pana se racoreste putin. Separat blenduim nautul scurs cu ceapa si usturoiul. Blenduim si conopida. Peste ingredientele...Citeste continuarea
Desert tort aniversar cu fructe de...
Postat de: TAB1TA in TorturiBlat: Toate ingredientele (pentru blat) trebuie sa fie la temperatura camerei. Am separat albusurile de galbenusuri. Intr-un bol incapator am pus margarina si am inceput sa...Citeste continuarea
Chutney de mere si pere
Postat de: Xandrinne in SosuriPregatesti mai intai fructele, pe care le cureti de coaja si le tai cuburi de cca 1 cm. Toci ceapa, tai cat de marunt poti ghimbirul si usturoiul.Tai fasii subtiri ardeii iuti. Calesti ceapa...Citeste continuarea
Painici Laugenbrot
Postat de: MotanLaOale in PiineIntr-un castron, se pune drojdia, zaharul, o lingura faina, 100 ml apa calduta si se lasa la dospit 10-15 minute. Se amesteca faina cu sarea si se pune intr-un castron mare. In mijloc se...Citeste continuarea
Noodels cu varza calita
Postat de: panacris in Mancaruri de postVarza se curăță de frunzele veștejite și se taie fideluță cu rindeaua sau robotul de bucătărie! Atenție, nu se freacă varza cu sare, înainte de a se căli, doarece se...Citeste continuarea
Desert tort de post
Postat de: Constelatialeu in TorturiAm pus in vasul robotului biscuitii, bananele, pasta de alune si dulceata de zmeura si am mixat 2-3 minute, n-am vrut sa se sfarame de tot biscuitii, am vrut sa ramana bucatele mai mari....Citeste continuarea
Desert piure de mere coapte, cu...
Postat de: RODIMUR in DulciuriMerele se spală, se taie în sferturi, se curăță de coji și de cotoare, după care se pun într-un vas termorezistent, pe un strat subțire de zahăr brun. Se presară zahăr...Citeste continuarea
Pasta de avocado cu migdale-reteta...
Postat de: abetina in Mancaruri de postSe curata fructul de avocado, se scoate samburele si se pun bucatile de avocado la mixat, se adauga migdale, ceapa, usturoiul, uleiul de masline, sare si se mixeaza bine pana la omogenizare. Se...Citeste continuarea
Supa crema de linte cu chimen si...
Postat de: merisor67 in Mancaruri de postCurățăm cartoful, îl spălăm, îl tocăm în cuburi și îl punem la fiert în apă cu sare. Curățăm ceapa, o tocăm solzișori și o călim în ulei...Citeste continuarea
Desert prajitura Boema
Postat de: UrsanMihaela in PrajituriBlatul : Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana isi maresc volumul si devin cremoase . Albusurile cu un praf de...Citeste continuarea
Desert mini eclere
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriPentru coji punem intr-un vas apa, uleiul si sarea. Punem vasul pe foc si lasam pana da clocot. Dam vasul deoparte si adaugam toata faina o data, amestecand pana se omogenizeaza. Lasam compozitia...Citeste continuarea
Aperitiv bruschete cu zacusca
Postat de: GeorgianaGrigorescu in Aperitive / GarnituriUngem fiecare felie de paine cu unt moale. Peste unt intindem un strat subtire de zacusca de vinete. Peste zacusca presaram din belsug cascaval ras. Asezam feliile intr-o tava in care am...Citeste continuarea
Copanele de pui invelite in bacon,...
Postat de: vasimur in PuiPreparare copănele: Pregătim vasul în care vom găti pulpele. Îl tapetăm cu hârtie de copt și ungem cu ulei de măsline sau de floarea soarelui. Spălăm bine...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute cu avocado
Postat de: GeorgianaGrigorescu in Aperitive / GarnituriAm fiert ouale, le-am decojit si le-am taiat pe jumatate. Am pasat avocado, am adaugat peste el putina zeama de lamaie. Peste avocado pasat am adaugat galbenusurile fierte, o ceapa rosie mica...Citeste continuarea
Desert salam de biscuiti cu arahide...
Postat de: Ksenya in DulciuriBiscuitii ii punem intr-o punga si-i zdrobim cu ciocanul de bucatarie. Topim untul la foc mic si adaugam zaharul, amestecam pana se dizolva. Dam oala de pe foc si adaugam cacaua, nucile si...Citeste continuarea
Migdale glasate
Postat de: RODIMUR in DulciuriÎntr-o crăticioară se amestecă zahărul brun cu praful de sare și cu gemul de caise și se adaugă uleiul de alune de pădure. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă...Citeste continuarea
Desert prajitura cu vanilie si...
Postat de: simona72 in PrajituriPentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu praful de sare pana incep sa se spumeze. Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma. Se adauga...Citeste continuarea
Desert clatite cu gem de caise si...
Postat de: ancutsa in DulciuriSe bat ouăle cu un praf de sare, într-un castron încăpător, se adaugă praful de copt și făina, în ploaie, amestecând bine, cu un tel. Când...Citeste continuarea
Ciuperci cu omleta
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriCiupercile se curata, se spala, si se taie cubulete. Se pun intr-o cratita cu apa si se fierb 2 ore (sau cat considerati). Apoi se scurg. Se bat ouale cu furculita, se adauga sare si se...Citeste continuarea