Frigănelele sunt un fel de mâncare simplu de făcut, ieftină și gustoasă și care îmi aduce aminte de copilărie. Este un fel de mâncare nepretențios dar care ne potolea foamea, după joacă. Ne făcea des atât mama cât și bunica și era o idee bună de utilizare a feliilor de pâine ceva mai veche. Frigănelele se pretează la un piure de spanac sau urzici dar și la o supă cremă de legume, spanac sau uzici.
Francezii le zic „Pain Perdu” (pâine pierdută) iar englezii, „French Toast” … spaniolii le spun „torrija”. Se pare că frigănelele sunt un fel de mâncare foarte cunoscut.
Pregătim feliile de pâine iar dacă sunt prea mari, le tăiem în 2 sau 3 bucăți. Eu am avut 3 felii de pâine foarte mari, așa că le-am tăiat în câte 3 bucăți și au rezultat 9 felii mai mici.
Spargem ouăle într-o farfurie adâncă sau bol și le batem împreună cu condimentele. Dacă pâinea este mai veche, putem să o inmuiem în lapte, înainte să o trecem prin ou. Eu prefer să înmoi pâinea numai în ou, chiar dacă folosesc mai multe ouă! Trecem feliile de pâine prin ou și le întoarcem pe ambele fețe ca să se imbibe bine.
Turnăm ulei într-o tigaie și-l încingem. Punem câte 2-3 felii de pâine înmuiată în ou și le prăjim 1-2 minute pe fiecare parte, la foc potrivit, până ce se rumenesc și devin aurii. Avem mare grijă să nu le ardem! Le scoatem cu un clește și le punem într-un vas tapetat cu prosoape de hârtie pentru ca să absoarbă excesul de ulei.
Se pot servi calde sau reci, cu ceapă verde, roșii sau ardei gras. De asemenea frigănelele se pretează la un piure de spanac sau urzici dar și la o supă cremă de legume, spanac sau uzici.
Eu am servit frigănele cu o supă cremă de urzici.
Poftă bună!
1
Se pot servi presarate cu verdeață și brânză răzuită pe deasupra.
2
Se pot servi atât calde cât și reci.
3
Se pot pune la pachet pentru școală, serviciu sau în excursii.
4
Se pot servi cu ceapă verde, roșii sau ardei gras.
5
Se pretează la un piure de spanac sau urzici.
6
Sunt bune și cu o supă cremă de legume, spanac sau uzici.
7
Puteți servi frigănelele și în varianta dulce, cu zahăr și puțină scorțișoară, cu dulceață sau miere, alături de un pahar cu lapte.