Iata cum se prepara Reteta de prune murate in otet
Borcanele se spala si se sterilizeaza.
Prunele se spala si se sterg de apa.
Prunele se lasa intregi, se aleg cele mai mici si mai tari.
Hreanul se curata si se taie bucati de 3-4 centimetri.
In borcane se pune la fund un varf de...
Se spala castravetii si se taie capetele care pot fi amare.
Intr-un borcan de 5 litri se pun 2 legaturi de marar pe fund si se pozitioneaza castravetii sa incapa.
Deasupra se pune opritor sa tina castravetii sa nu se ridice la suprsfata.
Se amesteca o lingura de sare la 1 litru de apa...
Radacinile de hrean se curata, se spala si se usuca.
Se dau prin razatoarea cu gauri mici, cu grija ca se lasa cu plans.
Se pune hreanul in borcane. Eu am folosit borcane mai mici.
Se pune pe foc apa, otetul, sarea, zaharul si se fierbe 2 minute dupa ce da in clocot.
Se toarna...
Din aceste cantitati rezulta 3-4 burcane de 800ml.
Gogosarii se spala, se curata de nervuri si samburi si se taia in fasii late de2 cm.
Hreanul se curata si se taie la 4 cm si in sferturi.
Conopida se curata, se spala si se desface in buchete.
Se face amestecul din otet si apa intr-o...
Din aceste cantitati rezulta 5-6 burcane de 800 ml. Mie mi-au iesit 5 borcane.
Gogosarii se spala, se curata de nervuri si samburi si se taia in fasii late de2 cm.
Hreanul se curata si se taie la 4 cm si in sferturi.
Se face un amestec dintr-un litru de otet intr-o oala de 10 litri....
Din aceasta cantitate rezulta 26-28 borcane de 800ml. Mie mi-au iesit 27.
Castravetii se spala.
Ceapa se curata si se taie felii de 5-6 milimetri.
Hreanul se curata si se taie la lungime de cca 4 cm si in sferturi.
Borcanele (de 800ml) se spala si se sterilizeaza in cuptor si se lasa...
Pestele se dezgheata, se curata de mate si se spala foarte bine. Se indeparteaza capul si coada.
Se pune la fiert in apa cu sare si 100 ml otet, pentru 10 minute.
Se indeparteaza oasele dupa ce este fiert si se pune deoparte.
Macroul afumat se curata de piele si oase, se marunteste si se...
Pestele se dezgheata, se curata de mate si se spala foarte bine. Se indeparteaza capul si coada.
Se pune la fiert in apa cu sare si 100 ml otet, pentru 10 minute.
Se indeparteaza oasele dupa ce este fiert si se pune deoparte.
Gogosarii se curata, se spala si se maruntesc la robot....
Castravetii de marime potrivita se spala bine si se pun intr-o oala mare care sa-i cuprinda pe toti.
Saramura se calculeaza in litri ca sa acopere castravetii din oala.
Eu am pus castravetii intr-o oala de 12 litri si am facut 8 litri de saramura.
Intr-o oala potrivita se pune apa...
Nu am pus cantitatile, fiecare poate pune in functie de borcanele care le are si de dorinta. Eu am pus 2 borcane de 1700 ml, de proba sa vad daca ne place.
Otetul se poate prepara in orice cantitate este nevoie pastrand proportiile din reteta.
Se spala borcanele si se pun la scurs.
Toate...
Eu am pus doar 3 borcane sa vad daca tine, restul a luat calea congelatorului.
Ardeii capia si ardeii se coc pe tabla si se pun intr-o oala cu capac presarati cu sare grunjoasa, pentru a se curata mai usor.
Se pun in oala pe rand cum se coc si se presara cu sare.
Se curata de pielita,...
Vinetele se coc pe tabla sau pe flacara, se curata si se lasa la scurs.
Gogosarii si ardeii capia se spala, se curata si se toaca la robot sau se dau prin masina de tocat.
Ceapa se curata si se toaca la robot sau se da prin masina de tocat.
Intr-o oala mare cu fundul gros si pusa pe...
Varza alba si rosie se curata si se taie fideluta.
Se presara 2 linguri sare si se lasa la inmuiat cateva ore.
Castravetii se spala si se taie rondele cu coaje.
Gogonelele se spala si se taie felii subtiri.
Ardeii se spala, se curata si se taie fasii subtiri....
Varza alba si rosie se curata si se taie fideluta.
Se presara 2 linguri sare si se lasa la inmuiat cateva ore.
Castravetii se spala si se taie rondele cu coaje.
Gogonelele se spala si se taie felii subtiri.
Ardeii se spala, se curata si se taie fasii subtiri.
Ceapa alba si rosie se...
Pepenele verde se spala foarte bine si se sterge.
Pepenele se taie felii de aproximativ 2 centimetri cu coaje cu tot, si apoi in triunghiuri mai mici, in functie de borcanele folosite.
Hreanul se curata si se taie betigase.
Frunzele de telina se spala.
In borcanele sterilizate se pune...
Borcanele se spala si se sterilizeaza. (eu am folosit borcane de 800 ml)
Se folosesc fructe in functie de cate borcane vreti sa faceti.
Fructele se spala si se sterg de apa.
Prunele se lasa intregi, se aleg cele mai mici si mai tari.
Boabele de struguri se scot de pe ciorchini....
Vinetele se coc pe aragaz la foc deschis pana devin moi peste tot.
Mie mi se par mai bune asa decat la cuptor, cele mai bune sunt coapte pe gratar cu carbuni dar de unde.
Se curata de coaja arsa si de cotoare cat sunt calde si se lasa la scurs 2-3 ore.
Se pun in cutii alimentare (ale...
Ardeii se coc pe tabla intorcandu-i pana se coc uniform pe toate partile.
Eu am folosit si o tigaie teflonata la care mi s-a rupt manerul. Este foarte buna pentru copt in ea.
Cand sunt copti se pun intr-o oala, se presara sare pe ei si se pune capacul.
Asa se procedeaza cu toti...
Cum se conserva leurda pentru iarna (reteta Motan):
Legaturile de leurda se spala bine sub jet de apa rece fara a fi desfacute din legatura.
Se pun intr-o oala la uscat cu coditele in apa rece, sa se mentina verzi pana la uscarea completa. (4-5 ore)
Se intinde pe masa 30cm de folie...
Gogosarii se spala, se curata de seminte si nervuri si se taie fasii de 1 cm.
Toate ingredientele, fara gogosari, se pun intr-o oala si se fierb pana se topeste zaharul si da in clocot.
Se pun si gogosarii, se pune capac si se lasa la foc mic 20-25 minute, amestecand de cateva ori.
Se ia...
Varza se alege la marimea potrivita butoiului, sa fie tare, cu foi multe netede si sa aiba cotoare subtiri. In butoiul meu incap 4 randuri a cate 4 verze daca sunt alese bine.
Se spala merele, gutuile, stiuletele de porumb, mararul, cimbrul si se curata hreanul si se taie in bucati potrivite....
Legaturile de marar se spala sub jet de apa rece fara a fi desfacute din legatura.
Se pune la uscat (intr-o oala) in pozitie verticala cu cozile in apa rece sa se mentina verzi pana la uscarea completa.
Se intinde pe masa 25-30 cm de folie alimentara.
Se taie cotoarele la firele de marar...
Ardeii se spala si se curata de samburi si nervuri (se taie in doua sa fie mai usor).
Se spala din nou si se pun cu cavitatea in jos sa se scurga.
Se taie fasii si apoi patratele.
Se pune la foc o oala mai mare cu apa trei sfertiri. (apa simpla)
Cand clocoteste se pun ardeii tocati si...
Porumbul se fierbe in apa cu sare pana este facut. (15-20 minute).
Se scurge, se clateste cu apa rece si se lasa la scurs si racit.
Otetul se fierbe in clocot 2-3 minute.
Porumbul scurs se pune in borcane lasand loc deasupra de un deget pentru otet.
Se toarna otetul fierbinte in...
Varza alba si rosie se taie fideluta (cu aparatul este mai usor)
Se presara cu sare (1 lingura la kg de varza), se amesteca bine si se lasa 2-3 ore sa se inmoaie si sa lase zeama.
Ardeii se spala, se curata bine bine de samburi si nervuri (cu lingurita) si se taie la fund in cruce sa iasa...
Varza alba si rosie se curata si se toaca fideluta. Cu razatoarea de varza este mai usor.
Se pune intr-o cratita cu sare, 1 lingura la 2 kg de varza si se lasa cel putin 2 ore sa lase zeama.
Se stoarce inpumni bine si se pune intr-un castron.
Se face otetul aproximand cantitatea care...
Eu aleg gogonele mari si parguite (cele mici mi se par amare).
Pepenii ii aleg mici sa intre pe gura borcanelor de 5 litri pe care le folosesc.
Nu am trecut cantitati pentru ca fiecare pune dupa preferinta.
Toate legumele se spala si se lasa la scurs.
Hreanul, morcovii si usturoiul se...
Din aceste cantitati rezulta 5-6 burcane de 800ml.
Gogosarii se spala, se curata de nervuri si samburi si se taia in fasii late de2 cm.
Hreanul se curata si se taie la 4 cm si in sferturi.
Se face un amestec dintr-un litru de otet intr-o oala de 12 litri.
Cand clocoteste se pun...
Din aceasta cantitate rezulta 24-26 borcane de 800ml.
Castravetii se spala.
Ceapa se curata si se taie felii de 5-6 milimetri.
Hreanul se curata si se taie la lungime de cca 4 cm si in sferturi.
Borcanele (de 800ml) se spala si se sterilizeaza in cuptor si se lasa la racit.
In...
Reteta de prune murate in otet
Iata cum se prepara Reteta de prune murate in otet Borcanele se spala si se sterilizeaza. Prunele se spala si se sterg de apa. Prunele se lasa intregi, se aleg cele mai mici si mai tari. Hreanul se curata si se taie bucati de 3-4 centimetri. In borcane se pune la fund un varf de...
Castraveti covasiti la soare
Se spala castravetii si se taie capetele care pot fi amare. Intr-un borcan de 5 litri se pun 2 legaturi de marar pe fund si se pozitioneaza castravetii sa incapa. Deasupra se pune opritor sa tina castravetii sa nu se ridice la suprsfata. Se amesteca o lingura de sare la 1 litru de apa...
Hrean in otet
Radacinile de hrean se curata, se spala si se usuca. Se dau prin razatoarea cu gauri mici, cu grija ca se lasa cu plans. Se pune hreanul in borcane. Eu am folosit borcane mai mici. Se pune pe foc apa, otetul, sarea, zaharul si se fierbe 2 minute dupa ce da in clocot. Se toarna...
Gogosari si conopida in otet
Din aceste cantitati rezulta 3-4 burcane de 800ml. Gogosarii se spala, se curata de nervuri si samburi si se taia in fasii late de2 cm. Hreanul se curata si se taie la 4 cm si in sferturi. Conopida se curata, se spala si se desface in buchete. Se face amestecul din otet si apa intr-o...
Gogosari in otet fara conservant
Din aceste cantitati rezulta 5-6 burcane de 800 ml. Mie mi-au iesit 5 borcane. Gogosarii se spala, se curata de nervuri si samburi si se taia in fasii late de2 cm. Hreanul se curata si se taie la 4 cm si in sferturi. Se face un amestec dintr-un litru de otet intr-o oala de 10 litri....
Castraveti bulgaresti
Din aceasta cantitate rezulta 26-28 borcane de 800ml. Mie mi-au iesit 27. Castravetii se spala. Ceapa se curata si se taie felii de 5-6 milimetri. Hreanul se curata si se taie la lungime de cca 4 cm si in sferturi. Borcanele (de 800ml) se spala si se sterilizeaza in cuptor si se lasa...
Zacusca de macrou si macrou afumat
Pestele se dezgheata, se curata de mate si se spala foarte bine. Se indeparteaza capul si coada. Se pune la fiert in apa cu sare si 100 ml otet, pentru 10 minute. Se indeparteaza oasele dupa ce este fiert si se pune deoparte. Macroul afumat se curata de piele si oase, se marunteste si se...
Zacusca de macrou
Pestele se dezgheata, se curata de mate si se spala foarte bine. Se indeparteaza capul si coada. Se pune la fiert in apa cu sare si 100 ml otet, pentru 10 minute. Se indeparteaza oasele dupa ce este fiert si se pune deoparte. Gogosarii se curata, se spala si se maruntesc la robot....
Castraveti murati in saramura (reteta Motan)
Castravetii de marime potrivita se spala bine si se pun intr-o oala mare care sa-i cuprinda pe toti. Saramura se calculeaza in litri ca sa acopere castravetii din oala. Eu am pus castravetii intr-o oala de 12 litri si am facut 8 litri de saramura. Intr-o oala potrivita se pune apa...
Gogonele in otet
Nu am pus cantitatile, fiecare poate pune in functie de borcanele care le are si de dorinta. Eu am pus 2 borcane de 1700 ml, de proba sa vad daca ne place. Otetul se poate prepara in orice cantitate este nevoie pastrand proportiile din reteta. Se spala borcanele si se pun la scurs. Toate...
Ardei copti in otet pentru iarna
Eu am pus doar 3 borcane sa vad daca tine, restul a luat calea congelatorului. Ardeii capia si ardeii se coc pe tabla si se pun intr-o oala cu capac presarati cu sare grunjoasa, pentru a se curata mai usor. Se pun in oala pe rand cum se coc si se presara cu sare. Se curata de pielita,...
Zacusca de vinete
Vinetele se coc pe tabla sau pe flacara, se curata si se lasa la scurs. Gogosarii si ardeii capia se spala, se curata si se toaca la robot sau se dau prin masina de tocat. Ceapa se curata si se toaca la robot sau se da prin masina de tocat. Intr-o oala mare cu fundul gros si pusa pe...
Salata asortata cu mustar pentru iarna (reteta Motan)
Varza alba si rosie se curata si se taie fideluta. Se presara 2 linguri sare si se lasa la inmuiat cateva ore. Castravetii se spala si se taie rondele cu coaje. Gogonelele se spala si se taie felii subtiri. Ardeii se spala, se curata si se taie fasii subtiri....
Salata asortata pentru iarna (reteta Motan)
Varza alba si rosie se curata si se taie fideluta. Se presara 2 linguri sare si se lasa la inmuiat cateva ore. Castravetii se spala si se taie rondele cu coaje. Gogonelele se spala si se taie felii subtiri. Ardeii se spala, se curata si se taie fasii subtiri. Ceapa alba si rosie se...
Pepene verde in otet (reteta Motan)
Pepenele verde se spala foarte bine si se sterge. Pepenele se taie felii de aproximativ 2 centimetri cu coaje cu tot, si apoi in triunghiuri mai mici, in functie de borcanele folosite. Hreanul se curata si se taie betigase. Frunzele de telina se spala. In borcanele sterilizate se pune...
Fructe murate in otet (reteta Motan)
Borcanele se spala si se sterilizeaza. (eu am folosit borcane de 800 ml) Se folosesc fructe in functie de cate borcane vreti sa faceti. Fructele se spala si se sterg de apa. Prunele se lasa intregi, se aleg cele mai mici si mai tari. Boabele de struguri se scot de pe ciorchini....
Vinete pentru iarna (reteta Motan)
Vinetele se coc pe aragaz la foc deschis pana devin moi peste tot. Mie mi se par mai bune asa decat la cuptor, cele mai bune sunt coapte pe gratar cu carbuni dar de unde. Se curata de coaja arsa si de cotoare cat sunt calde si se lasa la scurs 2-3 ore. Se pun in cutii alimentare (ale...
Ardei copti pentru iarna
Ardeii se coc pe tabla intorcandu-i pana se coc uniform pe toate partile. Eu am folosit si o tigaie teflonata la care mi s-a rupt manerul. Este foarte buna pentru copt in ea. Cand sunt copti se pun intr-o oala, se presara sare pe ei si se pune capacul. Asa se procedeaza cu toti...
Cum se conserva leurda pentru iarna (reteta Motan)
Cum se conserva leurda pentru iarna (reteta Motan): Legaturile de leurda se spala bine sub jet de apa rece fara a fi desfacute din legatura. Se pun intr-o oala la uscat cu coditele in apa rece, sa se mentina verzi pana la uscarea completa. (4-5 ore) Se intinde pe masa 30cm de folie...
Gogosari in sos
Gogosarii se spala, se curata de seminte si nervuri si se taie fasii de 1 cm. Toate ingredientele, fara gogosari, se pun intr-o oala si se fierb pana se topeste zaharul si da in clocot. Se pun si gogosarii, se pune capac si se lasa la foc mic 20-25 minute, amestecand de cateva ori. Se ia...
Varza murata pentru iarna
Varza se alege la marimea potrivita butoiului, sa fie tare, cu foi multe netede si sa aiba cotoare subtiri. In butoiul meu incap 4 randuri a cate 4 verze daca sunt alese bine. Se spala merele, gutuile, stiuletele de porumb, mararul, cimbrul si se curata hreanul si se taie in bucati potrivite....
Marar pentru iarna (reteta Motan)
Legaturile de marar se spala sub jet de apa rece fara a fi desfacute din legatura. Se pune la uscat (intr-o oala) in pozitie verticala cu cozile in apa rece sa se mentina verzi pana la uscarea completa. Se intinde pe masa 25-30 cm de folie alimentara. Se taie cotoarele la firele de marar...
Ardei pentru iarna (reteta Motan)
Ardeii se spala si se curata de samburi si nervuri (se taie in doua sa fie mai usor). Se spala din nou si se pun cu cavitatea in jos sa se scurga. Se taie fasii si apoi patratele. Se pune la foc o oala mai mare cu apa trei sfertiri. (apa simpla) Cand clocoteste se pun ardeii tocati si...
Porumb in otet (reteta Motan)
Porumbul se fierbe in apa cu sare pana este facut. (15-20 minute). Se scurge, se clateste cu apa rece si se lasa la scurs si racit. Otetul se fierbe in clocot 2-3 minute. Porumbul scurs se pune in borcane lasand loc deasupra de un deget pentru otet. Se toarna otetul fierbinte in...
Ardei cu varza in otet (reteta Motan)
Varza alba si rosie se taie fideluta (cu aparatul este mai usor) Se presara cu sare (1 lingura la kg de varza), se amesteca bine si se lasa 2-3 ore sa se inmoaie si sa lase zeama. Ardeii se spala, se curata bine bine de samburi si nervuri (cu lingurita) si se taie la fund in cruce sa iasa...
Salata de varza pentru iarna (reteta Motan)
Varza alba si rosie se curata si se toaca fideluta. Cu razatoarea de varza este mai usor. Se pune intr-o cratita cu sare, 1 lingura la 2 kg de varza si se lasa cel putin 2 ore sa lase zeama. Se stoarce inpumni bine si se pune intr-un castron. Se face otetul aproximand cantitatea care...
Muraturi asortate (reteta Motan)
Eu aleg gogonele mari si parguite (cele mici mi se par amare). Pepenii ii aleg mici sa intre pe gura borcanelor de 5 litri pe care le folosesc. Nu am trecut cantitati pentru ca fiecare pune dupa preferinta. Toate legumele se spala si se lasa la scurs. Hreanul, morcovii si usturoiul se...
Gogasari in otet (reteta Motan)
Din aceste cantitati rezulta 5-6 burcane de 800ml. Gogosarii se spala, se curata de nervuri si samburi si se taia in fasii late de2 cm. Hreanul se curata si se taie la 4 cm si in sferturi. Se face un amestec dintr-un litru de otet intr-o oala de 12 litri. Cand clocoteste se pun...
Castraveti in otet (reteta Motan)
Din aceasta cantitate rezulta 24-26 borcane de 800ml. Castravetii se spala. Ceapa se curata si se taie felii de 5-6 milimetri. Hreanul se curata si se taie la lungime de cca 4 cm si in sferturi. Borcanele (de 800ml) se spala si se sterilizeaza in cuptor si se lasa la racit. In...