Sunt printre preferati iarna. Se pot face si cu saramura dar mai buni sunt in otet. Secretul este sa cauti arde foarte mici si de diverse culori. Foarte buni.
Varza alba si rosie se taie fideluta (cu aparatul este mai usor)
Se presara cu sare (1 lingura la kg de varza), se amesteca bine si se lasa 2-3 ore sa se inmoaie si sa lase zeama.
Ardeii se spala, se curata bine bine de samburi si nervuri (cu lingurita) si se taie la fund in cruce sa iasa aerul si se pun cu gura in jos la scurs.
Hreanul se curata, se taie la 3-4 cm si in sferturi.
Varza se stoarce bine, bine si se pune intr-un castron.
Se umplu ardeii cu varza presand bine bine.
In borcane se pun frunze de telina, un varf de lingurita de boabe de mustar si 3-4 sferturi de hrean.
Se potrivesc ardeii in borcane cat mai bine si de preferat cu gura in sus.
Deasupra se pun frunze de telina si 3-4 sferturi de hrean.
Borcanele se pun pe cutite si se invelesc in prosoape ude pentru a nu se sparge.
Otetul se fierbe in clocot 2-3 minute si se toarna in borcane.
Se agita sa iasa aerul, se completeaza cu otet, se acopera cu farfurioare si se lasa pana a doua zi.
A doua zi se completeaza cu otet, se pun capacele si se pun in camara.
Sunt gata dupa 3 saptamani.
Cu cat sunt mai mici sunt mai estetici.
Pofta Buna!