Reteta asta am combinat-o eu acum cca 10 ani din multe multe retete de castraveti bulgaresti. De atunci asa in pun. Sunt foarte buni si tin 2 ani fara probleme (am verificat) fara sa se acreasca mai mult sau sa se inmoaie. Imi pare rau de poze am avut aparatul defect si am facut dupa 2 saptamani poze cu cateva borcane. Si la gogosari la fel. Asta este.....
Din aceasta cantitate rezulta 24-26 borcane de 800ml.
Castravetii se spala.
Ceapa se curata si se taie felii de 5-6 milimetri.
Hreanul se curata si se taie la lungime de cca 4 cm si in sferturi.
Borcanele (de 800ml) se spala si se sterilizeaza in cuptor si se lasa la racit.
In fiecare borcan se pune 1-2 flori de marar uscat, un varf de lingurita boabe de mustar, 3-4 sferturi de hrean si o felie de ceapa.
Se pun castravetii in borcan cat mai indesati.
Se pune deasupra marar bete in crucis, o felie de ceapa si 3-4 sferturi de hrean.
Se face amestecul de otet si se da in clocot 2-3 minute.
Se pun borcanele pe cutite si se invelesc in prosop udat cu apa rece (pentru a nu se sparge) si se toarna in ele amestecul asa clocotit.
Se agita sa iasa aerul, se completeaza din nou cu otet si se pun capacele.
Se pun la fiert intr-o cratita invelite in ziare cu apa pana sub capace si se fierb 15 minute din momentul cand capacele sunt fierbinti.
Se scot din apa, se invelesc in patura si se lasa sa se raceasca 1-2 zile.
Cand sunt reci se pun in camara (nu este obligatoriu in beci) si sunt bune de consunat dupa 3 saptamani.
Pofta Buna!