Am gustat din cea facuta de Ina si am zis sa fac si eu.
Pestele se dezgheata, se curata de mate si se spala foarte bine. Se indeparteaza capul si coada.
Se pune la fiert in apa cu sare si 100 ml otet, pentru 10 minute.
Se indeparteaza oasele dupa ce este fiert si se pune deoparte.
Gogosarii se curata, se spala si se maruntesc la robot.
Ceapa se curata si se toaca la robot.
Intr-o oala incapatoare, se pune uleiul si se caleste ceapa pana devine translucida.
Se adauga gogosarul maruntit, se condimenteaza cu sare, piper si foi de dafin.
Se fierbe o ora sau mai mult pana scade zeama, amestecand des sa nu se prinda.
In momentul cand uleiul incepe sa iasa la suprafata, se adauga pasta de tomate, pestele, condimentele pentru peste si se mai fierbe 30-40 minute.
Spre final, se adauga in zacusca 3 linguri de zahar si 100 ml otet.
Se gusta, se potriveste de sare, piper si acreala.
Se mai fierbe pana scade suficient si uleiul sta deasupra.
Se toarna zacusca fierbinte in borcane sterilizate, se pun capacele si se introduc in cuptor 25-30 minute, pentru sterilizare.
Se scot si se pun la racit incet invelite in paturi.
Se pastreaza in camara.
Pofta Buna!