Secretul este ca saramura clasica are si putin otet. Se mentin mult mai bine.
Eu aleg gogonele mari si parguite (cele mici mi se par amare).
Pepenii ii aleg mici sa intre pe gura borcanelor de 5 litri pe care le folosesc.
Nu am trecut cantitati pentru ca fiecare pune dupa preferinta.
Toate legumele se spala si se lasa la scurs.
Hreanul, morcovii si usturoiul se curata si se taie dupa preferinta.
La fundul borcanelor se pun frunze de telina, 3-4 bucati hrean si 2-3 catei de usturoi.
Se aranjeaza in borcan toate legumele sa ramana cat mai putin spatiu intre ele.
Deasupra se pun frunze de telina, tulpini de telina crucis ca sa nu se ridice, 2-3 catei usturoi si 3-4 bucati hrean.
Se face saramura cu 1 lingura sare la litrul de apa.
Se adauga 1 pahar de otet de vin 9% (200ml) la 10 litri de saramura, foi dafin, piper boabe, boabe de mustar si se fierbe in clocot 2-3 minute.
Borcanele se pun pe cutite si se invelesc in prosoape udate cu apa rece si stoarse pentru a nu se sparge.
Se pune saramura fierbinte in borcane, se acopera cu farfurioare si se lasa pana a doua zi in bucatarie.
A doua zi se complateaza cu saramura si se leaga punand 2 straturi de celofan.
Se pun in camara sau in dulapul de pe balcon ca mine.
Sunt bune dupa 3-4 saptamani in functie de caldura din camara.
Pofta Buna!