Varza alba si rosie se curata si se toaca fideluta. Cu razatoarea de varza este mai usor.
Se pune intr-o cratita cu sare, 1 lingura la 2 kg de varza si se lasa cel putin 2 ore sa lase zeama.
Se stoarce inpumni bine si se pune intr-un castron.
Se face otetul aproximand cantitatea care trebuie. Se face ca la castraveti sau gogosari.
Se fierbe otetul 2-3 minute in clocot.
In borcane se pune frunza de telina si hrean si se pune varza stoarsa. Nu se indeasa prea tare si nu se pune pana sus sa aiba loc si otetul.
Desupra se pune frunza de telina si hrean.
Se pun borcanele pe cutite si se invelesc in prosop ud si se toarna otetul fierbinte.
Se agita sa iasa aerul, se conpleteaza cu otet si se pun capacele etans.
Se pun in patura la racit pana a doua zi.
Se pun in camara si este buna dupa 2 saptamani.
Pofta Buna!