Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Cum se face maioneza
Postat de: Bucataras in ClasiceIncepe prin a pune intr-un bol galbenusul crud si galbenusul fiert, atentie sa nu fie fiert foarte tare pentru ca nu se sfaramiteaza bine si uneori mai raman bucati intregi. Adauga si mustarul, un...Citeste continuarea
Cartofi scazuti cu ou
Postat de: Miha_Dia in ClasiceIntr-o oală se pune puțin ulei peste ulei se adaugă cartofi (eu ii tai pai) se pune apa după conținutul cartofilor din oala se lasă până scade apa se adaugă ouăle câte...Citeste continuarea
Reteta gustoasa si consistenta de...
Postat de: rocsi_1612 in CiorbePreparare Reteta gustoasa si consistenta de ciorba de porc cu legume Spalam bine carnea, o taiem bucati potrivite. Intr-o oala punem cam 5 litri de apa, carnea si le transferam pe foc....Citeste continuarea
Ardei copt la borcan
Postat de: Pungasa_Rogue in ConserveArdeiul Kapia copt (se coace la flacara aragazului, apoi se pune intr-un vas, se presara sare grunjoasa peste el pentru a se curata mai usor, se acopera cu un capac si dupa 15-20 de minute se...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi dreasa cu...
Postat de: auragiuverdea1990 in Supe/CiorbeCuratam cartofii ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa cu sare si putin ulei.Intre timp curatam ceapa, morcovul si ardeiul, le tocam si pe acestea. Cand cartofii s-au fiert de jumatate punem...Citeste continuarea
Rulada picanta la slow cooker...
Postat de: Ina in Slow CookerAlegem bucati de burta cu sorici, nu foarte grase. Daca este cazul, indepartam cu un cutit excesul de grasime. Desfacem bucatile de burta in asa fel incat sa fie suficient de mari pentru a le...Citeste continuarea
Tort aniversar cu alune de padure...
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Se separa cele 8 oua: folosim toate albusurile la pandispan, apoi dintre galbenusuri folosim doar 5 la pandispan, iar celelalte 3 galbenusuri la crema. Asadar, se bat cu mixerul...Citeste continuarea
Paine cu ou si cascaval
Postat de: auragiuverdea1990 in Aperitive / GarnituriCascavalul si branza se dau pe razatoare si se amesteca cu ouale sarea si smantana. Feliile de paine se inmoaie in acest amestec pe ambele parti si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins pana...Citeste continuarea
Mancare de gogonele si castraveti...
Postat de: claudiaO in PorcIncepem cu muraturile, pe care le spalam, le taiem in bucatele si le clatim bine cu apa , de mai multe ori. Castravetii i-am taiat rondele. Toate intra intro oala cu apa rece. Cand incepem...Citeste continuarea
Desert prajitura ''Seara tarziu''
Postat de: Constelatialeu in PrajituriMai intai am topit untul si l-am amestecat cu cacao. Apoi am batut albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile le-am frecat cu zaharul, am adaugat untul amestecat...Citeste continuarea
Kotosupa avgolemono-supa greceasca...
Postat de: mihaelar63 in SupePieptul de pui se spala. Legumele se curata si se spala . Puneti la fiert intr-o oala cu 2 l apa carnea de pui , morcovii , telina , ceapa , cimbru si foile de dafin . Sarati...Citeste continuarea
Strudele cu mere
Postat de: Nadyne in DulciuriMerele curatate le dam pe razatoarea mare. Le calim cu zahar, dupa gust, pana cand sunt moi si scade toata zeama lăsată. La final, adăugăm scorțișoară. De data asta,...Citeste continuarea
Cosulet festiv
Postat de: claudiaO in DulciuriRupem ciocolata in bucati mici si o punem intr-o punga de plastic, in colt. O dam cateva ture la microunde, pana se topeste bine. Intoarcem farfuria, aplicam o bucata de folie de aluminiu...Citeste continuarea
Cina de duminica -costita de vitel
Postat de: mihaelar63 in VitaCostitele se spala si se portioneaza in bucati potrivite . Fierbeti costitele in apa cu sare 30 minute . Nu aruncati zeama , aceasta poate constitui baza unei supe /...Citeste continuarea
Chec tiramisu cu ciocolata
Postat de: RuxyRux in DulciuriDin aceasta cantitate ne ies doua checuri. Am preparat prima data crema de ciocolata, apoi am impartit-o in doua parti. Am pus untul intr-un ibric, l-am lasat putin sa se topeasca,...Citeste continuarea
Cosulete cu salata cu ciuperci
Postat de: medioto59 in Aperitive / GarnituriFierbem ciupercile in apa cu sare atata cat sa se inmoaie usor. Le scurgem de apa si le lasam sa se racoreasca. Jumatate din cantitate o taiem marunt (cubulete sau fasii) ,restul le lasam ca...Citeste continuarea
Supa crema de conopida cu curry
Postat de: Anett in SupeIntr-o oala de supa adaugam uleiul si ceapa, usturoiul, ghimbirul ( curatate, spalate si maruntite) si zestul lamaii. Apoi pe foc mic calim pentru cateva minute. Adaugam o lingura de pudra de...Citeste continuarea
Placinta cu dovleac si cu nuca
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai pregatim dovleacul: il dam pe razatoarea mare, il punem intr-o tigaie cu zaharul, scortisoara si lasam la foc mica amestecand din cand in cand pana cand nu mai are zeama. La final...Citeste continuarea
Spirale cu sunca si cascaval
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriAluat: Intr-un bol se cerne faina si se amesteca cu sarea. Se face in mijloc o gropita, se pune drojdia, se presara zaharul si se toarna putina apa calduta. Se lasa sa se activeze drojdia timp...Citeste continuarea
Ciorba de iepure cu ghimbir
Postat de: amalia01 in CiorbeCarnea de iepure o faci bucati si o speli bine cu apa rece. O pui apoi la foc in apa cu sare. Intre timp cureti zarzavatul , il speli si il toci marunt , mai putin ghimbirul, pe care il...Citeste continuarea
Supa de ratoi
Postat de: mihaelar63 in SupeSe dezoseaza pieptul de ratoi si se spala . Carnea o folosesc pentru un felul doi . Se curata , se spala si din nou se spala legumele . Se pun intr-o oala cu 3 lapa rece...Citeste continuarea
Frigarui de porc
Postat de: Ina in Mancaruri cu carnePortionam carnea in bucati patrate si o condimentam cu sare si piper sau cu condiment special pentru fripturi/ frigarui . Acoperim vasul cu folie alimentara si lasam la rece 15 minute sa se...Citeste continuarea
Omleta cu praz
Postat de: claudiaO in Mancare copiiPrazul curatat si spalat il tocam rondele si il punem in tigaia cu ulei incins. Il claim 2-3 minute. Ouale le spargem intrun castron, punem sare si piper, adaugam laptele si le batem...Citeste continuarea
Sigara borek
Postat de: Criss in Aperitive / GarnituriTelemeaua si cascavalul se dau pe razatoarea mare, se adauga patrunjelul tocat (eu am pus congelat) si se amesteca. Nu e nevoie sa adaugati sare pentru ca telemeaua e oricum sarata (chiar prea...Citeste continuarea
Pachetele pufoase cu rahat
Postat de: gabitsa in DulciuriFoaia de placinta se intinde si se taie cubulete . Rahatul l-am taiat feliute mici . Pe un cubulet am pus o feliuta de rahat si am acoperit cu un alt cubulet strangand bine capetele pentru...Citeste continuarea
Tort vanilat
Postat de: amalia01 in TorturiPrima data pregatesti budinca de vanilie conform indicatiilor de pe ambalaj, dar reduci cantitatea de lapte la 400 ml pentru a iesi mai consistenta. Galbenusurile le amesteci bine 100g de zahar...Citeste continuarea
Smochine in aluat foietaj
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriSe incalzeste cuptorul la 180 °C. Se spală și se taie smochinele in cruce -nu le taiati complet. Se fărâmițeaza branza feta si se amesteca cu 1 lingura de ulei de masline si...Citeste continuarea
Omleta cu Ghiveci de legume
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeBateti ouale cu un tel sau o furculita. Puneti sare si piper. Intr-o tigaie puneti la-ncalzit 2 linguri de ulei de masline. Cand uleiul este incins varsati ouale. Atunci când omleta...Citeste continuarea
Pariziene
Postat de: Nadyne in DulciuriIngredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei. Punem in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine, ingredientele in urmatoarea ordine: laptele, zaharul,...Citeste continuarea
Negresa cu mascarpone si zmeura
Postat de: Nadyne in DulciuriTopim ciocolata si untul la bain marie. Lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam 150 g zahar pudra, 3 oua batute si faina. Omogenizam bine. Amestecam mascarpone cu oul batut, cu...Citeste continuarea
Gulas de vitel la slow cooker...
Postat de: Criss in Slow CookerIn vasul slow cooker-ului Crock-Pot se pune ceapa taiata solzisori, ardeiul taiat felii subtiri, morcovul taiat rondele, cartofii taiati in sferturi si in final carnea taiata in bucati nu...Citeste continuarea
Vinete umplute
Postat de: mihaelar63 in PorcCuratati ceapa si usturoiul . Spalati ceapa verde si verdeata . Spalati vinetele si le scobiti in interior . Pastrati miezul . Daca este nevoie taiati putin din partea de jos...Citeste continuarea
Floare cu mere, nuca si scortisoara
Postat de: mirela0911 in PrajituriAluatul: Intr-un bol se pune faina.Se adauga sarea, se amesteca, apoi se face in mijloc o gropita unde se pune drojdia zdrobita si se presara 1 lgt de zahar. Se toarna putin lapte caldut si se...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare si cartofi...
Postat de: Pungasa_Rogue in CiorbeTija de apio se spala si se taie in doua. Ardeiul se curata de seminte, se spala si se taie marunt. Morcovul se curata de coaja, se spala si se taie marunt. Ceapa se curata de foi, se...Citeste continuarea
Vinete umplute cu quinoa
Postat de: andaoana in Mancaruri de postVinetele le spalam si le taiem in jumate pe lungime . Cu ajutorul unei lingurite scobim mijlocul vinetei astfel incat sa facem loc pentru umplutura . Presaram vinetele cu sare si lasam sa stea....Citeste continuarea
Gutui coapte cu nuci
Postat de: andaoana in DulciuriGutuile le-am spalat bine de tot si le-am curatat de coaja si de seminte . Le-am taiat in felii si le-am asezat intr-un vas care poate fi pus in cuptor. Deasupra am pus unt taiat bucatele , nu...Citeste continuarea
Dulceata de gogonele
Postat de: Bucataras in Dulceata / GemPasii de preparare: Taie cotoarele de la gogonele si scoate-le semintele. Toaca-le cubulete si pune peste sucul de la 4 lamai. Lasa-le 1 ora sa intre zeama de lamaie in ele. Dupa...Citeste continuarea
Pui la cuptor cu gutui
Postat de: andaoana in PuiCarnea o spalam bine (eu spal carnea in apa multa rece si pe cea cumparata chiar o tin putin in apa rece cu bicarbonat de sodiu ) Intr-un castron amestecam sosul de soia , mierea,...Citeste continuarea
Vinete pane reteta simpla si...
Postat de: deyutzky in Aperitive / GarnituriCum se prepara Vinete pane reteta simpla si delicioasa din doar cateva ingrediente Spalam vinetele si le taiem felii. Le presaram cu sare si le lasam deoparte minim 40 de minute, pana incep...Citeste continuarea
Rulada cu crema de cacao si rom
Postat de: Nadyne in DulciuriOuale se mixeaza cu zaharul la viteza mare, minim 5 minute, se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga uleiul, trepat, amestecand pana la incorporare de fiecare data. Incepand de acum...Citeste continuarea
Iahnie de fasole
Postat de: Nadyne in Mancaruri cu carneFasolea trebuie sa stea la inmuiat 12 ore. Punem la fiert, cand da in clocot schimbam apa. Procedam la fel de trei ori. Intre timp, incalzim cuptorul si odata cu el o oala/cratita de...Citeste continuarea
Fursecuri cocostar
Postat de: Criss in Prajituri(Din poza cu ingrediente lipseste cutia de cacao si esenta de rom. Am uitat sa le pun la pozat. :) ) Mai intai se pregateste aluatul pentru fursecuri, urmand ca apoi sa pregatim umplutura....Citeste continuarea
Salata zilei
Postat de: mihaelar63 in SalateFasolea se curata , se spala si se fierbe in apa cu sare . Scurgeti fasolea de apa intr-o sita .Lasati fasolea sa se raceasca . Mazarea se fierbe 10 minute in apa cu sare si se...Citeste continuarea
Salata de icre
Postat de: claudiaO in SalatePentru inceput preparam grisul: 1 parte gris cu 3 parti apa- eu am preparat cam 3-4 linguri de gris crud. Icrele le punem in castron si incepem sa adaugam ulei Putin cate putin ca la...Citeste continuarea
Tort de biscuiti, cu crema de...
Postat de: mady90 in DulciuriIncepem cu prepararea cremei. Mixam galbenusurile cu zaharul si un praf de sare pana cand acestea isi dubleaza volumul si devin albicioase. Amidonul il dizolvam in putin lapte rece. Restul de...Citeste continuarea
Dovlecei umpluti
Postat de: eumimi in PorcSpalam dovleceii,ii curatam de coaja si ii taiem in doua pe lungime. Cu ajutorul unei lingurite, scobim interiorul fiecarei jumatati. Taiem o ceapa, si o punem la calit in ulei incins si o...Citeste continuarea
Salata de ciuperci cu pui
Postat de: claudiaO in SalatePregatim mai intai ciupercile, pe care le spalam si taiem in doua. Le punem intro tigaie cu o lingurita de ulei, LA calit/ inabusit. Presaram sare si le tinem pe foc pana se patrund si scade toata...Citeste continuarea
шашлык- frigarui de porc
Postat de: Ksenya in PorcCarnea o spalam ,o tamponam cu un prosop de bucatarie si o taiem bucati mai mari.Intr-o caserola sau galetusa ,orice dar sa aiba capac ,punem carnea ,adaugam contimentele, vinul,sarea ,completam...Citeste continuarea
Tocanita de berbecut cu cartofi
Postat de: mihaelar63 in OaieCarnea de berbecut se spala si se portioneaza bucati potrivite . Se spala si se curata legumele . Se pune carnea intr-un vas incapator [ eu am o cratita Tefal ] Deasupra...Citeste continuarea
Prajitura cu cacao si branza
Postat de: medioto59 in DulciuriBlatul Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu sarea si o lingura de zahar pana cand obtinem o spuma. Separat mixam...Citeste continuarea