Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Spanac pentru iarna
Postat de: sufletista in ConserveIntr-o oala, punem apa cu sare, la fiert. Intre timp, alegem spanacul de frunzele vestejite, ii rupem coditele, il spalam bine. Il oporim in apa clocotita, pentru cca. 2 min. Il scoatem...Citeste continuarea
Desert tarta cu cirese si nuca de...
Postat de: sufletista in DulciuriAluat -intr-un bol, amestecam faina cu zaharul, sarea, coaja de portocala. Facem o adancitura in mijloc, adaugam praful de copt dizolvat in otet, untul taiat cubulete, untura, ouale batute,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu bulion
Postat de: sufletista in PrajituriFoi -intr-un bol, batem ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul, adaugam bulionul, uleiul, amoniacul stins in zeama de lamaie, vanilia, praful de sare. Omogenizam, dupa care adaugam faina...Citeste continuarea
Desert orez cu lapte si jeleu de...
Postat de: mirela0911 in DulciuriCiresele se spala si se curata de samburi. Se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul si se lasa deoparte, timp in care se pregateste orezul. Se spala orezul in mai multe ape, apoi se pune...Citeste continuarea
Desert tort cu crema duo de...
Postat de: rocsi_1612 in TorturiCrema de ciocolata neagra: Rupem ciocolata, o punem intr-o cratita mai groasa, turnam frisca lichida peste. Punem cratita pe foc, focul sa nu fie prea mare. Amestecam continuu, pana...Citeste continuarea
Fasole pastai scazuta cu carnati
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de legumeFasolea se spala si se rupe in bucati mai mici. Ceapa se curata si se taie marunt. Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoarea cu gauri mari. Ardeiul se spala si se taie cubulete....Citeste continuarea
Desert inghetata de cirese amare
Postat de: katty in DulciuriIntr-un vas, punem ciresele spalate, scurse si fara samburi. Adaugam zaharul si le lasam pentru cateva ore. Adaugam vinul si fierbem la foc mic, spumand daca este nevoie, pentru aproximativ 10...Citeste continuarea
Paste gratinate, cu sunca si telemea
Postat de: RODIMUR in PasteSe rad fin telemeaua și mozzarella. Șunca de porc se taie în formele dorite (dar de dimensiuni mici). Se bate bine 1 ou și se adaugă sare și smântâna. Tăițeii de...Citeste continuarea
Cum se face mamaliga
Postat de: AlexTeacher in Scoala de gatit BucatarasMamaliga de post: Intr-o cratita cu fund dublu, adauga malaiul si apa rece. Amesteca totul si pune-o pe plita, la foc mediu. Continua sa amesteci, cu ajutorul unei linguri de...Citeste continuarea
Lasagna
Postat de: AlexTeacher in LasagnaIn functie de dimensiunea tavii, poti avea nevoie de 2 sau 3 pachete de foi proaspete de lasagna. Sos bolognaise: Caleste cepele si morcovii in ulei de masline. Adauga sare,...Citeste continuarea
Coaste de porc fierte in bere
Postat de: AlexTeacher in PorcLasa coastele la marinat in bere, circa 24-48 de ore sau, daca nu ai timp, pune-le la fiert in bere, impreuna cu foile de dafin si piperul boabe. Lasa carnea sa fiarba la foc potrivit 2,5 - 3 ore....Citeste continuarea
Rata cu portocale
Postat de: AlexTeacher in RataAmesteca sarea, boabele de coriandru, chimionul si piperul. Tapeteaza rata cu cateva servetele si maseaz-o cu condimentele. Taie ceapa si jumatatea de portocala bucati mai mari. Adauga in...Citeste continuarea
Ciorba radauteana
Postat de: AlexTeacher in CiorbePune puiul la fiert in apa rece, la foc mic. In momentul in care se formeaza spuma, ia-o cu ajutorul unei spumiere; Taie telina rondele mari, ceapa in 2, iar bucatile de pastarnac, 3 morcovi si...Citeste continuarea
Ciorba de pui cu taietei de casa
Postat de: Oana in CiorbeMai intai, portioneaza puiul si pune-l la fiert in apa rece. Curata legumele pentru ciorba si toaca-le marunt. Aduna spuma formata la suprafata si apoi adauga legumele in ciorba. Lasa sa...Citeste continuarea
Pastai cu smantana
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeSe rup capetele de la păstăi, se spală bine în câteva ape și apoi se opăresc în apă clocotită, timp de 10 minute. Între timp, se curăță ceapa, se spală, se...Citeste continuarea
Mancare de fasole verde reteta...
Postat de: Oana in Mancaruri de postCum se prepara Mancare de fasole verde reteta traditionala romaneasca Pentru aceasta mancare, poti folosi fasole verde proaspata sau congelata, in functie de sezon. Eu am fasole verde congelata...Citeste continuarea
Desert cozonac floare cu nuci
Postat de: Oana in DulciuriPoti framanta aluatul de cozonac cu mana sau cu ajutorul unui robot de bucatarie. Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 de faina si las-o sa se odihneasca 10...Citeste continuarea
Desert prajitura savarina de casa
Postat de: Oana in PrajituriPregateste mai intai maiaua pentru aluat . Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga zaharul si 2 linguri de faina. Lasa la dospit 10-15 minute. Bate ouale cu un praf de sare, coaja de...Citeste continuarea
Desert gogosi rapide pentru micul...
Postat de: Oana in DulciuriSe prepara foarte simplu si vei avea nevoie de un robot de bucatarie ori de un mixer, sau poti amesteca ingredientele cu un tel. Mai intai, mixeaza ouale cu zaharul si putina sare. Adauga apoi...Citeste continuarea
Desert inghetata de frisca pe bat
Postat de: Meea in DulciuriMixăm frișca lichidă împreună cu zahărul pudră până când obținem un amestec cremos. Nu mixați prea mult deoarece frișca se va...Citeste continuarea
Milkshake cu visine si inghetata
Postat de: Bucataras in Love SmoothiesDaca doresti, poti inlocui mierea cu sirop de artar sau de agave. Punem toate ingredientele in blenderul Oster si mixam timp de 45 - 60 secunde. Paharul il vom glazura cu betisoare colorate...Citeste continuarea
Desert tarta cu visine
Postat de: Oana in PrajituriAluat : Se face foarte usor si nici nu trebuie sa framanti mult! Amesteca faina cu zaharul pudra si sarea, fa o adancitura in mijloc si pune ouale batute, apoi untul moale, la temperatura...Citeste continuarea
Desert inghetata cu ciocolata si...
Postat de: Oana in DulciuriSos de visine : Pune intr-o craticioara visinele si zaharul, amesteca usor pe foc mic si lasa-l sa fiarba pana se ingroasa putin. Blendeaza-l apoi pana obtii un piure fin si lasa-l sa se...Citeste continuarea
Poale-n brau - reteta traditionala...
Postat de: RODIMUR in DulciuriCum se face Poale-n brau - reteta traditionala de placinte moldovenesti Se face un aluat potrivit de moale din făină, drojdie, zahăr, cele două gălbenușuri, vanilie și laptele cald....Citeste continuarea
Desert tort de inghetata cu alune
Postat de: ancutsa in DulciuriVasul de la aparatul de inghetata l-am lasat la congelator cu o zi inainte. Se separa ouale si vom folosi numai galbenusurile. Acestea se pun intr-o craticioara cu fundul...Citeste continuarea
Desert prajitura cu capsuni
Postat de: loredanaaa in PrajituriSe separă albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu mixerul, spuma tare, apoi se adauga zaharul si se bat din nou pana cand aceasta devine lucioasa si va face tepi. ...Citeste continuarea
Ciorba de fasole cu afumaturi
Postat de: RODIMUR in Supe/CiorbeSe alege fasolea, se spală bine și se pune la înmuiat cu apă multă, rece, cu o seară înainte de a fi preparată ciorbița. A doua zi se strecoară fasolea, se clătește...Citeste continuarea
Mancare de mazare noua cu dovlecel...
Postat de: merisor67 in Mancaruri de legumeSpălăm costița afumată în apă călduță, o porționăm și o prăjim în ulei încins, întorcând bucățile de pe o parte pe cealaltă, până se rumenesc...Citeste continuarea
Paste cu sos Bolognese
Postat de: AlexTeacher in PasteIntai de toate, iti propun sa te apuci de sos. Taie pancetta si caleste-o in ulei de masline la foc mic. Toaca marunt morcovul, salotele, usturoiul si telina apio si adauga-le...Citeste continuarea
Desert inghetata de revent si flori...
Postat de: katty in DulciuriIn 200 ml apa punem florile de hibiscus. Le dam 2-3 clocote, apoi stingem focul, acoperim vasul si le lasam 10-15 minute la infuzat. Spalam tijele de revent si le taiem cubulete. Le punem...Citeste continuarea
Desert inghetata de zmeura
Postat de: abetina in DulciuriSe pune zmeura cu zahar la frigider, peste noapte. A doua zi se mixeaza zmeura, se adauga smantana, laptele si se mixeaza la viteza mica, sa zicem la viteza 3, timp de cel putin 10 minute,...Citeste continuarea
Desert inghetata Amaretto
Postat de: abetina in DulciuriSe scot samburii de la cirese, se adauga zahar peste ele si se pun frigider, peste noapte. A doua zi se scot, se ia un castronel de cirese din castron cu sirop, fara zahar si se pun la...Citeste continuarea
Desert inghetata de trandafiri
Postat de: abetina in DulciuriSe aleg doar petalele de la trandafiri, se clatesc la jet sub apa intr-o strecuratoare si se lasa la scurs cel putin o ora. Se pun intr-un vas si se freaca cu sare de lamaie pana se sfarama bine,...Citeste continuarea
Aperitiv omleta cu spanac si cascaval
Postat de: loredanaaa in Aperitive / GarnituriSpanacul proaspat se spală bine si se fierbe in apa clocotita, pana cand frunza s-a inmuiat. Apoi il strecurati printr-o sita, il taiati si il frecati cu un pic de sare si piper. Daca...Citeste continuarea
Desert inghetata de nectarine
Postat de: katty in DulciuriSpalam fructele si le taiem felii. Adaugam zeama de lamaie, zaharul si apa cat sa le acopere si fierbem 5-7 minute, pana se inmoaie fructele. Mixam compozitia pana obtinem un piure...Citeste continuarea
Salata de andive cu carne de curcan...
Postat de: panacris in SalateCarnea de curcă/an se pune la fiert în cca. 500 ml apă rece, asezonată cu sare și foaie de dafin, cca. 30 minute, la foc mediu, neacoperit. După ce s-a gătit carnea, se scoate din...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu 3 feluri de...
Postat de: Constelatialeu in Aperitive / GarnituriAluat : Intr-un castron incapator, punem faina, in mijloc drojdia uscata, adaugam 50 ml apa calduta si amestecam cu putina faina, lasam 10 min apoi adaugam untul moale si ouale, presaram sare si...Citeste continuarea
Friganele sandwich
Postat de: rocsi_1612 in SandvisuriAsezam 3 felii de paine pe un tocator. Pe fiecare felie, punem cascaval, apoi felii de salam si cate o felie de branza cheddar. Le acoperim cu celelalte felii de paine. Intr-un bol batem...Citeste continuarea
Desert chec cu rahat
Postat de: loredanaaa in DulciuriSeparăm albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu praful de sare. Treptat, adaugam cate putin zahar. Mixam galbenusurile pana cand obținem...Citeste continuarea
Desert Lava Cake
Postat de: AlexTeacher in DulciuriToaca marunt ciocolata; Pune apa intr-o craticioara pana la jumatate si pune-o pe foc mediu; Peste aceasta, pune un castron; Acest procedeu se numeste bain marie; Pune...Citeste continuarea
Desert tort de ciocolata
Postat de: Oana in TorturiPrepara mai intai ganache-ul de ciocolata , pentru ca trebuie lasat apoi la frigider! Pune smantana intr-o craticioara si incalzeste-o pe foc pana atinge punctul de fierbere. Da...Citeste continuarea
Sangria cu vin roze, zmeura si...
Postat de: Bucataras in CocktailCu cateva ore inainte de preparare, pune fructele in carafa, acopera-le cu o treime din vin apoi lasa-le la frigider pentru 2 - 3 ore. Apoi pune in carafa frunzele de...Citeste continuarea
Milkshake cu zmeura si banana
Postat de: Bucataras in Love SmoothiesIntroducem toate ingredientele in blenderul Oster . Pornim blenderul si mixam timp de 45 - 60 secunde. Toarna bautura in pahar si bucura-te de savoarea ei! Citeste continuarea
Caffe Frappe cu inghetata de vanilie
Postat de: Bucataras in CafeaVom folosi un espressor Breville si un blender. Pentru inceput, vom prepara un espresso . Pune in pahar espresso si zaharul, apoi amesteca-le cu o lingurita. Acum pune in blender...Citeste continuarea
Desert placinta de casa cu iaurt...
Postat de: Oana in DulciuriBate ouale cu zaharul, cu ajutorul unui tel si adauga apoi coaja rasa de lamaie si vanilia. Pune iaurtul grecesc, stafidele spalate si hidratate si omogenizeaza bine compozitia. Unge tava cu...Citeste continuarea
Aperitiv bagheta cu spanac,...
Postat de: AlexTeacher in Aperitive / GarnituriTaie salota si ciupercile cubulete mici si apoi soteaza-le in uleiul de masline; Adauga apoi si spanacul si potriveste de sare si piper; Odata gatit, lasa totul la scurs intr-o...Citeste continuarea
Mancare de praz cu masline
Postat de: Oana in Mancaruri de postIncepe cu prazul: curata-l si spala-l bine, apoi taie-l rondele, cam de 2 cm grosime. Pune uleiul la incins intr-o craticioara si adauga ceapa, usturoiul si ardeiul gras taiate cubulete....Citeste continuarea
Desert bomboane Rafaello de casa
Postat de: Oana in DulciuriMixeaza untul moale cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana obtii o spuma. Rupe ciocolata si pune-o intr-un castron, apoi asaza-l deasupra unei craticioare cu apa fierbinte, fara ca apa sa...Citeste continuarea
Compot de visine
Postat de: reisnaor_2006 in Sirop / CompotPentru inceput, am sterilizat borcanele. Spalati foarte bine borcanele si capacele acestora, clatindu-le in mai multe ape. Lasati-le la scurs pe un prosop sau in stativul de...Citeste continuarea
Milkshake cu banane si finetti...
Postat de: Meea in Love SmoothiesCurățăm de coajă fructele și le punem în blender. Adăugăm și laptele în funcție de cât de lichid vrem să fie milkshake-ul. Punem ciocolata și alunele și...Citeste continuarea