Pentru că încă este post și avem nevoie și de ceva dulce, am căutat o rețetă adecvată pe cel mai cunoscut site culinar (acesta!) și m-am bucurat foarte mult că am găsit ceea ce căutam, mai ales că, în mare parte, se aseamănă cu notițele mele din tinerețe.
M-am bucurat că rețeta lui Xandrinne (ale cărei preparate le-am apreciat și votat aici, pe site, de multe ori) coincide în mare parte cu rețeta mea.
Așadar, m-am inspirat din această rețetă
https://www.bucataras.ro/retete/prajitura-de-post-cu-morcovi-si-mere-59075.html
și am adus unele elemente noi în ingrediente (pentru un plus de parfum și pentru decor) ca și unele modificări în ceea ce privește dozajul acestora.
Am făcut prăjitura într-o tavă de 22/30 cm.
Merele se spală, se curăță de coajă și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pun la călit într-o cratiță în care s-au pus în prealabil două linguri de ulei. Când merele încep să se înmoaie, se adaugă 4 linguri de zahăr tos și se amestecă mereu, ca să nu se prindă de fundul cratiței și ca să se lege până la consistența unui gem scăzut bine (să nu fie zemos!). Când umplutura de mere a scăzut, se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se adaugă 1-2 lingurițe de pudră de scorțișoară și se amestecă bine, până la uniformizare.
Morcovii (3-4) se curăță de coajă, se spală și se răzuie pe răzătoarea fină.
Uleiul și zahărul se mixează bine și se adaugă apoi morcovii răzuiți, vanilia, praful de copt, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și apa minerală. Când zahărul s-a topit, se adaugă treptat făina albă și se formează un aluat care să poată fi întins.
Se ia 3/4 din aluat și se întinde în tava prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Se nivelează aluatul și se înțeapă pe toată suprafața. Peste el se întinde în strat uniform, umplutura de mere, iar apoi se scot vișine din dulceață (fără sirop) și se așează în așa fel încât să fie în mijlocul prăjiturilor, când vor fi tăiate.
În restul de aluat se încorporează treptat 1/2 cană de făină albă și se frământă bine pentru uniformizare. Când acest aluat este suficient de tare și de legat, se rade peste prăjitură, pe răzătoarea mare și apoi tava se dă la cuptor la foc potrivit.
Când hârtia se poate desprinde de aluat și se vede că la baza inferioară, prăjitura este coaptă, iar deasupra este puțin rumenită, se scoate din cuptor, se presară zahăr pudră și când s-a mai răcorit se taie, având grijă ca fiecare bucățică să fie decorată cu o vișină.
1
Se adaugă apă minerală în aluat ca să se lege, să nu se rupă ușor. Dacă nu este post, puteți adăuga lapte, sau smântână.
2
Aluatul ar putea absorbi mai mult de trei căni și jumătate de făină albă, dar atunci ar fi prea dens. Pentru că s-ar putea să fie mai dificil să întindeți o foaie, fără să se rupă (fiind fraged) luați trei sferturi din aluat și întindeți-l în tavă cu o lingură, nivelați-l bine și apoi înțepați-l cu o furculiță, înainte de a pune umplutura de mere.
3
1/4 din aluat va servi la decor, așa că va trebui să fie mai vârtos. Adăugați în el 1/2 cană de făină albă și obțineți ce vă trebuie.
4
Umplutura la această prăjitură poate fi și gem, după preferință, sau nucă.