Baba ganoush sau baba ghanouge este o salata de vinete foarte populara in Egipt si nu numai.
Reteta clasica contine usturoi, zeama de lamaie si ulei de masline, dar gustul deosebit vine de la pasta de susan (tahini).
Tahini este o pasta obtinuta din boabe de susan si este folosita cu precadere in bucataria araba.
Pe langa faptul ca da savoare multor feluri de mancare, tahini are si o serie de proprietati benefice pentru sanatate.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/salata-de-vinete-egipteana-baba-ganousch.html
Cuptorul se preincalzeste la 200°C.
Vinetele se inteapa, de cateva ori cu furculita, inainte de a le introduce la cuptor.
Se pun pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de minute.
Se intorc din cand in cand, sa se rumeneasca pe toate fetele.
Se scot din cuptor, se curata de coaja si se lasa la scurs.
Se toaca marunt vinetele cu un cutit din silicon pana obtineti o pasta.
Adaugati uleiul de masline, sare si crema de susan.
Adaugati usturoiul pisat si amestecati.
Stoarceti lamaia si adaugati treptat zeama de lamaie dupa gustul dvs.
Verificati de sare. Puteti adauga 2 linguri de iaurt daca doriti.
Se da la frigider 2 h inainte de servire si se stropeste cu un pic de ulei de masline.
Serviti cu paine sau pita proaspata !