Seamănă mai mult cu un pate, dar se prepară la fel ca icrele.
Se pune fasolea la înmuiat în apă călduță și se lasă 3-4 ore sau cel mai bine peste noapte. Se scurge apa și se pune la fiert în altă apă. Se lasă să dea 2-3 clocote, după care se schimbă apa. Apa trebuie să fie caldă tot timpul - pentru a nu întrerupe procesul de fierbere. Se mai repetă operațiunea de schimbare de apă încă o dată. Se poate folosi o oală sub presiune pentru a fierbe mai repede.
După ce fasolea a fiert, se scurge, dar păstrăm o cană din apa în care a fiert. Se pasează cu ajutorul unui blender, adăugând din apa în care a fiert pentru a ușura pasarea. Se adaugă uleiul puțin câte puțin, amestecând continuu. Se adaugă zeama de la o lămâie, tot puțin câte puțin. Se adaugă o ceapă roșie tăiată cât mai fin. Condimentăm cu sare și piper.
Servim pe pâine prăjită. Se mai poate adăuga ceapă tocată și la servire.
1
Pentru a reduce timpul de preparare, se poate folosi fasole din conserva.