Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert Tiramisu reţetă originală
Postat de: ancutsa in PrajituriTiramisu reţetă originală Se prepara cafeaua si se lasa la racit. Eu nu o indulcesc. Se bate frisca pana devine cremoasa, dar nu prea tare. Separat, intr-un vas adanc se amesteca...Citeste continuarea
Salata cu dovlecei la gratar si ton
Postat de: rocsi_1612 in SalateSpalam dovlecelul, indepartam capetele, apoi il taiem rondele. Intr-un bol amestecam: sare, piper, boia dulce, praf de usturoi, busuioc, uleiul si mustarul. Le omogenizam bine, dam drumul...Citeste continuarea
Mancarica de fasole boabe
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeSe spală fasolea și se pune la fiert în apă suficientă. Separat, se mai pune o oală cu apă la încălzit, pentru a fi gata când veți schimba apa la fasole. Se aleg...Citeste continuarea
Ciorba de pui
Postat de: ancutsa in CiorbeSe pun la fiert, intr-o oala incapatoare, apa cu spinarile si aripioarele de pui, alaturi de un varf de lingurita cu sare. Cand incepe sa fiarba, se ia spuma. Se mai amesteca...Citeste continuarea
Paste cu peste si mozzarella
Postat de: caroline in PasteIntr-o tigaie, punem uleiul de masline si usturoiul curatat de coaja si lasat intreg. Cand usturoiul si-a schimbat culoarea, il indepartam din tigaie. Adaugam tonul scurs de uleiul din conserva...Citeste continuarea
Ardei surpriza
Postat de: oanapl in Mancaruri de legumeCoci ardeii, ii pui într-o cratiță, presari sare, îi acoperi și ii lași acolo până se răcesc. Nu îi coaceți foarte tare pentru că riscați să se rupă când...Citeste continuarea
Tablou cu un altfel de ostropel
Postat de: Constelatialeu in PuiMai intai am spalat pieptul de pui ( dezosat si fara pielita), apoi l-am pus cu apa cu un pic de sare si l-am dat intr-un clocot. L-am scos din apa si l-am lasat putin sa se raceasca, apoi l-am...Citeste continuarea
Salata la borcan cu legume, cus-cus...
Postat de: Pungasa_Rogue in SalateMini-fileurile din piept de pui se spala, se dau cu putina sare si cu putin Fuchs Fix pentru Gratar si se frig pe un grill electric uns cu ulei, apoi se pun intr-o farfurie si se lasa sa se...Citeste continuarea
Aperitiv cartofi evantai cu unt...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriPunem untul la topit, în uleiul de măsline. Adăugăm usturoiul presat și câte un praf din condimentele enumerate și le amestecăm bine. Adăugăm și un praf de sare și...Citeste continuarea
Desert galuste cu caise
Postat de: MotanLaOale in DulciuriCartofii se fierb in coaja. Se curata fierbinti de coaja si se dau imediat pe razatoare sau se paseaza cu telul de facut piure. Se toarna uleiul si se amesteca bine, bine si cu un praf de...Citeste continuarea
Desert rasturnica cu caise
Postat de: MotanLaOale in PrajituriCaisele se spala, se usuca, se scot samburii si se taie in doua. Zaharul, 100 g, se amesteca cu doua plicuri zahar vanilat. Intr-o tava (35x25) unsa cu unt, se presara zaharul amestecat cu...Citeste continuarea
Paste cu ton si dovlecel
Postat de: sufletista in PastePunem apa si sare la fiert, intr-o oala, cand incepe sa fiarba, adaugam pastele, lasam sa fiarba timpul indicat pe ambalaj, Intr-o tigaie, calim usturoiul pisat in uleiul incalzit cca 1 min...Citeste continuarea
Desert cheesecake Snickers
Postat de: mirela0911 in TorturiBiscuitii se macina fin, apoi se adauga untul topit. Se mixeaza bine totul, apoi se rastoarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se taseaza bine pe fundul tavii. Se da la cuptorul...Citeste continuarea
Salata orientala
Postat de: caroline in SalateCuratam cartofii de coaja, ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa rece cu sare. Cand sunt gata, ii scurgem bine de apa si ii punem intr-un bol. Intr-un alt vas, punem la fiert ouale...Citeste continuarea
Tocana cu carne de porc si ardei copt
Postat de: Constelatialeu in PorcPunem la copt ardeii, apoi curatam ceapa si o taiem marunt, rosiile le decojim si le dam pe razatoare. Carnea o taiem cubulete mici. Intr-o cratita, punem la incins uleiul si apoi bucatelele...Citeste continuarea
Paste cu rosii si ardei iute
Postat de: caroline in SpaghetePunem o oala cu apa la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba, punem sare si adaugam apoi pastele. Le lasam la fiert conform indicatiilor de pe ambalaj (in functie de tipul de spaghete folosit)...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata
Postat de: caroline in PrajituriPrepararea blatului: Topim ciocolata maruntita la foc mic. Intr-un bol, batem spuma ouale impreuna cu zaharul. Adaugam faina si praful de copt. Adaugam untul topit si alunele de...Citeste continuarea
Aperitiv barcute din cartofi cu...
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriSpeli bine cartofii si ii pui la fiert, in coaja, cu o lingurita de sare. Ii lasi sa fiarba pe jumatate, scurgi apa si ii lasi sa se raceasca.Tai cartofii in jumatate, pe lung, si ii scobesti cu o...Citeste continuarea
Aperitiv placinta italiana de cartofi
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriFierbi cartofii în coajă 30-35 minute, sau pana cand, infigand o furculita intr-un cartof, aceasta intra cu usurinta in el. Ii scoti din apa, ii lasi sa se racoreasca putin, apoi ii cureti...Citeste continuarea
Osso buco milanez si gremolata
Postat de: ctlina in VitaIncalziti uleiul intr-o tigaie adanca. Dati carnea prin faina si rumeniti-o bine pe ambele parti. Intre timp, curatati morcovul si taiati-l in rondele fine. Curatati ceapa si tocati-o...Citeste continuarea
Amestec de legume uscate - VIGITA
Postat de: panacris in Vegan / Raw veganRădăcinoasele se spală, se curăță și se rad, manual sau cu ajutorul robotului de bucătărie, julien. Ardeii, ceapa și roșiile se spală, curăță și se feliază în...Citeste continuarea
Pastai verzi cu rosii
Postat de: ctlina in Mancaruri de postIntr-o oala adanca, puneti la fiert o cantitate mare de apa cu sare. Adaugati pastaile verzi curatate. Fierbeti la foc potrivit timp de 15 minute. Scurgeti-le si puneti-le sub un...Citeste continuarea
Desert crema Mojito cu ricotta
Postat de: ctlina in DulciuriIn bolul robotului, incepeti sa bateti smanatana, adaugand zaharul treptat. Adaugati ricotta, coaja rasa de limetă, menta tocata marunt si continuati sa bateti. Varsati sucul de...Citeste continuarea
Desert flan cu mere caramelizate
Postat de: ctlina in DulciuriCuratati si taiati merele in cuburi. Incalziti zaharul intr-o tigaie la foc potrivit si topiti-l pana obtineti un caramel. Adaugati merele, scortisoara, amestecati si gatiti timp de 5...Citeste continuarea
Desert pavlova cu crema de vanilie
Postat de: madi_marin in PrajituriSe bat albuşurile spumă cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul, esenţele şi coaja rasă de lămâie şi se bate totul foarte bine. Se adaugă oţetul şi, după ce s-a...Citeste continuarea
Ice coffee
Postat de: eumimi in CafeaPentru cuburile de gheata, umplem recipientul pentru gheata cu cafea neindulcita. Punem in 2 pahare cei 200 ml de cafea racita si indulcita, adaugam laptele si zaharul vanilat si amestecam....Citeste continuarea
Desert tort cu crema de branza si...
Postat de: oanapl in TorturiPentru blat, bati albusurile spuma tare, apoi adaugi zaharul si bati pana se topeste. Adaugi pe rand galbenusurile, uleiul si faina cernuta. Amesteci usor, de jos in sus, cu o lingura de lemn pana...Citeste continuarea
Aperitiv rulouri foietaj
Postat de: Bunica in Aperitive / GarnituriPregătește toate ingredientele: tăiate în cuburi mici. Cașcavalul îl dai pe răzătoare. Scurge zeama de la conserva de porumb. Aluatul patiserie îl desfaci, ți-l...Citeste continuarea
Desert prajitura cu prune si iaurt
Postat de: oanapl in PrajituriSpeli prunele, scoti samburii si le tai felii. Adaugi scortisoara, amesteci si le lasi cateva minute. Amesteci uleiul cu zaharul, esenta de rom si iaurtul si omogenizezi. Adaugi apoi faina si...Citeste continuarea
Pulpa de porc marinata, la gratar
Postat de: ancutsa in PorcFiecare prepara marinata dupa plac, eu obisnuiesc s-o prepar astfel: intr-un castron se amesteca bulionul cu berea, uleiul, sucul de la o jumatate de lamaie, putina sare, foarte putin...Citeste continuarea
Vinete evantai
Postat de: Bunica in Mancaruri de postSpală și usucă vânăta. O tai în fâșii de 1 cm. pe lungime. Săreaz-o și las-o 10 minute. Dovlecelul spălat se taie fâșii, pe lungime. Roșia spălată o...Citeste continuarea
Cartofi manastiresti (de post)
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, fără a se rumeni. Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se face...Citeste continuarea
Desert negresa fitoasa (de post)
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm folosit o tava tapetata cu hartie de copt, dimensiuni 36/24 cm. Intr-un castron, am pus apa, dulceata de zmeura, zaharul, am amestecat pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat uleiul,...Citeste continuarea
Desert placinta ochiometrica
Postat de: Constelatialeu in DulciuriMai intai, culegem merele, le curatam de coaja, le dam pe razatoarea cu ochiuri mari, stoarcem merele de zeama, le asezam intr-un tuciulet, adaugam zahar dupa gust, le lasam sa se caleasca, la...Citeste continuarea
Saramura de pui
Postat de: Constelatialeu in PuiNe apucam sa curatam si sa dezosam pulpele, partea cu os si tartita o taiem si o frigem asa, restul pulpei o dezosam. Asezam pe patul de sare intai cu partea cu piele, apoi cand s-au fript, le...Citeste continuarea
Saramura de scrumbie
Postat de: Constelatialeu in PesteMai intai, se pregateste gratarul, aici s-a ocupat maestru de ceremonii Vali, ca eu aveam alta treaba, nu ca nu m-as pricepe, dar intr-o familie e bine sa te ajuti unul pe altul.....pentru ca am...Citeste continuarea
Dorada in acqua pazza - reteta nr....
Postat de: mihaelar63 in PesteSe curata si se spala rosiile. Se taie jumatati. Usturoiul se curata si se toaca marunt. Ardeiul iute se taie rondele. Ardeiul galben se taie fasii. Scoicile se...Citeste continuarea
Desert prajitura de post, cu...
Postat de: RODIMUR in PrajituriMerele se spală, se curăță de coajă și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pun la călit într-o cratiță în care s-au pus în prealabil două linguri de ulei....Citeste continuarea
Rulouri de vinete umplute cu ricotta
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de legumeSe spala vanata, se sterge cu un prosop si i se taie capatul cu codita. Se taie apoi pe lungime 8 felii de 3-4 mm grosime. Se tapeteaza tava cuptorului cu hartie de copt si se asaza feliile de...Citeste continuarea
Ardei umpluti in sos de rosii
Postat de: Valclaudia in PorcSpalam ardeii, apoi le scoatem cotoarele si nervurile cu seminte, folosind un cutitas cu lama subtire. Punem carnea tocata intr-un castron, adaugam sare si piper dupa gust, ouale, cimbrul,...Citeste continuarea
Vinete umplute cu carne de curcan
Postat de: eumimi in CurcanMai intai, taiem vinetele pe jumatate si le scobim interiorul. Ceapa, carnea de curcan si ardeiul le taiem cubulete si le punem impreuna cu uleiul la calit. Le lasam 10 minute, dupa care...Citeste continuarea
Ciorba de post cu cartofi noi
Postat de: Valclaudia in CiorbeCuratam si spalam legumele sub jet de apa rece. Ceapa se toaca marunt si se pune la sotat in ulei, alaturi de morcovii taiati rondele, telina taiata cubulete si de ardeii taiati fasii....Citeste continuarea
Desert gogosi olandeze (Oliebollen)
Postat de: caroline in DulciuriPunem intr-un bol faina, sarea, zaharul si amestecam. Topim untul la foc mic, adaugam laptele si lasam in continuare la foc mic, pana ce laptele s-a incalzit ( NU trebuie sa fie fierbinte)....Citeste continuarea
Cartofi in sos de smantana
Postat de: caroline in Mancaruri cu carnePentru aceasta reteta, am ales cartofii noi. Cartofii ii spalam bine ( fara sa ii curatam de coaja) si ii taiem pe lung in patru ( depinde de marimea cartofilor). Ciupercile le curatam, le...Citeste continuarea
Icre de fasole rosie
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postSe pune fasolea la înmuiat în apă călduță și se lasă 3-4 ore sau cel mai bine peste noapte. Se scurge apa și se pune la fiert în altă apă. Se lasă să dea 2-3 clocote,...Citeste continuarea
Aloo gobi
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postConopida se desface buchețele cât mai mici și se pune la fiert în apă clocotită pentru max. 5 minute. Se scoate, se lasă la scurs și se păstrează la cald. Cartofii se...Citeste continuarea
Frigarui cu legume si mini-fileuri...
Postat de: Pungasa_Rogue in PuiDovlecelul se curata de coaja, se spala si se taie rondele groase. Ciupercile se spala si se taie in jumatati. Ceapa rosie se curata de foi, se spala si se taie rondele groase....Citeste continuarea
Desert prajitura Samba (cu ananas,...
Postat de: oanapl in PrajituriMărunțești biscuiții și nucile și îi amesteci cu untul topit. Pui o formă cu pereți detașabili (sau un inel reglabil de tort) pe un platou (diametru de 20 cm) și torni...Citeste continuarea
Pilaf cu ciuperci
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe face o supă de legume din morcovi, pătrunjel, ceapă și țelină și se strecoară. Ciupercile se curăță de pielițe și de lamele și se spală în două-trei ape....Citeste continuarea
Pilaf din orez si bulgur cu snitele...
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de postSpalam ciupercile si le desprindem din buchetele. Taiem coditele, le trecem prin robot. Palariile ciupercilor se pudreaza cu putina sare fina si se lasa cca. jumatate de ora intr-o sita din...Citeste continuarea