Mă ocup de murături de ani de zile și am constatat că este mai convenabil să punem castraveții la murat în borcane mai mici, deoarece se păstrează mai bine și nu se înmoaie. Noi preferăm castraveții murați în saramură, celor în oțet.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 26 porții (borcane de 700 ml).
Se spală castraveții și ardeiul iute și se pun la scurs.
Între timp, se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute, morcovul, țelina și hreanul se taie fîșii pentru ca să se poată strecura printre castraveții pe care i-am pus deja în borcane.
Deasupra se pun frunze de țelină, mărar și cimbru.
Pentru saramură se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, specială pentru murături, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 10 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Se pune saramura fierbinte peste castraveti și se lasă să se răcească până a doua zi.
Se completează cu saramură, dacă este cazul, se pun capacele și se dau borcanele la cămară.
1
Alegeți castraveții de mărime potrivită pentru borcanele de 700 ml.
2
Folosiți doar sare neiodată, pentru că în caz contrar, castraveții se pot înmuia.
3
Puneți capacele la borcane numai după ce s-au răcit și ați completat cu saramură, dacă este nevoie.
4
Păstrați borcanele la cămară, la loc răcoros, până în momentul servirii.