Ideea pentru aceasta reteta mi-a dat-o Costel, aratandu-mi niste poze superbe cu preparate cu paste. Acela a fost si momentul in care m-am hotarat sa particip la concursul cu ingredient secret, chiar daca nu facusem niciodata tortellini de casa, iar din comert luasem o singura data.
Se munceste destul de mult la realizarea acestor tortellini ( trebuie sa alocati cateva ore preparatului :D ) , dar merita fiecare minut petrecut pentru pregatirea lor de la zero. Cel putin, varianta mea cu cascaval si ciuperci a iesit delicioasa ! :X Merita probata ! :X
Pentru garantarea rezultatelor zic sa urmati intocmai pasii prezentati mai jos, sa nu folositi prea multa umplutura pentru ca tortellini vor pocni la fierbere, sa lucrati rapid pentru a evita uscarea si ruperea aluatului la modelare.
Pentru aluatul de tortellini:
Pentru umplutura:
Pentru sos:
Pentru decor:
Am amestecat faina cu sarea, am format in mijlocul gramezii un crater in care am spart cele doua oua si am omogenizat totul, ajutandu-ma de o furculita. Am scos aluatul pe blatul de lucru si am inceput framantatul prin aplatizari si impachetari repetate, pana am incorporat toata faina.
Am lasat aluatul invelit in folie alimentara sa se odihneasca si am pregatit ingredientele pentru umplutura: cascavalul l-am dat pe razatoarea mica, iar ciupercile le-am scurs de saramura si le-am tocat marunt.
M-am intors la aluat, pe care l-am portionat in doua bucati aproximativ egale.
Aici a inceput munca mea de sisif …
Am dorit sa prepar tortellini bicolori astfel ca, intr-o parte din aluat, am incorporat suc de sfecla rosie pentru a obtine un aluat rozaliu. Intrucat aluatul redevenise lipicios, am mai presarat faina si am repetat aplatizarile si impachetarile pana am obtinut un aluat ferm, nelipicios.
Aluatul de paste corect framantat nu va avea bule de aer cand il portionezi cu cutitul.
Fiecare din cele doua bucati de aluat ( alb si roz ) le-am impartit in bucati mai mici pe care le-am intins cu ajutorul aparatului de facut paste. Am intins aluatul la pozitia 6 a masinii de facut paste, dorind sa fac un aluat extrem de fin, aproape transparent.
Foile de aluat le-am portionat cu forma rotunda sau am taiat cu cutitul patrate de cca. 7 x 7 cm.
Din momentul in care portionezi foile, trebuie sa lucrezi foarte repede, pentru ca aluatul sa nu se usuce. In caz contrar, vei rupe aluatul la modelarea tortellinilor.
Am pus in mijlocul fiecarui cerc sau patrat bucati de ciuperci si cascaval ras, apoi am impachetat aluatul peste umplutura, ca la cornulete, lasand liber o parte a varfului. Colturile laterale de la baza le-am unit in jurul degetului aratator si le-am presat pentru a le lipi.
Am lasat tortellini sa se usuce 15 minute, pe o tava presarata cu faina.
In acest timp m-am ocupat de sos.
Am taiat ceapa marunt şi am rumenit-o in tigaie impreuna cu 2 linguri de ulei încins, până cand ceapa a devenit translucida.
Am turnat smanatana lichida peste ceapa calita amestecand continuu, apoi am presarat cascavalul ras, am potrivit gustul de sare si am continuat sa amestec totul pentru a obtine un sos legat, de consistenta potrivita.Puteti condimenta si cu un praf de nucsoara.
Am pus la fiert apa cu sare, iar cand a inceput sa clocoteasca, am scufundat cu grija tortellini, ajutandu-ma de o paleta. Pentru a ma asigura ca nu se lipesc, am amestecat cu grija de cateva ori.
Am fiert tortellini cca. 7 minute, dupa care i-am scos cu paleta pe farfurie, moment in care am observat ca tortellini mei roz au devenit albi, decolorandu-se la fierbere L((
Am turnat deasupra sosul fierbinte si am servit imediat, asezonat cu patrunjel verde si busuioc alimentar.
1
Tortellini se pot pastra la congelator daca nu se gatesc imediat. La prepararea lor, se vor pune in apa clocotita congelati, fara a fi nevoie sa-i decongelati in prealabil.