Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert baclava turceasca cu nuca si...
Postat de: Valclaudia in DulciuriAm preparat mai intai siropul: am pus apa plata la foc mediu intr-o cratita, am adaugat zaharul si batoanele de scortisoara. Am lasat sa fiarba pana s-a topit zaharul, am oprit focul si am...Citeste continuarea
Conopida cu ciuperci la cuptor
Postat de: oanapl in Mancare copiiMaruntesti conopida in robotul de bucatarie. Calesti ceapa tocata marunt in ulei cu sare si piper 2-3 minute. Adaugi ciupercile, usturoiul pisat, conopoda maruntita, mozzarella rasa...Citeste continuarea
Pulpe pe pat de sare grunjoasa cu...
Postat de: Valclaudia in PuiAm preincalzit cuptorul la 200 grade. Am asezat sarea grunjoasa in tava in strat uniform, pulpele le-am clatit sub jet de apa rece si am indepartat pielea. Am condimentat carnea...Citeste continuarea
Fasole cu ciolan afumat
Postat de: RODIMUR in PorcFasolea se alege, se spală și se pune cu apă rece la înmuiat, cu o seară înainte de preparare. Ciolanul afumat se curăță și se spală bine, după care se crestează puțin...Citeste continuarea
Scoici umplute cu carne
Postat de: cristina1985 in PasteSe caleste ceapa ,apoi se adauga carnea si se tot amesteca pana devine alba. Se toarna apa, cat sa acopere carnea. Se fierbe 1 ora si jumatate. Se pune sare, piper, bulion, boia dulce, cimbru si...Citeste continuarea
Smoothie de piersici
Postat de: cristeena20 in Love SmoothiesAcest smoothie a fost ´inventat´din ingredientele pe care le aveam la indemana. In primul rand trebuie sa aveti un blender-aparat pentru facut smoothie-uri. In sticla acestuia punem...Citeste continuarea
Orez cu peste si fructe de mare
Postat de: cristeena20 in Peste-Intr-o oala punem pestele congelat sa fiarba in apa rece cu sare , putin ulei de masline si 2-3 crengute de coriandru. Eu am folosit red fish congelat dar e bun si alt gen de peste-de preferinta...Citeste continuarea
Salata de ton alla tzatiki
Postat de: mihaelar63 in SalateConserva de ton in suc propriu se scurge de excesul de saramura . Se sfarma tonul cu o furculita si se adauga ulei si piper . Curatati si spalati ceapa si castravetele....Citeste continuarea
Piept de pui cu legume si sos de soia
Postat de: cristeena20 in Mancaruri cu carneTaiem pieptul de pui in fasii mici si il temperam cu sare,piper, usturoi, ulei de masline si putin vin alb. Se lasa cateva ore sa se marineze si sa se intrepatrunda aromele...Citeste continuarea
Cartofi la tigaie, cu salata asortata
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeSe face o salată asortată, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/salata-asortata-de-vara-83969.html Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin. Cartofii...Citeste continuarea
Desert prajitura cu gutui
Postat de: oanapl in PrajituriSpeli gutuile, le cureti de coaja, le tai cubulete si le pui sa fiarba in 100ml de apa cu 3 linguri de zahar. Intre timp, mixezi ouale cu zaharul macinat pana ce devin ca o crema si zaharul s-a...Citeste continuarea
Desert invartita cu gutui
Postat de: oanapl in PrajituriIntr-un castron mixezi untul moale la temperatura camerei impreuna cu smantana, oul, galbenusul si otetul pana obtii o crema. Adaugi faina amestecata cu praful de copt si sarea. Framanti un aluat...Citeste continuarea
Salata asortata de vara
Postat de: RODIMUR in SalateSe taie telemeaua în cubulețe mici. Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Se spală castraveții, se curăță de coji și se taie feliuțe subțiri....Citeste continuarea
Desert tort cu dovleac, crema de...
Postat de: oanapl in TorturiPentru blat, amesteci faina cu sarea, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul. Separat bati usor ouale cu zaharul pana devin spumoase. Peste oua adaugi piureul de dovleac, uleiul si ghimbirul...Citeste continuarea
Desert prajitura cu dovleac
Postat de: oanapl in PrajituriPentru aluat, freci galbenusul cu zaharul si dupa ce se albeste amestecul, adaugi lapte. In faina pui untul taiat bucatele si il faramitezi cu degetele pana cand se obtin firimituri de faina...Citeste continuarea
Ciorbita de pastai cu smantana
Postat de: RODIMUR in CiorbePăstăile se aleg tinere, verzi, fragede și fără ațe. Se curăță de codițe, se spală și se taie atât cât să încapă în lingură (să nu atârne). Se pun...Citeste continuarea
Salata orientala
Postat de: ancutsa in SalateSe spala cartofii si se fierb in coaja, apoi se lasa la racit si se decojesc. Se fierb ouale tari. Se taie cubulete cartofii si ouale, iar cepele se taie marunt. Se taie maslinele feliute, iar...Citeste continuarea
Desert tort de biscuiti
Postat de: ancutsa in TorturiSe maruntesc cu cutitul alunele si apoi se dau la rasnita pentru o abtine o pudra fina, care se va folosi la decorat. Se bate cu mixerul untul cu zaharul, zaharul vanilat, cacaoa si cafeaua...Citeste continuarea
Gem de prune (1)
Postat de: RODIMUR in ConserveSe aleg prune mari, coapte și fără defecte. Se curăță de codițe și frunze, se spală, se desfac în jumătăți și se scot sâmburii. Se dau prunele prin mașina de tocat,...Citeste continuarea
Paste cu legume gratinate
Postat de: caroline in Paste1. Punem o oala cu apa la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba, punem sare si apoi pastele.Lasam sa fiarba conform indicatiilor de pe ambalaj,amestecand din cand in cand. 2....Citeste continuarea
Pasta de naut cu seminte si patrunjel
Postat de: katty in Mancaruri de postIntr-o tigaie uscata punem semintele de dovleac si susan. Le punem la foc mic, amestecand ocazional si le lasam sa se rumeneasca usor. Le mixam, dupa ce am pastrat cateva ptr decor.Intr-un...Citeste continuarea
Potcoave norocoase MenAncutA
Postat de: Constelatialeu in DulciuriMai intai am spart nucile si alunele, le-am curatat, le-am bagat la cuptor si le-am prajit, apoi le-am macinat. Intr-un castron am pus untura, zaharul brun, cele 2 oua si vanilia bourbon, am mixat...Citeste continuarea
Aperitiv budinca de dovlecei cu...
Postat de: oanapl in Mancare copiiDovleceii îi razi pe răzătoarea cu ochiuri mici, apoi îi scurgi foarte bine. Mixezi ouăle cu sare, apoi adaugi brânza și o mărunțești cu un mixer vertical, apoi adaugi...Citeste continuarea
Supa de linte cu ciuperci
Postat de: katty in Mancaruri de postSpalam lintea in mai multe ape si o lasam la inmuiat pesntru 1 ora. Curatam si tocam ceapa fin. Morcovul il curatam si il taiem semirondele cat mai subtiri. Taiem ardeiul kapia, ardeiul gras...Citeste continuarea
Penne cu piept de pui,ciuperci si...
Postat de: katty in PenneSpalam pieptul de pui si il taiem cubulete. Taiem ardeiul gras fasii si ciupercile le feliem fin. Spalam rosiile, le scoatem cotoarele si le taiem bucati mai mici, apoi le mixam si le punem la...Citeste continuarea
Desert pancakes
Postat de: caroline in Dulciuri1. Separam albusurile de galbenusuri. 2. Intr-un bol punem galbenusurile impreuna cu zaharul si mixam pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. 3....Citeste continuarea
Pate vegetal de naut
Postat de: caroline in Aperitive / Garnituri1. Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt. 2. Rosiile uscate le scurgem bine de uleiul din conserva si le tocam marunt . 3. Patrunjelul proaspat il...Citeste continuarea
Desert placinta cu dovleac (de post)
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriDovleacul curatat de coaja si seminte se da pe razatoarea mare si se pune la fiert impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, amestecand din cand in cand. Daca, dupa ce zeama lasata de dovleac scade...Citeste continuarea
Ciorba de peste cu chorizo
Postat de: mihaelar63 in CiorbeBucatile de peste bine spalate se pun la fiert in 2 l apa sarata . La fiert se aduga si foaia de dafin + otetul de mere . Fierbeti 10 minute si strecurati zeama...Citeste continuarea
Desert prajitura cu prune
Postat de: katty in DulciuriPregatim mai intai blatul 1. Mixam bine untul cu zahar si un praf de sare, apoi adaugam oul, zaharul vanilat si faina. Obtinem un aluat putin mai gros decat cel de chec, pe care il...Citeste continuarea
Desert prajitura cu smochine
Postat de: katty in DulciuriMixam bine toate ingredientele pentru blat.Daca este nevoie mai adaugam putina faina pentru a obtine un aluat care nu se lipeste de maini. Spalam smochinele, le scurgem, le taiem coditele si le...Citeste continuarea
Desert pepene galben umplut cu fructe
Postat de: katty in DulciuriSpalam pepenele, il taiem pe jumatate si scoatem semintele. Cu o lingura scoatem miezul , iar jumatate il taiem cubulete. Piersicile le descojim si le taiem cubulete, banane o taiem felii...Citeste continuarea
Salata calda de fasole alba si...
Postat de: katty in Mancaruri de postPunem ciupercile in uleiul incins si amestecam ocazional in ele pana ciupercile se inmoaie si zeama a scazut. Adaugam si ceapa si mai lasam cateva minute. Adaugam sare, piper negru macinat si...Citeste continuarea
Cartofi la tigaie cu ciuperci
Postat de: katty in Mancaruri de legumeCuratam cartofii si ii spalam bine. Ii punem intr-o oala, ii acoperim cu apa, adaugam putina sare si ii fierbem 10 minute.Ii scurgem si ii taiem in bucati potrivite. Intr-o tigaie incintam uleiul...Citeste continuarea
Macrou la gratar cu salata de...
Postat de: katty in PesteCuratam pestele, ii spalam bine, il scurgem, il crestam oblic de 2-3 ori pe ambele parti si il presaram cu sare si piper.Il lasam la rece 1/2 de ora dupa care il frigem pe gratarul incins ....Citeste continuarea
Sandvis cu pasta de bob, mozzarella...
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriPunem la fiert bobul congelat in putina apa cu sare 4-5 minute. Scurgem zeama, adaugam sare, piper roz macinat,untul si frecam cu o furculita pana obtinem o pasta semifina(putem scoate si...Citeste continuarea
Desert prajitura rasturnata cu...
Postat de: oanapl in PrajituriAm folosit o tavă cu dimensiunile 35/25 cm, pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Speli prunele și le scoți sâmburii. Presari nucile și alunele tăiate grosier în tavă,...Citeste continuarea
Desert cu biscuiti, doua creme si...
Postat de: mirela0911 in PrajituriCrema de ciocolata: Se pun 650 ml lapte la fiert impreuna cu zaharul si praful de sare. Restul de lapte se amesteca cu praful de budinca. Cand incepe sa fiarba se toarna amestecul de budinca si...Citeste continuarea
Fulgi de rosii cu leustean
Postat de: panacris in ConserveDe obicei cojiile roșiilor rămase după stoarcere pentru bulion, le trimiteam la țară, să le savureze găinile. Acum nu mai avem găini, și prima intenție a fost să le arunc la gunoi,...Citeste continuarea
Desert biscuiti Norisori
Postat de: caroline in DulciuriDin cantitatile de mai sus au iesit 30 bucati Norisori :) 1. Incepem prin a da drumul la cuptor sa se incalzeasca la 170 grade , deoarece prepararea dureaza foarte putin ....Citeste continuarea
Supa de praz cu carne tocata si branza
Postat de: panacris in Supe/CiorbePrazul, ceapa, ardeiul, morcovul, curățate și mărunțite se călesc în puțin ulei de măsline și apă. Între timp ciupercile uscate se hidratează, în apă fierbinte cca....Citeste continuarea
Bulion din rosii cherry de diverse...
Postat de: Constelatialeu in BulionMai intai le-am cules, sunt asa dragalase de-ti este mai mare dragul sa le culegi, apoi am turnat apa peste ele si le-am spalat. Am montat masina de separat cojile de pulpa. Pentru ca sunt micute...Citeste continuarea
Limonada de pepene rosu
Postat de: eumimi in Love SmoothiesMai inatai taiem pepenele in cuburi si il bagam la storcatorul de fructe cu tot cu seminte. Se va separa perfect. Amestecam sucul de pepene cu 400 ml apa plata rece. Puteti adauga dupa...Citeste continuarea
Desert prajitura neagra cu caise
Postat de: katty in DulciuriSeparam ouale intregi. Mixam untul cu zaharul pana se topeste zaharul, apoi adaugam cele 2 galbenusuri si romul. Batem albusurile (toate) spuma tare impreuna cu praful de sare. Amestecam...Citeste continuarea
Desert chec cu nuci, caise si visine
Postat de: katty in DulciuriBatem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana capata consistenta unei smantani mai groase. Adaugam uleiul, nuca macinata, omogenizam, apoi faina...Citeste continuarea
Cartofi la cuptor cu piept de pui...
Postat de: katty in PuiCuratam cartofii de coaja, ii taiem cubulete si ii punem la fiert in apa cu putina sare. Ii fierbem 10 minute, apoi ii scurgem bine. Taiem pieptul de pui cubulete, pe care le presaram cu sare,...Citeste continuarea
Spata de porc coapta la multicooker
Postat de: katty in PorcTaiem spata in bucati potrivite. Curatam morcovul si il taiem rondele cat mai subtiri. Asezam carnea intr-un vas, punem morcovii, vinul, cimbru si foile de dafin si le lasam asa macar o ora....Citeste continuarea
Desert Prajiitura turnata cu mere
Postat de: CofetariiBucatari in DulciuriBlat: Spargem ouale si le punem intr-un bol. Le batem cateva minute cu mixerul, apoi daugam zaharul si continuam sa le mixam pana zaharul se dizolva complet. Apoi adaugam treptat uleiul si...Citeste continuarea
Papara cu ciuperci
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriCiupercile se spala si se feliaza . Muschiul file se taie fasii . Patrunjelul verde se spala si se toaca . Oule se bat bine cu sare si lapte . Uleiul se pune la incins si se prajesc...Citeste continuarea
Pui Valdostana cu ciuperci
Postat de: mihaelar63 in PuiPieptul de pui se spala si se taie in bucati mari [ ca pentru snitel ]. Feliati sunca si cascavalul . Rosiile se spala si se feliaza Curati , spalati si tocati marunt ceapa si...Citeste continuarea