Desert tort Dana

de Constelatialeu in Torturi, 10 Oct 2017 | 4256 vizualizari

 

E un tort cadou pentru o tipa faina, ca eu asa fac, ma imprietenesc cu tipe faine....si mai fain este ca are si-o casuta de vacanta la Sinaia ''Casuta Ela'', casuta care-mi este tare draga, nu ezitati sa va cazati acolo, daca va place ceva rustic ...casuta are peste o suta de ani, dar zau ca se tine bine......si casuta si tipa.....:)))) Deci este vorba ca azi isi sarbatoreste ziua de nastere tipa asta faina, o balanta cu simtul umorului dezvoltat si cu spirit de aventura nemasurat, exact cum imi plac mie oamenii....astea fiind zice hai sa descriu ce am prestat, in speranta ca o sa-i placa sarbatoritei nu-mi ramane decat sa ma apuc sa scriu.....

 

INGREDIENTE

  • Blat : l-am facut din 6 foi individuale, diametru de cca 26 cm ( masurat ochiometric)
  • 430 g albusuri ( cand strangeti albusuri la congelator le puteti folosi la un asemenea blat)
  • 200 g migdale macinate
  • 200 g alune de padure macinate
  • 200 g faina
  • 400 g zahar
  • 1 lingura de ness
  • Crema caramel ...Multumesc Timea pentru reteta, este delicioasa crema
  • 1 cana cu zahar ( o cana normala de ceai sau din aia cu bucataras scris pe ea, pentru cunoscatori)
  • 1 cana cu apa
  • 1 ou
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 130 g unt
  • 300 ml frisca lichida Hulala batuta bine
  • Crema de visine - un fel de jeleu imbunatatit
  • 300 g visine congelate
  • 150 ml apa calduta
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon alimentar Dr. Oetker
  • 10 g gelatina hidratata in apa rece
  • 3 linguri frisca
  • Crema pentru imbracat tortul
  • 140 g ciocolata neagra
  • 30 g unt
  • 100 ml frisca lichida
  • 4 linguri din crema de visine
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Dana:

Blatul : L-am facut cu o zi inainte. Albusurile se scot de seara din congelator si se lasa sa se dezghete pana dimineata. Se pun intr-un bol cu putina sare si se mixeaza pana nu mai cad de pe tel, se adauga zaharul si se mixeaza pana ce acesta se topeste. Apoi adaugam alunele si migdale macinate si la final faina, avand grija sa amestecam de jos in sus cu miscari lente. Am folosit tava de la aragaz, am pus hartie de copt si am trasat un cerc cu dimensiunea de cca 26 cm, am intins aluatul, foi subtiri, am impartit in asa fel incat sa-mi ajunga pentru 6 foi. Am dat tava la cuptorul preincalzit, atentie se coc foarte repede, se scot din tava si blatul de lucru se uda cu apa rece putin, apoi asezam hartia de copt cu blatul; cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si lunga desprindem blatul de pe foaie, apoi il lasam sa se raceasca. Asa procedam cu fiecare foaie-n parte. Le lasam pana doua zi cand facem cremele si il asamblam.

Crema caramel : Intr-o craticioara cu fundul dublu, punem zaharul la caramelizat pana capata culoarea chihlimbarului, tragem de pe foc si turnam cana cu apa, atentie la aburi sa nu va frigeti. Punem din nou cratita pe foc si lasam pana se topeste tot caramelul. Separat frecam oul cu cele 3 linguri de zahar si cele 3 linguri de faina. Cand siropul este gata, il lasam sa se tempereze 10 min, apoi adaugam peste amestecul de ou, zahar si faina, cu grija sa nu facem cocoloase. Dupa ce am amestecat bine, transferam totul in cratita cu fund dublu si punem la fiert, amestecand continuu pana obtinem o budinca groasa. Tragem de pe foc, incorporam si untul si lasam sa se raceasca bine. Cand e complet racit, adaugam frisca batuta bine, incorporam bine pana obtinem o crema omogena.

Crema de visine : Visinele congelate cu apa calduta si zaharul le punem in blender si obtinem o pasta nu foarte groasa, aceasta pasta o punem intr-o cratita cu fund dublu, clatim recipientul blenderului cu putina apa pe care o turnam in cratita peste pasta de visine, adaugam amidonul cernut si omogenizam. Punem gelatina la hidratat in apa rece, iar cratita cu pasta de visine o punem pe foc, amestecand continuu pana incepe sa se ingroase. Tragem de pe foc si adaugam gelatina hidratata, omogenizam si lasam sa se raceasca bine de tot, apoi incorporam 3 linguri de frisca batuta.

Crema pentru imbracat tortul : Intr-un castron de inox rupem ciocolata bucatele, punem castronul pe baie de aburi; cand incepe sa se topeasca ciocolata, adaugam untul si omogenizam, apoi tragem de pe foc si adaugam si frisca lichida, amestecam bine, la final adaugam 4 linguri din crema de visine.

Asamblare ; pe un platou asezam prima foaie peste care intindem crema caramel, asezam foaia a doua si intindem crema de visine, asezam foaia a trei intindem crema caramel, asezam foia a patra si intindem crema de visine, asezam foaia a cincea si intindem crema caramel, apoi asezam ultima foaie si deasupra ornam cu cele doua creme dupa bunul plac. Tortul il imbracam cu crema de ciocolata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Dana" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu piscoturi si crema cu mure