Apreciata si cunoscuta, supa de ceapa are origine din Roma antică, dar este prezentă în multe bucatarii in lume. Cel mai cunoscuta este varianta franceza care se serveste cu felii de baguette si branza deasupra dupa ce a fost gratinata cateva minute la cuptor. Există variante în care ceapa este lasata timp de 5 minute în apă clocotită înainte sa fie prăjita cu unt sau unde se foloseste vin alb sau coniac, dar un lucru este sigur, peste tot este obligatoriu supa de carne de vită și este gratinata cu crutoane de baghetă acoperite cu cașcaval și parmezan.
Se curăță ceapa și se lasă intreaga timp de 10 minute în apă rece, pentru a pierde mirosul caracteristic. Se usucă bine și se taie în felii subțiri.
Se prăjește cu ulei și unt timp de 15 minute, amestecând constant, deoarece ceapa nu trebuie sa se arda.
Se stinge cu coniac.
Se adauga făina și se amestecă timp de 2-3 minute.
Se adaugă supa de vita și se amestecă până incepe sa fierbe.
Se fierbe la foc mic, timp de 40-50 de minute, se pune sare și piper.
Tăiem pâinea și p prajim la cuptor sau pe plita.
Punem supa într-un castron rezistent la foc, punem peste supa painea prajita și acoperim cu parmezan si brânză elvețiană.
Gratinam în cuptor sau salamandra timp de 5 minute.
Servim imediat.
1
Este bine să facem supa de vită cu cateva ore înainte ca să îl folosim pentru supa noastră. Se pune carnea de vită cu ceapă, morcov, telină și un amestec de plante aromatice (patrunjel, foi dafin, cimbru ,salvia) și se lasă să fiarbă incet. Aceasta supa va fi foarte concentrata, așa că putem să-l filtram și să-l punem în forme pentru cuburi de gheață și să le folosim de fiecare dată când avem nevoie de ele.