Ca si romani suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea influenta greceasca plina de gust si savoare.
Lipie:
Umplutura:
Tzatziki:
Incepe cu lipia. Dizolva drojdia uscata in apa calduta. Pentru inceput incorporeaza 140 g de faina. Amesteca-le bine si lasa amestecul sa se odihneasca 30 minute. Adauga apoi uleiul de masline, sarea si restul de 260g faina. Amesteca si framanta timp de 6 minute. Acopera cu un prosop curat sau folie de plastic si lasa totul la loc calduros la crescut, pentru 2 ore.
Dupa ce-a crescut pudreaza aluatul cu faina si portioneaza-l in bile. Pune folie de plastic pe fiecare in parte si lasa-le inca 10 minute sa creasca. Modeleaza, intinde si pregateste lipiile in tigaie la foc potrivit, cateva minute pe fiecare parte. Pune apoi un prosop umed peste ele pentru a ramane moi.
Continua cu sosul tzatziki. Pune iaurtul la scurs, intr-o sita fina, deasupra unui bol pentru 30 de minute – o ora. Curata castravetele de coaja, taie-l pe jumatate si cu ajutorul unei lingurite scoate-i miezul – acolo se depune foarte multa apa. Da castravetele pe razatoare si stoarce-l bine de tot. Lasa-l intr-o sita la scurs pentru 30 de minute si mai stoarce-l inca o data. Zdrobeste 1 catel de usturoi si pune-l intr-un bol. Adauga peste acesta castravetele, frunzele de menta si mararul tocat, fresh-ul de lamaie, uleiul de masline, iaurtul grecesc si amesteca-le bine. Potriveste de sare si da totul la frigider.
Treci la pregatirea puiului. Zdrobeste 4 catei de usturoi si amesteca-i cu 50 ml de ulei de masline. Unge apoi pulpele cu aceasta compozitie. Amesteca oregano, paprika dulce, cimbru uscat, semintele de chilli, sarea si piperul si asezoneaza puiul cu o parte din ele. Pastreaza alta parte si pentru cartofi. Pune hartie de copt intr-o tava, asaza pulpele de pui si aplica deasupra alta hartie de copt si folie de aluminiu. Introdu tava in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade.
Taie cartofii in 4 si pune-i intr-un bol. Stropeste-i cu putin ulei de masline si asezoneaza-i cu restul de amestec de condimente. Pune-i si pe-acestia intr-o tava cu hartie de copt si introdu-i in cuptor. Incearca din cand in cand cu o furculita atat puiul cat si cartofii sa vezi daca s-au gatit. Creste temperatura cuptorului la 200 de grade si lasa atat puiul cat si cartofii pentru cateva minute la rumenit. Odata gatiti, scoate-i si lasa-i putin la racit.
Intre timp te poti apuca de gyros. Taie rosiile rondele subtiri si ceapa julien. Cu ajutorul unui cutit si al unei furculite, taie pulpele mai mici. Pune sos pe o lipie, adauga pui, cartofi, ketchup si mustar, rondele de rosii si de ceapa, putina sare si patrunjel.
Aceasta a fost reteta mea de Gyros pas cu pas. Exista si metode mai rapide insa gustul nu se poate compara.