Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Melanzane caprese - vinete caprese
Postat de: mihaelar63 in SalateVinetele se spala si se curata fasii din loc in loc. Feliati rondele vinetele si le sarati. Vinetele se curata partial pentru ca fasiile ramase de coaja sa mentina forma...Citeste continuarea
Ciorbita rapida de purcel
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeCarnea de purcel se taie cubulete si se pune la fiert in 2 l apa cu sare. Pentru economisire de timp folositi apa infierbantata in fierbatorul electric. Intre timp curatati si...Citeste continuarea
Hot dog de casa
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneFiecare corn il taim pe jumatate (fara sa il taiem de tot) il prajim la panini maker sau pe un gratar. La fel procedam si cu crenvustii, ii prajim la panini maker. Fiecare corn il ungem cu...Citeste continuarea
Chilli con carne
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneIntr-o tigaie incapatoare calim ceapa, ardeiul, usturoiul tocat marunt. Adaugam rosiile tocate si lasam sa se caleasca impreuna 1 min, adaugam carnea si 50 ml supa, calim impreuna pana ce se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si faina...
Postat de: ctlina in PrajituriIncalziti cuptorul la 180°C. Spalati si curatati merele. Taiati-le felii si puneti-le intr-o forma unsa. Presarati deasupra 1 lingura de indulcitor, scortisoara si puneti deasupra...Citeste continuarea
Gratin de dovlecei si morcovi
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeIncalziti cuptorul la 180°C. Spalati si curatati legumele. Dati pe razatoare dovleceii si morcovii. Amestecati legumele rase cu faina de naut si cele 2 oua. Puneti sare, piper,...Citeste continuarea
Mamaliga cremoasa cu ciuperci si...
Postat de: Bucataras in Mancaruri de postPregateste intai sosul de patrunjel cu usturoi: Toaca patrunjelul, leurda, loboda si usturoiul, pune-le intr-un bol si stropeste cu ulei, vinegar, sare si un vf de cutit de chili. Amesteca si...Citeste continuarea
Mancare delicioasa de vinete si...
Postat de: VI in Mancaruri de legumeVinetele se curata pijama: o data da, o data nu, veti vedea in poze. Dovleceii nu ii curatam de coaja. Atat vinetele cat si dovlecii ii taiem rondele nu prea subtiri si apoi le calim pe rand...Citeste continuarea
Desert cornulete pictate
Postat de: ancutsa in DulciuriÎntr-un vas încăpător se amestecă untul la temperatura camerei cu apa caldă, oul, sarea, praful de copt, dar și bicarbonatul dizolvat în borș. Se adaugă făină...Citeste continuarea
Mancare de gulii
Postat de: trifadalia in Mancaruri cu carneGuliile se spala si se curata de coaja, apoi se dau pe razatoarea ( pe cartea care feliaza) si se lasa cu sare pentru jumatate de ora. Intre timp ceapa se razuie pe razatoarea mare si se...Citeste continuarea
Paine
Postat de: Dea_Dea in PiinePunem drojdia intr-un castron sau un pahar cu lingura de zahar si 100 ml apa, amestecam bine si lasam sa se dizolve cam 5 min. Intr-un bol de mixer eu am pus faina si sarea, am adaugat drojdia...Citeste continuarea
Talmes-balmes
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriSe pune apa cu sarea la fiert in ceaun pentru o mamaliga mai moale. Se presara deasupra 1 lingura de malai si se lasa la fiert. Cand fierbe se micsoreaza focul, se pune malaiul in ploaie si...Citeste continuarea
Desert Lapte de pasare
Postat de: ioana_lupu in DulciuriIn primul rand, se separa ouale. Albusurile se bat cu praful de sare si cu 10 linguri de zahar. Intr-o cratita mai lata, se pune laptele pe foc. Cand laptele este aproape de punctul de...Citeste continuarea
Desert tort din biscuiti, de post
Postat de: RODIMUR in TorturiMai întâi se face crema. Se amestecă bine: zahărul tos, sarea, cacaua și vanilia. Se adaugă apa, se mixează până la omogenizarea ingredientelor și dizolvarea zahărului....Citeste continuarea
Ficat de porc cu ceapa, reteta...
Postat de: ioana_lupu in FicatCum se prepara Ficat de porc cu ceapa, reteta rapida si delicioasa: Ficatul de porc este preferabil sa fie proaspăt (eu am avut congelat si a trebuit să îl spăl in mai multe ape)....Citeste continuarea
Desert prajitura inteligenta cu...
Postat de: mirela0911 in PrajituriIntr-o craticioara se pune ciocolata si untul la topit. Se amesteca pana devine compozitia omogena. Se lasa sa se racoreasca. Se separa ouale. Intr-un bol se mixeaza galbenusurile impreuna cu...Citeste continuarea
Chifle pufoase
Postat de: MotanLaOale in PiineSe pun in vasul robotului 160 g de faina cernuta. Se adauga drojdia, sarea, zaharul si se amesteca putin. Se monteaza carligul de framantat. Apa si uleiul se amesteca si se toarna peste...Citeste continuarea
Chiftelute cu ceapa rosie in sos de...
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri cu carneSe toaca ceapa solzisori si se pune intr-un castron. Se presara sare si se toarna otet si apa in proportii egale. Se acopera cu folie si se tine la frigider cel putin 5 ore. Se face o...Citeste continuarea
Gnocchi cu sos de rosii
Postat de: Geanina87 in PasteSosul: Dăm la blender (viteză mică) roșiile. Punem într-o cratiță pe foc puțin ulei de măsline și un cățel de usturoi. Cand începe sa se rumenească, îl scoatem și...Citeste continuarea
Desert bilute din biscuiti
Postat de: Reli_B in DulciuriAmestecam intr-un bol biscuitii zdrobiti cu cacaua, nuca macinata, migdalele macinate si alunele de padure. Intr-o cratita punem laptele, zaharul, un plic zahar vanilat, untul si ciocolata si...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mascarpone si...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriAluatul: Untul de la temperatura camerei, il mixati cu indulcitorul. Adaugati cate un ou, mixati dupa fiecare. Incorporati laptele. Cerneti faina cu pudra de rascove si praful de copt, apoi le...Citeste continuarea
Paste cu pui si ciuperci in sos...
Postat de: mirela0911 in PastePentru inceput se pun pastele la fiert conform indicatiilor de pe ambalaj. Pipetul de pui se spala bine, se sterge cu prosoape de hartie apoi se taie in bucatele mici. Ciupercile se curata, se...Citeste continuarea
Salata de sezon, cu tofu rumenit la...
Postat de: RODIMUR in SalateSe spală bine, sub jet, frunzele de salată verde și se lasă câteva minute să se scurgă de apă. Între timp, se curăță cepele verzi, se spală și se taie rondele. Se...Citeste continuarea
Clatite umplute cu carne tocata
Postat de: Meea in Mancaruri cu carnePregătim aluatul pentru clătite: batem oul și apoi adăugăm apa. Cernem făina, punem sarea și amestecăm cu ajutorul unui tel. Trebuie să obținem un...Citeste continuarea
Sandwich cu carne de porc
Postat de: Meea in SandvisuriPunem carnea de porc la fiert. Desfacem carnea în fâșii lungi cu ajutorul a două furculițe ( cu una ținem bucata de carne...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de castane
Postat de: Dea_Dea in PrajituriBlat: Separam albusurile de galbenusuri. Punem albusurile intr-un bol, adaugam un praf de sare si la batem spuma. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam galbenusurile...Citeste continuarea
Placinta cu branzeturi
Postat de: Constelatialeu in Aperitive / GarnituriLasam sa se dezghete aluatul foitaj. Tapetam o tava rotunda cu hartie de copt, asezam aluatul foitaj in tava. Separat amestecam cele 3 oua cu cascavalul ras, branza de oi, bilutele de...Citeste continuarea
Supa de ciuperci
Postat de: Ksenya in SupeCeapa o tocam si o calim in ulei pana capata usoare urme aramii. Adaugam morcovul spalat si taiat rondele, lasat 2 minute sa caleasca amestecat intre timp, apoi pastarnacul si apio spalat...Citeste continuarea
Paste de linte cu broccoli, rosii...
Postat de: Bucataras in Mancaruri de postPune pastele de linte la fiert in apa clocotita, cu un praf de sare si lasa-le nu mai mult de 7 minute. Cum spuneam si mai devreme, pastele din faina de linte au timp de fierbere mai scurt. Daca...Citeste continuarea
Fileuri de peste cu sos de curry si...
Postat de: cristeena20 in PestePestele se spala si se usuca cu un servetel absorbant de hartie; condimentam cu sare, piper alb si putin ulei de malsine-lasam deoparte pana pregatim restul ingredientelor. Intr-o...Citeste continuarea
Bagheta umpluta
Postat de: Meea in SandvisuriTăiem căpăcelul baghetei și scoatem miezul astfel încât să formăm un șanț. Ungem bagheta cu puțin unt. Separat, amestecăm...Citeste continuarea
Desert cozonac cu mirodenii si...
Postat de: ancutsa in DulciuriSe amestecă drojdia uscată cu apă caldă și zahărul, se amestecă, apoi se adaugă făina, în ploaie, (aprox 360 g) în care am amestecat sarea. Se adaugă...Citeste continuarea
Desert placinta cu iaurt si stafide
Postat de: Ksenya in DulciuriOuale, zaharul si sarea le batem cu un tel, adaugati vanilia si iaurtul, amestecam totul bine. Adaugam plicul de budinca si stafidele inmuiate in prealabil in apa (daca Iaurtul sau laptele...Citeste continuarea
Penne Rigate cu chiftelute
Postat de: MotanLaOale in PenneSe face o pasta de chiftele din carne, ou, painea inmuiata si stoarsa, ceapa rasa, mararul tocat, sare, piper, boia si se tine la frigider cel putin o ora. Se fac chiftelute mici cu mana uda si...Citeste continuarea
Batoane crocante, cu spanac
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postMai întâi se pregătește umplutura. Spanacul se alege, se spală foarte bine în 4-5 ape și se pune la scurs, într-o strecurătoare. Se curăță cepele și usturoiul,...Citeste continuarea
Desert cornuri umplute cu branza
Postat de: autodiag in DulciuriDrojdia se freaca cu o lingura de zahar pana cand devine lichida. Se adauga laptele cald si putina faina cernuta. Se amesteca totul si se lasa sa creasca la loc cald. Dupa aceea, se adauga ouale,...Citeste continuarea
Desert bomboane cu nuca de cocos si...
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriLaptele condensat, fulgii de nuca de cocos si napolitanele se pun in robotul de bucatarie si se maruntesc pana cand devin ca o pasta. Se formeaza bomboanele din aceasta pasta, punad la...Citeste continuarea
Mancare de urzici frecate cu malai...
Postat de: autodiag in Mancaruri de postIata cum se prepara aceasta Mancare de urzici frecate cu malai - Reteta gustoasa de post Se spala urzicile foarte bine. Se pune 1 litru de apa la foc impreuna cu o lingurita de sare. In...Citeste continuarea
Snitele de porc
Postat de: Valentin68 in PorcTaiem pulpa de porc in felii mai subtiri, eu am lasat si un pic de grasime, apoi le batem bine pe ambele parti. Intr-o farfurie punem ouale ( 2 la inceput, a mai fost nevoie de 1 ou si l-am...Citeste continuarea
Salata de fasole cu dovlecei si...
Postat de: gurita_ta2005 in SalateFasolea se clateste sub jet de apa si se lasa la scurs. Dovlecelul se taie fasii subtiri, se pune intr-o tigaie wok cu putin ulei de masline si putin unt, se lasa cateva minute pana se inmoaie,...Citeste continuarea
Desert negresa de post cu gem - 900
Postat de: MotanLaOale in PrajituriFaina se amesteca cu praful de copt. Zaharul se amesteca cu zaharul vanilat. Intr-un castron se amesteca toate ingredientele cu mixerul. Se tapeteaza o tava (22 x 28 cm) cu hartie de copt...Citeste continuarea
Gogosi pufoase cu lingura - Reteta...
Postat de: gurita_ta2005 in DulciuriIata cum se prepara Gogosi pufoase cu lingura - Reteta rapida si usoara Ouale se bat intr-un vas inalt, impreuna cu plicul de zahar vanilat si cele 4 linguri de zahar. Se pun esentele, cele...Citeste continuarea
Desert prajitura cu nuca si gem...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat cu albus si nuca : Albusurile cu un praf de sare le mixam bine, apoi adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea ferma. Cernem faina, cacaua si adaugam si nuca, apoi cu miscari...Citeste continuarea
Salata de leurda
Postat de: MotanLaOale in SalateIngredientele se curata, se spala, se scurg si se taie bucati. Se pun intr-un castron si se amesteca. Se presara sare dupa gust. Se toarna otetul diluat cu apa si uleiul. Se amesteca...Citeste continuarea
Covrigi bavarezi
Postat de: ioana_lupu in PiineIncalzim putin apa cu laptele si cu mierea. Adaugam aici 100 g faina si drojdia (cand laptele e caldut, sa nu ne arda la mana), omogenizam si lasam deoparte pentru 10-15 minute, timp in care se...Citeste continuarea
Cartofi rumeniti, cu ceapa verde si...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postCartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu apă rece și sare, la foc iute. Se culege spuma care se formează și se aruncă. Cât timp fierb cartofii, se...Citeste continuarea
Fusilli cu ciuperci
Postat de: mihaelar63 in FusilliPastele se pun la fiert in apa clocotinda respectand timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Sarati. Curatati si spalati legumele. Taiati ceapa verde si usturoiul marunt....Citeste continuarea
Desert prajitura cu nuca de cocos...
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriBlat 1: Se separa albusurile de galbenusuri. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca...Citeste continuarea
Desert prajitura Cartof
Postat de: privatelaura in DulciuriLaptele se incalzeste, se adauga untul si un praf de sare. Se amesteca pana se topeste untul si compozitia se omogenizeaza usor. Intr-un castron, se faramiteaza cu mana...Citeste continuarea
Desert biscotti cu fructe uscate
Postat de: privatelaura in DulciuriSe preincalzeste cuptorul, la 170 grade C. Intr-un vas, se mixeaza ouale, sarea si indulcitorul. Se adauga lichiorul de migdale. Daca nu va place aroma, nu folositi. Eu o ador. Faina se...Citeste continuarea