Desert Panettone de casa

de Ancutsa in Dulciuri, 13 Mai 2020 | 2085 vizualizari

 

Un desert italian (originar din Milano) deosebit, care ne-a cucerit cu textura și aromele lui.
Nu mă așteptam să-mi placă atât un cozonac, altul în afară de cel cu nucă și cacao, sau cel cu unt, așa cum ne-am obișnuit cu toții, însă acesta ne-a surprins. A fost ceva de muncă la el, am vrut să iasă perfect, dar și pentru că am avut multe aluaturi de pregătit în week-end, am ales frământarea la mixer.
Timpul de dospire este mai îndelungat comparativ cu un cozonac obișnuit, pentru a căpăta forma unui dom, trebuie dospit de 3 ori, ceea ce poate dura și o zi întreagă, de aceea are și altă textură și altă aromă.
De obicei, se face cu făină Manitoba (o făină de forță), însă nu am găsit și am vrut s-o înlocuiesc cu cea 650, care este bogată în gluten, însă mirosea a mucegai și a trebuit să renunț și la aceasta. Așa că a trebuit să mă descurc cu ce am: făina albă 000. Singurul inconvenient este că folosind o făină tip 000 la un astfel de aluat, produsul final se lasă un pic la coacere (din cauza conținutului scăzut de gluten). Cu siguranță o să testez și făina Manitoba, ca să văd diferența.
Se adaugă ce mirodenii vă plac, eu am folosit coajă de mandarine și de lămâie, stafide și rahat.

„Aluaturi de casa”

 

INGREDIENTE

  • Pentru maia:
  • 25 g drojdie proaspătă,
  • 50 ml apă,
  • 50 g făină albă 000,
  • 1 linguriță zahăr,
  • Pentru aluat:
  • 2 ouă,
  • 2 gălbenușuri,
  • 350 g făină albă 000,
  • Un praf de sare,
  • 150 ml lapte,
  • 80 g unt,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 35 g stafide aurii,
  • 5 g pudră de vanilie,
  • 1 linguriță esență de rom,
  • 1 linguriță coajă de mandarine (ținută în zahăr la borcan),
  • 1 linguriță coajă de lămâie (ținută în zahăr la borcan),
  • Rahat de trandafiri, după gust,
  • Rahat de lămâie, după gust,
  • În plus:
  • 30 g făină (pentru blatul de lucru),
  • 50 ml lapte,
  • 1 linguriță zahăr
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert Panettone de casa:

 

 

 Se pregătește maiaua, dizolvând drojdia într-un bol cu apă caldă, se adaugă zahărul și făină și se amestecă până se obține o pastă. Se lasă la odihnit, o oră.

 În bolul de la mixer se adaugă făina (în care am amestecat sarea), maiaua, ouăle și laptele și se începe frământarea. Când se formează coca, se adaugă untul topit, în fir subțire. Acesta trebuie adăugat la urmă și să nu fie fierbinte, ci călduț. Se frământă până se obține un aluat neted. Acum se adaugă mirodeniile, romul și vanilia și se amestecă până vedem că sunt bine încorporate. Mie mi-a luat 14 minute să-l frământ cu robotul (mixer).

 Se tansferă aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină (30 g) pentru a-i da forma rotundă. Se mută într-un bol înalt și se lasă la dospit o oră și jumătate.

 După ce a crescut, se transferă aluatul în forma de panettone, dacă aveți, sau o cratiță îngustă, dar să-i faceți un guler din hârtie de copt cât mai înalt și mai gros, ca să susțină aluatul. De aici, se mai lasă la dospit încă două ore.

 Se unge cu ou sau lapte amestecat cu zahăr și se dă la cuptorul preîncălzit, 35-40 de minute, la foc mic. Eu l-am ținut pe grătarul cel mai de jos, ca să intre în cuptor, fiind atât de înalt, am dat focul mic.

 Un alt detaliu important, specific acestui desert este procesul de răcire. Se scoate panettone din formă, având grijă la aburii fierbinți, se înfing niște frigărui în el, jos, la bază și se răcește cu capul în jos, sprijinită astfel încât să nu atingă masa (eu l-am pus într-o oală mai înaltă decât el), așa cum se vede în poză.

După ce se răcește, se poate felia.

 

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/05/panettone-de-casa.html

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Panettone de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

ieri la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

ieri la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

ieri la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cozonac secuiesc