De ziua de nastere a fiicei mele m-am gandit sa fac acest tort simplu, cu blat de vanilie si crema de ciocolata.
Ciocolata mea, desi a fost cu lapte, mi s-a parut a fi amaruie, asa ca am mai adaugat un pic de zahar si niste esenta de rom pentru un plus de gust.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se incorporeaza faina si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon. Se toarna aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se introduce tava la cuptor pana cand blatul trece de testul scobitorii.
Intre timp, se pregateste siropul. Se caramelizeaza zaharul intr-o craticioara, apoi se adauga apa. Se lasa la fiert pana cand zaharul caramelizat se topeste si se adauga esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Dupa aceea, se pregateste crema.
Ciocolata se pune intr-o craticioara impreuna cu 500 ml frisca lichida. Se da la foc, amestecand continuu, pana cand ciocolata se topeste. Se lasa sa se raceasca, apoi se introduce la frigider pentru a se raci si mai bine. Dupa aceea, se mixeaza impreuna cu restul de frisca, zaharul pudra si esenta de rom.
Blatul se taie in trei. Se asaza o parte pe un platou si se insiropeaza. Se orneaza pe margini cu crema cu ajutorul unui posh, iar in mijloc se pune crema cu lingura si se niveleaza. Se procedeaza la fel si cu urmatoarele doua straturi de blat si crema. La final, tortul se poate decora cu diverse ornamente de ciocolata.