Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Mancare delicioasa de urzici cu...
Postat de: Bucataras in Mancaruri de postUrzicile proaspete trebuie scuturate bine, spalate in mai multe ape, apoi oparite cu apa fierbinte. Toata operatiunea se face cu manusi, ca sa nu te intepi :) Eu am deja urzicile trecute prin...Citeste continuarea
Negresa cu gem de caise
Postat de: merisor67 in PrajituriTopim untul și îl lăsăm să se tempereze ușor. Spargem ouăle într-un vas, adăugăm un praf de sare peste ele și le mixăm până se spumează ușor, apoi adăugăm...Citeste continuarea
Rulada imbunatatita din piept de porc
Postat de: MotanLaOale in PorcPieptul de porc l-am procurat cu sorici si bine impanat cu carne. Se curata soriciul, se portioneaza sa fie bucata dreptunghiulara, se spala si se usuca bine cu un prosop absorbant. Se pune...Citeste continuarea
Mancare de limba de vita
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneIntr-o oala punem la fiert limba spalata bine impreuna cu sare,foaie de dafin si boabe de piper,spuma de cate ori este nevoie. Dupa ce a fiert o curatam de pielita alba si o taiem felii,...Citeste continuarea
Tarta cu urzici
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriIntr-un vas amestecam faina cu sarea,piperul,praful de copt si facem o gaura in mijloc,adaugam untura la temperatura camerei,ouale batute si incepe sa framantam un aluat omogen(daca este nevoie...Citeste continuarea
Tocana olteneasca din maruntaie de...
Postat de: merisor67 in PuiMăruntaiele de pui folosite de mine, au fost de la niște pui crescuți la curte și au fost împănate cu grăsime, de aceea nu vedeți în lista de ingrediente și grăsime, le-am...Citeste continuarea
Rulada elvetiana cu doua feluri de...
Postat de: RuxyRux in DulciuriOuale se mixeaza cu un praf de sare 1 minut, apoi cu zaharul brun si vanilia 3 minute, se adaga cacaoa, apoi faina si la final laptele dulce. Se unge cu unt foaia de copt, se asaza pe...Citeste continuarea
Prajitura Inteligenta
Postat de: eumimi in PrajituriSe separa ouale. Galbenusurile se bat cu zaharul tos. Se adauga untul topit si faina si se mixeaza in continuare. Adaugam in fir subtire si laptele mixand in continuare. Mixam si albusurile...Citeste continuarea
Supa crema de spanac cu nuci
Postat de: gaby_d in Supe/CiorbePune uleiul intr-o craticioara. Cand s-a infierbantat pune ceapa tocata marunt si usturoiul feliat si lasa-le pana devin translucide. Adauga cartoful curatat si spalat, taiat...Citeste continuarea
Supa crema de linte (verde sau maro)
Postat de: Ruxx in Supe1. Călim ceapa intr-o lingură de ulei de măsline cu puțină sare și puțin piper, apoi adăugăm legumele (spălate și curățate) tăiate grosier dar cât mai egal să fiarbă în...Citeste continuarea
Mofturoasa
Postat de: Moni_alex in DulciuriPentru foi se freaca spuma untul sau margarina cu 6 linguri de zahar, se adauga pe rand cele 4 galbenusuri, unul cate unul , praful de sare si se amesteca bine. Se adauga faina si amoniacul...Citeste continuarea
Mancare de fasole verde cu snitele...
Postat de: Ina in Mancaruri de postCeapa, morcovul si ardeiul se curata, se spala si se toaca marunt , apoi se calesc usor in ulei. Condimentam cu sare, piper si cimbru, adaugam bulionul/ pasta de tomate si o cescuta cu...Citeste continuarea
Biscuitii mei florentini
Postat de: GeorgianaGrigorescu in DulciuriTopim untul, adaugam lingura de smantana,apoi zaharul,amestecand continuu pe foc pana se topeste zaharul. Luam vasul de pe foc si adaugam fructele confiate, migdalele felii si lingura de...Citeste continuarea
Ciorba de post cu ... afumatura si...
Postat de: Mutulica in Supe/CiorbeFie postul cat de greu, baconul afumat ( pus la prajit pentru a insufleti un pic searbada ciorba de post) nu a facut rau la nimeni si poate ca a alungat dracii din mintea celor care au ajuns...Citeste continuarea
Prajitura Jerbo, o prajitura din...
Postat de: mirela0911 in PrajituriPreparare Prajitura Jerbo, o prajitura din copilarie Aluatul: Se cerne faina intr-un bol, se adauga sarea si se pune apoi zaharul, coaja de lamaie, untura, smantana si galbenusurile...Citeste continuarea
Vinete Evantai
Postat de: amalia01 in Mancaruri de legumeVinetele le speli bine si le tai pe lungime, pana la cotor, dar in asa fel incat sa nu se desprinda feliiile. Condimentezi vinetele cu sare si piper. Intre feliile de vanata asezi felii...Citeste continuarea
Mancare de dovlecei
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postDovleceii se spala si se taie cubulete mici. (Multa lume curata dovleceii de coaja, eu merg pe principiul ca cele mai multe vitamine se afla in coaja). Dovleceii se tavalesc prin faina si se...Citeste continuarea
Mancare cu telina si masline
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCeapa se taie julien si se caleste intr-o cana de apa. Daca apa scade se mai adauga una. Se tine pe foc cca. 20 minute. Intre timp se curata telina de coaja, se taie cubulete de...Citeste continuarea
Legume la tigaie
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postLegumele se taie betisoare lungi de ~ 5 cm. Incingem uleiul intr-o tigaie (Wok) si calim morcovul pentru 5 minute. Adaugam si restul de legume si amestecam. Condimentam cu sare si piper....Citeste continuarea
Friptura de porc cu bere neagra
Postat de: AndrutzaP in PorcIntr-o tigaie se pune la incins ulei pentru prajit. Carnea de porc se taie cubulete si se acopera cu faina pe toate partile. Se prajeste in uleiul incins foarte, foarte bine. Prajiti cubuletele...Citeste continuarea
Salata "primavaratica"
Postat de: Monica1997 in SalatePasul1: Desprindem frunzele de salata de cotor si le spalam sub jet de apa,le lasam la scurs intr-o sita! Pasul2:Curatam ceapa,catravetii si ridichile,le spalam si le taiem rondele. Pasul3:...Citeste continuarea
Clatite Americane
Postat de: DeliciidelaM in Dulciuri1. Intr-un bol puneti cele 2 oua intregi, adaugati praful de sare si zaharul, mixati pana se dizolva tot zaharul. 2. Adaugati uleiul si apoi laptele, amestecati si cerneti faina impreuna cu...Citeste continuarea
Placinta cu urzici
Postat de: sufletista in Mancaruri de postAluat- se dizolva drojdia in apa calduta intr-un pahar.Intr-un bol adaugam faina,sarea,amestecam si facem o gaura in mijloc adaugam drojdia,uleiul si se framanta adaugand treptat apa. Se...Citeste continuarea
Orez cu amestec mexican,de post
Postat de: Monica1997 in Mancaruri de postPasul 1: Se curata ceapa si morcovul ,se taie cubulete si se pun la calit in uleiul incins. Pasul 2:Spalam orezul in apa rece, il scurgem,apoi il adaugam peste legumele sotate ,amestecam 2,3...Citeste continuarea
Chiftele de broccoli cu parmezan
Postat de: gurita_ta2005 in Aperitive / GarnituriBuchetelele de broccoli se pun la fiert in apa cu putina sare pentru circa 10-15 minute,se scurg de apa si se pun pe o farfurie. Cu un cutit tocam cat mai marunt broccoli fiert. Morcovul il...Citeste continuarea
Pateu de linte
Postat de: sufletista in Mancaruri de postIntr-o cratita adaugam lintea,1 morcov curatat si taiat felii,foaia de dafin,sare si punem la fiert cca 15 min.(din momentul ce fierbe apa) Intre timp curatam morcovul il dam prin razatoarea...Citeste continuarea
Fasole batuta de post
Postat de: manuela22 in Mancaruri de postFasolea se pune la înmuiat în apă călduță cu câteva ore înainte de preparare, cel mai sigur este de seara până a doua zi. Apoi, se scurge bine de apă și se...Citeste continuarea
Biscuiti pufosi cu crema de piersici
Postat de: CameliaComan in DulciuriPentru inceput ne asiguram ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Intr-un bol mixam untul moale, zaharul, esenta de vanilie si sarea pana obtinem o crema omogena. Adaugam oul si mixam...Citeste continuarea
Budinca din cornuri, cu visine
Postat de: mirela0911 in PrajituriSe pregateste un vas de ceramica uns bine cu unt. Cornurile se taie cubulete mici (cornul taiat in patru pe lungime, apoi taiate cubulete). Se aseaza in tava. Deasupra se presara visinele....Citeste continuarea
Salata pufoasa de icre
Postat de: Monica1997 in PestePasul1:Se pune apa la fiert cu un praf de sare,cand aceasta incepe sa clocoteasca se adauga grisul si se amesteca pana cand se ingroasa, apoi se lasa la racit. Pasul2: Icrele se mixeaza si se...Citeste continuarea
Supa de andive,cartofi și hering
Postat de: ctlina in Supe/CiorbeSe curata si se taie morcovii și cartofii în cuburi. Se pun la fiert in supa fierbinte de pui timp de 15 minute. Se indeparteaza cotorul andivelor și se taie în bucăți....Citeste continuarea
Basboussa sau prajitura libaneza
Postat de: ctlina in DulciuriFrecam bine iaurtul si zaharul cu telul. Se adauga untul topit, praful de copt, nuca de cocos, faina de cous-cous continuand să amestecăm. Se toarnă compozitia...Citeste continuarea
Novac in crusta crocanta
Postat de: Monica1997 in PestePasul1: Se portioneaza pestele ,se spala, se amesteca cu usturoiul tocat, sare , mustar , curry si se lasa minimum 60 minute la macerat . (Cu cat pestele impreuna cu mirodeniile va sta mai mult...Citeste continuarea
Mucenici moldovenesti II
Postat de: deyutzky in DulciuriDizolvam drojdia in laptele caldut, apoi adaugam o lingurita de zahar si 2 linguri de faina si amestecam. Lasam maiaua sa creasca la loc caldut aprox. 10 minute. Intr-un vas amestecam untul...Citeste continuarea
Ciorba taraneasca de novac
Postat de: Monica1997 in CiorbePasul1: tocam cubulete ardeiul, ceapa, albitura si morcovul lesandu-le la fiert impreuna cu sarea si piperul. Pasul2:Dupa ce acestea au fiert adaugam rosia tocata cubulete impreuna cu borsul....Citeste continuarea
Prajitura cu crema de vanilie,...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriCrusta: Topim untul si il lasam sa se racoreasca. Biscuitii ii macinam in robot si ii amestecam cu untul topit, laptele si indulcitorul. Crema de vanilie: Ciocolata alba o topim si o...Citeste continuarea
Cod bacalhau cu cartofi si ardei copti
Postat de: cristeena20 in PesteAlegem doua bucati groase de cod bacalhau (codul care a fost sarat si uscat, apoi inmuiat in apa rece pentru 2-3 zile, schimband mereu apa). Eu am avut gata inmuiate in apa si congelate, deci...Citeste continuarea
Prajitura cu mere si nuci, de post
Postat de: Pungasa_Rogue in Mancaruri de postDupa ce merele au fost curatate de coaja, cotor si seminte, spalate si rase, iar nucile sparte, curatate si taiate grosier, se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Intr-un castron mare se...Citeste continuarea
Ciorba de sfecla rosie ca la...
Postat de: susu in Mancaruri de postLegumele se toaca marunt iar sfecla coapta se curata si se da prin razatoarea mare. Calim ceapa si usturoiul apoi capia cu morcovul apoi urmeaza orezul si sfecla cu radacinoasele. Punem vreo 3 l...Citeste continuarea
Ciorba radauteana
Postat de: AndrutzaP in CiorbePulpele de pui taiate cubulete, se pun la fiert. In paralel, legumele se curata si se taie cubulete. Carnea se spumeaza foarte bine la inceput, in asa fel incat apa sa fie curata. Cand s-au...Citeste continuarea
Ciuperci umplute
Postat de: cristeena20 in Aperitive / GarnituriCiupercile le alegem medii, nu foarte mici, dar nici prea mari. Eu am luat ciuperci maronii dar sunt foarte bune si cele champignon. Le spalam si le uscam bine cu un servet de hartie. Le scoatem...Citeste continuarea
Mancare de bob cu prajeala
Postat de: Pungasa_Rogue in Mancaruri de postBobul uscat se pune in apa rece si se lasa sa se umfle peste noapte. A doua zi, se indeparteaza coaja bobului cu ajutorul unui cutit mic si, eventual, gargaritele sau alte stricaciuni. Se...Citeste continuarea
Somon prajit de Vinerea Mare
Postat de: cris2711 in SomonCele 10 bucati de somon se pregatesc pentru prajit. Intr-o tava se pune faina.Vezi poze. Somonul se sareaza si pipereaza pe dinauntru si pe dinafara. Apoi se tavalesc prin faina. Apoi...Citeste continuarea
Ciuperci si broccoli in sos de soia
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postPentru inceput pregatim toate ingredientele pentru a le avea la indemana, deoarece se lucreaza foarte repede, la foc iute si timp scurt. Brocoli se rupe in buchetele mici si se spala bine....Citeste continuarea
Paste cu ciuperci
Postat de: Ruxx in Paste1. Într-o oală mai mare punem la fiert aprox 500 ml de apă cu sare si 2-3 linguri de ulei de măsline (va ajuta pastele să nu se lipească între ele). După ce apa clocotește...Citeste continuarea
Salata frantuzeasca de fasole verde...
Postat de: Satisfyyourcravings in PuiSe gateste lintea conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurge pastrand o parte din apa in care a fiert. Se adauga lintea si apa inapoi in tigaie si se amesteca cu ulei de masline si...Citeste continuarea
Tortilla de patatas
Postat de: Camy_gby in Aperitive / GarnituriCartofii se curata de coaja, se taie fasii subtiri sau cubulete si se pun la prajit impreuna cu ceapa tocata, intr-o tigaie pe care se aseaza un capac. Ouale se sareaza, se pipereaza si se bat...Citeste continuarea
Burger vegetarian cu maioneza cu...
Postat de: Satisfyyourcravings in Cook and smileSe taie ciupercile, ceapa si usturoiul felii si se soteaza in putin ulei pana se inmoaie, cateva minute, la foc mare, impreuna cu cimbru, marar, sare si piper. Se prajesc mugurii de pin intr-o...Citeste continuarea
Macaroane cu branza si praz
Postat de: Satisfyyourcravings in PasteSe fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Se topeste untul intr-o cratita si se adauga prazul taiat rondele. Se gateste 4 minute, pana se inmoaie. Se adauga faina si...Citeste continuarea
Pizza cu sos Bechamel, sparanghel,...
Postat de: Satisfyyourcravings in PizzaSe amesteca faina, malaiul si sarea. Se amesteca apa cu drojdia si zaharul si se lasa cateva minute, apoi se adauga treptat peste faina, amestecand cu mainile pana se obtine un...Citeste continuarea