Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Jumari traditionale
Postat de: MotanLaOale in PorcSe taie slanina si fleica in bucati mai mari (4x4 cm). Se pun pe foc intr-un vas cu fundul gros (cel mai bun este un tuci), se pune apa si se acopera vasul cu un capac. Se lasa la foc mic...Citeste continuarea
Tort cu fructe
Postat de: sufletista in TorturiPrima data, pregatim blatul. Mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile si mixam bine dupa fiecare. Adaugam uleiul,...Citeste continuarea
Tort cu frisca, iaurt si fructe
Postat de: cristinutanicolita in TorturiDam drumul la cuptor. Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Adăugăm treptat zaharul, galbenusurile. Punem si faina cu praful de copt amestecând cu o spatula sau lingura de...Citeste continuarea
Biscuiti cu mac ornati cu mousse de...
Postat de: gurita_ta2005 in Aperitive / GarnituriPentru mousse de ton: Tonul se scurge bine de ulei, se pune intr-un castron, impreuna cu branza pufoasa si patrunjelul tocat marunt. Se paseaza totul cu un blender, pana devine o pasta....Citeste continuarea
Ciuperci umplute -Reteta nr. 50
Postat de: Nadyne in Aperitive / GarnituriTaiem cubulete cascavalul si jambonul, ceapa o curatam si o taiem pestisori. Curatam ciupercile si rupem piciorusele. Asezam palarioarele intr-o tava si in fiecare, punem cateva cuburi de...Citeste continuarea
Chiftelute la cuptor
Postat de: cristinutanicolita in Mancaruri cu carneDam drumul la cuptor. Curatam ceapa, o spalam si o dam prin robot. Painea o stoarcem bine. Amestecam toate ingredientele. Tapetam o tava cu hartie de copt. Formam...Citeste continuarea
Fasole scazuta la slow cooker...
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerFasolea se alege, se spala si se pune in apa rece de seara pana dimineata. Dimineata, se pune la fiert in alta apa, 10 minute dupa ce clocoteste. Se scurge de apa in care a fiert, intr-o...Citeste continuarea
Cheesecake cu avocado
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-o cratita, adaugam galbenusurile, zaharul, faina si amestecam, adaugand treptat laptele; punem pe foc amestecand continuu, pana ce se ingroasa ca o budinca. Acoperim cu folie alimentara si...Citeste continuarea
Piure de napi, cartofi si morcovi
Postat de: ladydi in Aperitive / GarnituriPunem napii la fiert in coaja, in apa rece cu putina sare. Curatam cartofii si morcovul, ii taiem cum dorim si ii punem la fiert si pe acestia in apa rece cu sare. Cand sunt fierti napii...Citeste continuarea
Tarta cu portocale
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriDam drumul la cuptor. Tava pentru tarta o ungem cu unt si o tapetam cu faina. Batem albusul spuma cu un praf de sare. Adăugăm zaharul treptat si mixam pana se topeste....Citeste continuarea
Cornuri
Postat de: silvianart in DulciuriPregatim un aluat din ingredientele de mai sus, framantam bine, (atentie la consistenta aluatului, sa fie ok la atingere, daca nu, adaugam treptat faina, dar dupa ce, in prealabil, am framantat...Citeste continuarea
Mic dejun rapid si sanatos
Postat de: silvianart in Aperitive / GarnituriDiscul de paine se frige in putin ulei masline, pe ambele parti, se sareaza, se scoate pe farfurie, se freaca cu usturoiul. Rosiile se trag la tigaie rapid, sub 1 min. in ulei masline. Rucola se...Citeste continuarea
File de peste pe pat de orez
Postat de: silvianart in PesteUngem pestele cu ulei masline, saram, piperam, punem deasupra alunele si dam la cuptor pentru aproximativ 20-25 min. la 130 grade C. Orezul il fierbem, saram, si ii adaugam lingura de unt pentru...Citeste continuarea
Carne porc pe pat de rucola
Postat de: silvianart in PorcTragem la tigaie carnea in unt, foarte rapid (1 min.maxim pe ambele parti), timp in care o si condimentam cu sare, piper, stoarcem 1/2 lamaie peste carne; o punem la cuptor, la 200 grade C, pentru...Citeste continuarea
Cotlet de porc si cartofi la cuptor
Postat de: silvianart in PorcIntr o tigaie cu maner rezistent la cuptor, adaugam cubul de unt; dupa topire, adaugam usturoiul zdrobit. Cotletul il frigem cate 20-30 secunde pe fiecare fata (sigilam). Oprim focul, il...Citeste continuarea
Macrou cu usturoi si lamaie
Postat de: eumimi in PesteMai intai, punem uleiul la incins intr-o tigaie. Punem rondelele de peste la calit, impreuna cu usturoiul si lasam 7-8 minute. Eu nu am folosit cozile si nici capatanile de la macrou....Citeste continuarea
Islere
Postat de: ancutsa in DulciuriSe freaca untul sau margarina cu zaharul brun (sau obisnuit), se adauga pe rand, ouale, un praf de sare, apa, praful de copt si se incorporeaza treptat faina, amestecand pana se obtine o...Citeste continuarea
Prajitura Petre Roman
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Intr-un vas se mixeaza bine ouale cu zaharul si praful de sare. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt si se incorporeaza. La final, se adauga nuca macinata. Se omogenizeaza...Citeste continuarea
Chec alb cu lamaie
Postat de: MotanLaOale in PrajituriSe bat albusurile cu un praf de sare pana devin dense. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana devine lucioasa. Se adauga uleiul, zeama si coaja rasa de lamaie si se...Citeste continuarea
Pariziene cu branza si stafide
Postat de: oanapl in DulciuriPregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald. Cerni faina intr-un castron si adaugi in...Citeste continuarea
Cozonac cu nuca de cocos
Postat de: sufletista in DulciuriAluatul. Drojdia o sfaramam intr-un bol, adaugam 2 linguri zahar, frecam bine dupa care adaugam 100 ml lapte caldut,4 linguri faina si amestecam bine, acoperim bolul si lasam pana isi dubleaza...Citeste continuarea
Saratele
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriDrojdia se inmoaie cu 4 linguri de apa, apoi se amesteca cu smantana, margarina,100g cascaval ras, sare si un ou.Se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat omogen, care se lasa la...Citeste continuarea
Cake pops
Postat de: oanapl in DulciuriUntul moale (la temperatura camerei) il tai cubulete si il mixezi cu zaharul macinat. Adaugi ouale, cate unul si mixezi pana se omogenizeaza compozitia. Adaugi esenta de vanilie, colorantul si...Citeste continuarea
Briose cu dulceata de capsuni
Postat de: oanapl in DulciuriTopesti untul pe baie de aburi, apoi il lasi sa se raceasca. Mixezi ouale spuma cu zaharul pe care il pui treptat, pana toate cristalele se topesc. Incorporezi untul topit si esenta. Adaugi si...Citeste continuarea
Briose cu banane si mure
Postat de: oanapl in DulciuriIntr-un vas, freci untul cu zaharul si zaharul vanilat pana obtii o crema spumoasa. Adaugi ouale, amesteci si pui bananele maruntite cu furculita. Adaugi faina, esenta de vanilie si praful de...Citeste continuarea
Bradut din turta dulce
Postat de: oanapl in DulciuriTopesti mierea si untul la microunde. Cat lichidul este cald, adaugi zaharul si amesteci pana se omogenizeaza si zaharul este topit complet. Lasi sa se racoreasca, apoi adaugi ouale batute...Citeste continuarea
Fursecuri fragede
Postat de: oanapl in DulciuriPentru aluat, amesteci untul sau margarina cu mixerul la viteză maximă. Adaugi treptat zahărul, zahărul vanilinat şi amesteci, până când se formează o masă compactă. Adaugi...Citeste continuarea
Fursecuri de Craciun
Postat de: oanapl in DulciuriAmesteci faina cu ouale, untul, un varf de sare, coaja rasa de lamaie, o lingurita esenta de portocale si o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu stins cu otet. Cu ajutorul unor forme, tai...Citeste continuarea
Deliciu cu nuca si visine
Postat de: Constelatialeu in DulciuriAm folosit o tava cu dimensiunile de 39/29 cm, am tapetat-o cu hartie de copt, pe fundul tavii, presaram cele 300 g nuca taiata grosier. Albusurile cu un praf de sare le mixam bine, adaugam...Citeste continuarea
Prajitura cu cafea
Postat de: sufletista in DulciuriBlat Intr-un bol mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana devine o bezea tare si lucioasa. Adaugam uleiul si amestecam bine, dupa care adaugam ingredientele...Citeste continuarea
Salata Suba
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriSfecla se coace sau se fierbe pana ce este patrunsa bine, o lasam sa se raceasca bine, dupa care o curatam de coaja si o dam prin razatoarea cu ochiuri mari. In alta cratita, fierbem cartofi,...Citeste continuarea
Mini prajituri cu ciocolata si...
Postat de: Constelatialeu in DulciuriScoatem de seara albusurile si galbenusurile sa se dezghete. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza bine, pana obtinem o spuma tare. Separat mixam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam...Citeste continuarea
Ciorba de fasole verde si fasole boabe
Postat de: MotanLaOale in CiorbeCeapa se curata si se toaca marunt. Morcovii se curata si se taie rondele. Albitura se curata si se taie cuburi. Ardeiul se curata si se taie patratele. Rosiile se spala si se toaca...Citeste continuarea
Saratele fragede
Postat de: Ksenya in Aperitive / GarnituriSe amesteca drojdia cu zaharul pana devine lichida. Intr-un vas, se pune untura, smantana, drojdia si branza de oi, se amesteca, apoi treptat se adauga faina, pana devine un aluat ferm. Se...Citeste continuarea
Saratele
Postat de: dantes in Aperitive / GarnituriDam branza telemea pe razatoare si o amestecam cu 2 oua, faina, unt si smantana.Se framanta pana devine omogena si se intinde in foi subtiri de cca. 5 mm si se taie in fasi late de 1 cm. Se pun in...Citeste continuarea
O noua surpriza & Placinte de tara...
Postat de: Meea in DulciuriVa voi prezenta modul de pregatire a aluatului : punem faina si putina pe marginea vasului, lasand un cuibusor in mijloc. Umplem cuibusorul cu drojdia...Citeste continuarea
Prajitura coco-vanilla
Postat de: VanessaAli in PrajituriPentru foile de cacao Batem untul cu zaharul si galbenusurile, apoi incorporam laptele si esenta. Adaugam praful de copt, apoi faina si cacaua (pe care le cernem). Framantam bine aluatul...Citeste continuarea
Salata de sfecla rosie cu sprot...
Postat de: mihaelar63 in SalateTaiati sfecla si ceapa rosie cubulete. Curatati ouale de coaja. Unul dintre ele se toaca marunt . Deschideti conservele. Puneti intr-un bol de portelan toate ingredientele si...Citeste continuarea
Nuci umplute cu crema de nuca si...
Postat de: loredanaaa in DulciuriUntul la temperatura camerei se mixeaza usor cu zaharul pudra cam 2-3 min, apoi se adauga ouale unul cate unul, sarea, amestecand bine pentru inca 2-3 min. Se adauga faina cate o lingura,...Citeste continuarea
Prajitura cu foi cu miere si crema...
Postat de: ancutsa in PrajituriFoile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama de lamaie si se amesteca. Acum adaugam faina cat cuprinde, astfel incat sa ne rezulte...Citeste continuarea
Brownie marmorat
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriPentru compozitia maro, topim ciocolata neagra impreuna cu untul. Lasam sa se racoreasca. Mixam ouale cu zaharul si praful de sare pana isi dubleaza volumul, adaugam faina si omogenizam bine. La...Citeste continuarea
Piftie de porc
Postat de: ancutsa in PorcUrechea de porc se parleste si se spala bine. Se portioneaza capatana in bucati mai mici (ratul se arunca). Se pune carnea la fiert intr-o oala de 8 litri si se umple cu apa, cat sa...Citeste continuarea
Cozonac pufos cu nuca si rahat
Postat de: loredanaaa in DulciuriAluatul: Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, le puteti pregati cu o seara inainte. Laptele se amesteca cu zaharul si vanilia si il incalziti putin la foc cat sa fie...Citeste continuarea
Chec cu rulouri si chipsuri de...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriPunem intr-un vas, pe foc, zaharul impreuna cu apa. Lasam sa fiarba pana se topeste zaharul. Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu praful de sare. Peste albusurile spuma,...Citeste continuarea
Prajitura cu mere
Postat de: Alepaty in PrajituriMerele se spala bine apoi se dau pe razatoarea mare, se adauga cele 5 linguri de zahar, zaharul vanilinat si scortisoara. Se lasa deoparte. Pe o planseta, se pune faina, zaharul,untura,...Citeste continuarea
Saratele cu telemea
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriIntr-un bol, amestecam untul, de la temperatura camerei, cu smantana rece si oul. Telemeaua o dam pe razatoarea cu ochiuri mici, o amestecam in compozitia de mai sus. Adaugam praful de copt,...Citeste continuarea
Zama de moare cu carnati afumati
Postat de: mihaelar63 in CiorbeCuratati legumele si le spalati. Taiati morcovul, telina si patrunjelul cubulete si le puneti la fiert intr-o oala cu 1.5 l apa. Intr-o alta oala separata, puneti moarea la fiert impreuna cu...Citeste continuarea
Strudel cu cartofi si ghebe
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriCartofii ii spalam si ii fierbem in apa cu sare pana ce intra furculita in ei. Ii trecem pe sub un jet de apa rece si ii lasam sa se raceasca, dupa care ii curatam de coaja si ii taiem cubulete...Citeste continuarea
Cornulete fragede cu untura
Postat de: Criss in PrajituriIntr-un vas, se amesteca smantana cu untura moale, apoi se adauga faina treptat si se omogenizeaza. In final, vom obtine un aluat fin, usor lipicios, care se inveleste in folie alimentara si se...Citeste continuarea
Prajitura cu lamaie
Postat de: dantes in DulciuriPentru foi, amestecam toate ingredientele si le framantam pana devine o coca elastica, impartin coca in trei bile pe care le intindem in foi subtiri pe care le asezam pe fundul unei tavi intoarsa...Citeste continuarea