Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Budinca de cozonac panettone
Postat de: aliliana in DulciuriO tava dreptunghiulara de yenna este unsa din belsug cu unt. Cozonacul se taie felii mari si se asaza in tava...cat mai compact, sa nu ramana portiuni neacoperite. Din lapte, oua, esenta...Citeste continuarea
Ursuleti cu mere
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriDam drumul la cuptor. Intr-un bol punem toate ingredientele si mixam. Ungem forma cu ulei si tapetam cu faina. Punem aluatul in tava cu lingura, punem mere si iar aluat...Citeste continuarea
Prajitura Boema
Postat de: madi_marin in DulciuriPentru blat, se mixează ouăle cu zahărul până obţinem o cremă fină, apoi se adaugă uleiul şi laptele. Făina cu praful de copt şi cacaua se cern şi se amestecă bine, apoi se...Citeste continuarea
Salata de linte verde, macrou...
Postat de: ladydi in SalatePunem lintea la fiert, cu semintele de fenicul macinate si cu usturoiul. Cat asteptam sa fiarba, pregatim celelalte ingrediente: tocam prazul rondele, pak choi-ul si ardeiul cubulete,...Citeste continuarea
Ficatei de pui inveliti in bacon
Postat de: merisor67 in FicatMai întâi, curățăm ficățeii de pui, îi spălăm și îi scurgem, apoi îi fierbem în apă clocotită cu puțină sare, doar până se pătrund cam trei...Citeste continuarea
Chec cu capsuni
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol, mixam albusurile cu un praf de sare, pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana devine o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile batute cu uleiul si laptele, amestecam...Citeste continuarea
Tort de ciocolata cu mousse de...
Postat de: oanapl in TorturiPentru blat, topesti untul impreuna cu ciocolata si zaharul pe foc mic. Lasi putin la racit, apoi adaugi ouale pe rand si amesteci bine dupa fiecare adaugare. Separat, amesteci faina cu cacaua,...Citeste continuarea
Placinta cu dovlecei, ciuperci si...
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriCureti dovleceii si morcovii si ii dai pe razatoarea mica. Tai ciupercile marunt. Razi cascavalul. Intr-un vas, amesteci dovleceii si morcovii rasi ( inainte de a adauga dovleceii, ii storci...Citeste continuarea
Supa crema de dovleac servita in paine
Postat de: oanapl in SupePregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald. Cerni faina intr-un castron si adaugi in...Citeste continuarea
Pate de linte rosie si ciuperci
Postat de: ladydi in Aperitive / GarnituriPunem lintea la fiert ( am pus apa in cantitate dubla fata de linte). Adaugam o frunza de dafin si 2 catei de usturoi. Intre timp, tocam prazul, ardeiul si apio. Incingem un pic de ulei,...Citeste continuarea
Crema de zahar ars cu mere
Postat de: aliliana in DulciuriFeliile de mere se taie si se pudreaza cu zahar pudra cu scortisoara. Se lasa de-o parte. Intre timp, se face caramelul. Se pune intr-o tigaie, zaharul si apa si se lasa la fiert pana ce zaharul...Citeste continuarea
Lasagna cu carne de vitel
Postat de: merisor67 in LasagnaAmestecăm carnea tocată și o condimentăm cu sare, piper, cimbru și busuioc. Inăbușim legumele curățate și tocate, în ulei cu puțină apă, iar când sunt ușor pătrunse,...Citeste continuarea
Vitel cu legume la cuptor
Postat de: mihaelar63 in VitaLegumele se curata, se spala si se feliaza. Carnea se taie felii de grosimea 1.5-2 cm . Se asaza legumele in tava si se rasneste deasupra sare cu chilli. Stropiti cu...Citeste continuarea
Clatite cu Crema de Mascarpone
Postat de: BakeUpArtist in DulciuriPentru aluat, se bat bine ouăle, se adaugă laptele și apa, și apoi se îngroașă cu făină. Se lasă aproximativ 30 de minute, apoi se coc clătitele într-o tigaie teflonată...Citeste continuarea
Chec de ciocolata si menta
Postat de: RuxyRux in DulciuriTopim untul intr-un vas, la foc mic, cat este fierbinte, adaugam laptele, apoi imediat 8 ciocolatele after eight, amestecam sa se omogenizeze, fara insa a insista foarte mult. Mixam ouale cu...Citeste continuarea
Gogosi
Postat de: ancutsa in DulciuriSe framanta drojdia intr-un vas mare, adaugam apa calduta, zaharul, si amestecam, apoi adaugam si ouale, sare, faina cat cuprinde (poate intra pana la 1 kg de faina). Se framanta, adaugand...Citeste continuarea
Iahnie de fasole la slow cooker...
Postat de: Constelatialeu in Slow CookerAm pus de seara la inmuiat fasolea in apa rece. Dimineata, am dat-o intr-un clocot, am lasat-o sa fiarba 10 min, de cand a inceput sa clocoteasca apa. Ceapa am taiat-o marunt, la fel si ardeiul...Citeste continuarea
Placinta cu mere si blat cu unt
Postat de: Constelatialeu in DulciuriMai intai, am pregatit umplutura. Am curatat de coaja merele si le-am dat pe razatoarea mare, apoi le-am pus in tigaia wok, am adaugat zaharul si le-am lasat sa se caleasca pana a scazut toata...Citeste continuarea
Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlaturi : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea foarte tare, apoi am adaugat nuca macinata, amestecand...Citeste continuarea
Carnaciori cu mamaliga
Postat de: silvianart in PorcCarnaciorii ii gatim la cuptor, mamaliguta o preparam cu unt din belsug, maslinele le pasam cu ulei de masline, piper si o lingurita de hrean ras. Se asaza pe farfurie. Super simplu. Citeste continuarea
Bilute din cartof cu unt
Postat de: silvianart in Mancaruri cu carneO simpla gustarica, nu avem nevoie de cantitati in aceasta reteta simplista, o gatim dupa bunul plac. Cartofii ii punem la fiert cu putina sare, cand este au fiert, ii scoatem, ii pasam si...Citeste continuarea
Branza framantata
Postat de: silvianart in Aperitive / GarnituriSe framanta toate ingredientele, se asaza in borcane, deasupra se pune o pelicula de untura la temperatura camerei. O lasam in camara si nu umblam o luna, doua la ea, chiar mai mult. Cand dorim sa...Citeste continuarea
Varza murata cu rasol afumat, la...
Postat de: rocsi_1612 in PorcRasoalele le parlim putin de par, pe flacara aragazului si le spalam. Le punem la fiert in oala minune, cu foile de dafin si cateva boabe de piper pentru 35-40 de minute. Daca nu aveti oala...Citeste continuarea
Cartofi acordeon
Postat de: eumimi in Aperitive / GarnituriMai intai, curatam coaja cartofilor. Pentru a-i taia perfect, exista o tehnica: incadram cartoful cu 2 furculite si taiam felii pana cand se opreste cutitul in furculite. Astfel, nu vom taia prea...Citeste continuarea
Tagliatelle de casa
Postat de: eumimi in PasteMai intai, pregatim tagliatellele: punem faina intr-un bol, adaugam ouale si uleiul si framantam. Rezulta un aluat mai tare. Presaram faina pe blatul de lucru si intindem jumatate din aluat intr-o...Citeste continuarea
Orez turcesc cu carne de porc
Postat de: eumimi in PorcMai intai, punem orezul in apa fiarta, pentru 30 de minute. Il punem apoi in uleiul incins, impreuna cu ceapa taiata marunt la calit si il lasam pana cand incepe oezul sa devina auriu. Adaugam...Citeste continuarea
Pizza cu blat subtire si crocant
Postat de: silvianart in PizzaAm amestecat 2 linguri faina cu drojdia, apa, uleiul si zaharul. Am inceput sa adaug faina, cam jumatate din cantitate, apoi am adaugat sarea si restul de faina. Am framantat si am lasat...Citeste continuarea
Briose cu portocala
Postat de: silvianart in DulciuriAm amestecat toate ingredientele in prima faza, cu exceptia prafului de copt si-al fainei, pe care le-am amestecat in faza a doua. Am turnat in forme si la cuptor pentru 20 min, la 160 grade C. Citeste continuarea
Mazare cu muschiulet afumat
Postat de: silvianart in Mancaruri cu carneAm calit ceapa in untura, am adaugat muschiuletul bucatit. Am turnat mazarea. Intr-o oala separat, am fiert apa, iar dupa ce am turnat mazarea, am pus apa, pasta de tomate, sarea si piperul....Citeste continuarea
Reteta de ciorba cu afumatura...
Postat de: silvianart in CiorbePreparare Reteta de ciorba cu afumatura dreasa cu bors si leustean Am calit ceapa, am pus morcovul, telina, ardeiul, oasele, am pus apa pana la jumatate, cand a dat in primul clocot, am pus...Citeste continuarea
Tarta cu somon si legume mexicane
Postat de: oanapl in SomonPentru aluat, pui faina intr-un bol si adaugi untul taiat cuburi. Framanti pana ce obtii firimituri mai mari. Adaugi oul batut si apa treptat, si framanti pana se omogenizeaza aluatul. Formezi o...Citeste continuarea
Gogosi pufoase coapte la cuptor
Postat de: oanapl in PrajituriPregatesti maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald. Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei, oul...Citeste continuarea
Paris Brest
Postat de: simona72 in PrajituriPentru choux: intr-o craticioara cu fund dublu, se pune apa, untul, zaharul si un praf mic de sare. Cand da in clocot, se adauga toata faina deodata. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana aluatul...Citeste continuarea
Pui cu alune si apio
Postat de: andaoana in PuiCarnea de pui am spalat-o si am taiat-o in cuburi mici. Intr-un castron, am pus carnea, deasupra ei, am adaugat 5 linguri sos de soia, piperul si coaja razuita de la o lamaie bio. Amestecam carnea...Citeste continuarea
Chec cu unt de arahide
Postat de: andaoana in PrajituriPentru ca mi-a placut tare mult cum a iesit checul cu sirop de zahar, am decis sa il fac si pe acesta la fel. Asa ca, intr-un vas, am topit zaharul in cele 4 linguri de apa si cu zeama de la...Citeste continuarea
Prajitura cu lamaie
Postat de: trifadalia in DulciuriSe freaca zaharul cu untul si zaharul vanilat pana se obtine o spuma. Se pun ouale unul cate unul si se bate in continuare. Se spala o lamaie si se da pe razatoare coaja si se stoarce. Se...Citeste continuarea
Ficatei de pui cu ciuperci in sos alb
Postat de: Pungasa_Rogue in FicatSe spala ficateii de pui (se indeparteaza cu grija fierea, daca este prezenta, fara a o sparge) si se pun la fiert in apa. Se indeparteaza spuma care se formeaza deasupra apei, apoi se fierb...Citeste continuarea
Varza a la Cluj
Postat de: katty in PorcTaiem varza pe jumatate si o lasam in apa rece, pentru cel putin o ora. Scurgem varza si o taiem fideluta. Incingem o lingura untura intr-o cratita si punem varza. Amestecam din cand in ea,...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare cu os afumat
Postat de: katty in CiorbeSpalam bine osul afumat si il punem la fiert cu putina apa. Dupa ce clocoteste, il clatim bine, aruncam apa si il punem din nou la fiert, cu apa cat sa il acopere. Spumam bine si fierbem pana...Citeste continuarea
Chec savarina cu frisca si capsuni
Postat de: RuxyRux in DulciuriFaina cernuta se pune intr-un vas, in mijloc se asaza drojdia, pe margine sarea, zaharul, untul moale, oul, vanilia, apoi se toarna laptele caldut si se framanta un aluat moale care se...Citeste continuarea
Paine alba cu susan
Postat de: RuxyRux in PiineSe cerne faina intr-un lighean, se pune drojdia in mijloc, pe margine sarea, se toarna apa calduta si se framanta aluatul cateva minute. Se acopera cu un servet si se lasa la loc cald in...Citeste continuarea
Gogosi cu branza
Postat de: katty in DulciuriCernem faina intr-un vas si o amestecam cu drojdia uscata. Punem la foc laptele cu zaharul si sarea si amestecam pana acestea se topesc si laptele este caldut. Facem o adancitura in mijlocul...Citeste continuarea
Chec cu prune
Postat de: sufletista in DulciuriMixam albusurile cu un praf de sare pana isi dulbeaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana devine o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile mixate cu untul topit si racit, esenta de vanilie,...Citeste continuarea
Gogosi cu ananas
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol, cernem faina, facem o adancitura in mijloc in care vom adauga ouale mixate cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, untul moale, iaurtul, smantana, sarea, coaja de lamaie, drojdia,...Citeste continuarea
Gogosi la cuptor
Postat de: sufletista in DulciuriMixam ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul,adaugam laptele caldut, untul la temperatura camerei,coaja de lamaie, sarea, drojdia dizolvata si mixam adaugand treptat faina (cat este posibil)...Citeste continuarea
Chec cu visine
Postat de: andaoana in PrajituriIncepem prin a face un sirop de zahar din 4 linguri de apa si o cana de zahar . Punem ingredientele intr-un ibric si topim pe foc mic zaharul pana obtinem un sirop dens. Lasam sa se raceasca ....Citeste continuarea
Crema de ricotta cu arahide
Postat de: andaoana in Aperitive / GarnituriArahidele le-am tocat cu ajutorul unui cutit. Ceapa am dat-o pe razatoarea mica. Ricotta impreuna cu mascarponele si sarea le-am amestecat bine, gustati sa vedeti daca mai trebuie pusa sare....Citeste continuarea
Chec cu dovleac, nuci si ciocolata...
Postat de: oanapl in PrajituriCureti semintele dovleacului, il tai in felii potrivite si il coci in cuptorul preincalzit la 180° C, pentru 30 minute sau pana cand, intepandu-l cu o furculita, aceasta patrunde cu usurinta...Citeste continuarea
Guguluf cu ciocolata
Postat de: andaoana in PrajituriCiocolata o rupem bucatele si o topim in 4 linguri de lapte. Trebuie sa fim atenti sa nu fiarba, pentru ca va deveni amara si nu o sa se mai poata folosi. Galbenusurile le batem usor cu o...Citeste continuarea
Orez cu bob verde
Postat de: katty in Mancaruri de legumeSpalam orezul si il punem la fiert, in 300 ml apa, cu o lingurita sare la foc mic, amestecand in el ocazional. Punem o craticioara cu apa la fiert, adaugam sare si cand clocoteste adaugam bobul....Citeste continuarea