O reteta simpla si delicioasa. Cui nu-i place cozonacul? Cred ca toata lumea il adora indiferent de umplutura.
Pregatim maiaua din putin lapte caldut, drojdia si 1 lingura de faina. Restul de lapte il incalzim putin impreuna cu zaharul. Intr-un bol cernem faina amestecata cu praful de sare, punem mirodenile, maiaua si amestecam usor. In timp ce framantam, adaugam laptele treptat, ouale si la sfarsit uleiul.
Framantam pana nu se mai lipeste de maini. Lasam aluatul sa creasca langa o sursa de caldura timp de 1 ora sau pana isi dubleaza bine volumul.
Pentru umplutura, taiem rahatul cubulete, de preferat sa fie de mai multe culori.
Presaram faina pe masa de lucru, impartim aluatul in 4 parti pe care le modelam in bile si le lasam sa mai creasca 20 de minute. Din fiecare, intindem cu ajutorul sucitorului cate o foaie, distribuim pe fiecare foaie rahatul taiat cubulete. Impletim apoi cele 2 rulouri facute si unim bine la capete ca sa nu iasa umplutura.
Procedam la fel cu fiecare cozonac. Tavile de cozonac le tapetam cu hartie de copt. In fiecare tava, asezam cate un cozonac impletit si il ungem cu oul batut cu cateva linguri de lapte si presaram zahar deasupra.
Ii lasam sa mai la creasca 20 de minute, acoperiti cu un prosop curat. Incalzim cuptorul la 180 grade C si ii lasam 35-40 de minute, pana sunt rumeni si crescuti.
Pofta buna!
1
Putem adauga in aluatul de cozonac si o lingura de untura, ca sa fie mai fraged.
2
Untura ajuta cozonacul sa ramana proaspat si pufos mult timp.
3
Toate ingredientele pentru prepararea cozonacului trebuie sa fie la temperatura camerei.