Poate ca va intrebati de ce i-am spus asa....pentru ca este de poveste!
Fin, se intinde usor, ca prin magie zboara pe planseta, nu se rupe, se lucreaza incredibil de repede, este bun la de toate, pateuri, minciunele, fundite cu ciocolata, placinte cu mere, dulceata sau ce mai vreti voi....merita probat!
Chiar si daca esti incepator, garantat nu dai gres!
In imagine, aveti si funditele cu nutella pe care le-am preparat in aceasta seara cu aluatul excelent!
Untul rece, se da pe razatoarea mare intr-un vas larg, tot acolo se pune si faina cernuta, oul si galbenusul, branza si smantana, faina, praful de sare si praful de copt si desigur, zeama de lamaie.
Se framanta aluatul fix cat sa se omogenizeze bine si sa devina fin si usor de lucrat, se infaineaza cu putin amidon (vezi foto) si apoi se pune la rece 20 de minute.
Intre timp, se pregateste umplutura dorita...mere, branza...etc...
Aluatul se scoate de la rece si se foloseste dupa dorinta, se imparte in doua bucati sau se intinde individual o bucata mare, din care se decupeaza cu forma prajiturile.
Intinderea foilor, a aluatului se face pe o suprafata infainata jumatate cu faina, jumatate cu amidon.
Se intinde prima data un dreptunghi mare, apoi se intoarce, se mai presara faina si amidon, ridicand marginile si se aduce la dimensiunea dorita.
Aluatul se poate unge cu galbenus si se coace la 225 de grade C, pentru pateuri mici sau la 200 de grade C pentru placintele cu mere, gem...etc.
Acest aluat se poate folosi si la cremsnit, se intind doua foi si se coc la 225 de grade C, pana se rumenesc frumos.
Sa va fie de folos!