Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Dulceata de gutui
Postat de: RODIMUR in Dulceata / GemAlegeți gutui mari, galbene, coapte bine și fără defecte. Spălați bine gutuile, ca să se ducă tot puful și apoi ștergeți-le cu un prosop curat. Cu un cuțit bine ascuțit,...Citeste continuarea
Sarmale cu fleica afumata
Postat de: reisnaor_2006 in Mancaruri cu carnePentru inceput se curata ceapa si se toaca marunt, o punem la calit cu putin ulei. Dupa ce s-a calit ceapa, adaugam orezul care l-am tinut in putina apa rece si fleica...Citeste continuarea
Aperitiv biscuiti cu cascaval
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriAmesteci untul la temperatura camerei cu cascavalul ras fin, praful de copt, sare, apoi adaugi laptele si faina, treptat.Framanti aluatul pana se amesteca toate ingredientele . Se imparte...Citeste continuarea
Desert gogosi cu scortisoara
Postat de: cristina1985 in DulciuriSe macina zaharul brun si se amesteca cu scortisoara. Se amesteca zaharul, praful de copt, untul topit, 100 ml lapte cu un ou, iar la final, faina, treptat. Framantati pana aveti un aluat...Citeste continuarea
Cum se curata legumele coapte
Postat de: AlexTeacher in Scoala de gatit BucatarasMai intai trebuie coapte legumele. Exista 3 variante: le coaceti pe plita, pe aragaz sau in cuptor. Pentru varianta in cuptor, asezati intr-o tava o hartie de copt, puneti ardeii si vinetele,...Citeste continuarea
Oua scotiene, cu salata de varza
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se curăță de pielițe și de vițe nedorite, se spală, se scurge de apă, după care se toacă mărunt. Se fierb 6 ouă tari, se lasă să se răcească și apoi se curăță de...Citeste continuarea
Desert tarta cu pere si branza
Postat de: oanapl in PrajituriPentru aluat, mixezi oul cu zahărul măcinat, apoi adaugi uleiul, sarea și brânza și le mixezi bine. Eu am folosit un mixer vertical pentru a mărunți brânza cât...Citeste continuarea
Aperitiv clatite cu dovlecei si branza
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriSpalati dovleceii, ii stergeti cu un servetel. Taiati capetele, apoi ii dati pe razatoarea mare si ii puneti la scurs pe o sita jumatate de ora. Ii stoarceti bine si intre maini dupa acest timp....Citeste continuarea
Desert prajitura cu branza dulce,...
Postat de: RuxyRux in PrajituriSe mixeaza ouale impreuna cu zaharul timp de 7 minute, pana ce compozitia creste de trei ori in volum. Se adauga lingura cu lingura branza de vaci, apoi si smantana, in acest timp se mixeaza in...Citeste continuarea
Salata de varza cu ridichi
Postat de: mihaelar63 in SalateLegumele se curata si se spala. Varza se taie fideluta si se freaca usor cu sare si ulei. Ridichile se taie rondele. Ceapa verde la fel. Patrunjelul se toaca marunt....Citeste continuarea
Pizza prosciutto cu blat Alka Pizza...
Postat de: Bucataras in PizzaSe da pe razatoare cascavalul; Se intinde ketchup-ul pe blatul de pizza; Se adauga cascavalul pe blat; Prosciutto se rupe si se adauga pe toata suprafata blatului; Se introduce in...Citeste continuarea
Sarmale cu carne si dovleac
Postat de: AlexTeacher in Mancaruri cu carneCa sa desarezi cel mai usor o varza murata, tot ceea ce trebuie sa faci este sa pui 2-3 transe de apa fiarta peste ea si s-o lasi 30-60 de minute. Pune 1-2 linguri de ulei in tigaie,...Citeste continuarea
Supa crema de dovleac
Postat de: AlexTeacher in Supe1. Taiati dovleacul in jumatate, curatati-l si apoi taiati-l in cubulete de 2-3 cm. Puneti-l la fiert in 2 l de apa. 2. Taiati cubulete si cartofii, morcovul si telina. Puneti-le la fiert la...Citeste continuarea
Desert tarta cu dovleac
Postat de: AlexTeacher in PrajituriBlat: Pune în 300 g de făină sarea și amestecă. Apoi pune 200 g unt rece și amestecă bine de tot. Urmează gălbenușurile, zahărul și apa, astfel o să iasă un aluat omogen....Citeste continuarea
Placinta cu carne pentru Halloween
Postat de: AlexTeacher in Mancaruri cu carneIncepe cu aluatul. Adauga 260 g de faina in bolul unui robot de bucatarie si pastreaza 100 g pentru mai tarziu. Peste faina pune sarea si zaharul. Asaza atasamentul de framantat si amesteca...Citeste continuarea
Supa crema de broccoli cu gorgonzola
Postat de: BakeUpArtist in SupeÎntâi am desfăcut broccoli în buchețele mici, am înlăturat cozile dure și l-am pus la fiert cu sare, oregano și cu ceapa. După jumătate de oră am adăugat...Citeste continuarea
Salam de biscuiţi, reţetă...
Postat de: auragiuverdea1990 in DulciuriSalam de biscuiţi, reţetă imbunatatita Intr-un bol, am rupt biscuitii in bucati, am pus rahatul taiat, stafidele inmuiate in apa sau rom si alunele pe care le-am prajit inainte si apoi...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu unt de arahide
Postat de: xana in DulciuriMacinam biscuitii si adaugam margarina sau untul topit si topping-ul de ciocolata. Amestecam si asezam preparatul intr-o forma rotunda cu fundul detasabil. Apasam bine in asa fel incat sa nu...Citeste continuarea
Ardei umpluti cu varza, in saramura
Postat de: vasimur in MuraturiDupă ce se spală, varza se dă prin răzătoare sau se toacă mărunt. Se curăță morcovul, se spală și se dă prin răzătoarea mare. Se amestecă morcovul cu varza și se presară o...Citeste continuarea
Conopida cu ardei si cascaval
Postat de: oanapl in Mancaruri de legumeDesfaci conopida și o fierbi în apă cu sare, timp de 5 minute, apoi o scurgi bine de apă. Ungi cu ulei un vas și îl tapetezi cu pesmet. Bați ouăle cu smântâna și...Citeste continuarea
Pulpe de pui in manta de sunculita...
Postat de: merisor67 in PuiCurățăm usturoiul și îl pisăm cu foarte puțină sare. Nu punem sare multă pentru că șunculița este sărată. Frecăm usturoiul cu puțin ulei de măsline, apoi adăugăm...Citeste continuarea
Aperitiv Quiche Lorraine
Postat de: Anett in Aperitive / GarnituriIn primul rand, pregatim aluatul, amestecam faina, untul si un ou intr-un bol, adaugam sare, piper si oregano dupa gust. Nu trebuie framantat prea mult, formam o biluta si punem in frigider pentru...Citeste continuarea
Desert frigarui dulci
Postat de: costi7hector in DulciuriSe taie fructele cubulete, la fel si turta dulce (se poate folosi cozonac uscat, briose, etc.). Se incinge gratarul, de preferat afara, cu carbuni. Se infig pe betele de frigarui, cubuletele de...Citeste continuarea
Pui la cuptor cu mirodenii...
Postat de: Satisfyyourcravings in PuiSe portioneaza puiul in 8 bucati. Carcasa se poate folosi la o supa. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se adauga bucatile de intr-un bol si se adauga sare, piper si 2...Citeste continuarea
Supa crema de conopida cu lapte de...
Postat de: costi7hector in SupeDesfacem conopida in buchetele, curatam ceapa si morcovul si le taiem in bucati potrivite si le punem la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert legumele, scurgem jumatate din cantitatea de zeama...Citeste continuarea
Paste la cuptor cu carne tocata si...
Postat de: Satisfyyourcravings in PasteSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, in apa cu sare, apoi se scurg si se pastreaza pana la momentul folosirii. ...Citeste continuarea
Gulaschsuppe (Supa germana cu...
Postat de: Satisfyyourcravings in VitaSe toaca ceapa si usturoiul marunt. Carnea se taie in bucati potrivite si se usuca bine folosind prosoape din hartie. Se taie baconul in fasii. Se incalzeste uleiul...Citeste continuarea
Desert kaiserschmarrn (Clatitele...
Postat de: Satisfyyourcravings in DulciuriIntr-un bol mic, se amesteca stafidele si alcoolul si se lasa la hidratat. Intr-o craticioara, se topesc 40 de grame de unt. Intre timp, se separa galbenusurile si albusurile oualor....Citeste continuarea
Desert prajitura de duminica
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Am folosit o tava cu dimensiuni de 30/20 cm tapetata cu hartie de copt. Am mixat bine albusurile cu un praf de sare. Intr-un castron de inox, am pus galbenusurile si zaharul am amestecat...Citeste continuarea
Flädlesuppe (Supa germana cu clatite)
Postat de: Satisfyyourcravings in SupeIntr-un bol de marime medie, se amesteca faina, ouale, laptele, sarea, nuscoara si uleiul, cu ajutorul unui tel, pana devine o compozitie omogena, fara cocoloase. Se lasa la odihnit 15 minute....Citeste continuarea
Ciorba ardeleneasca cu prune uscate
Postat de: mihaelar63 in CiorbeScaricica afumata de porc se spala bine si se portioneaza. Opariti scarficica cu apa clocotita . Apa se arunca. Legumele se curata si se spala. Tocati marunt morcovul, ceapa si...Citeste continuarea
Aperitiv tort de clatite sarate
Postat de: costi7hector in Aperitive / GarnituriAluat: Batem ouale cu un praf de sare si adaugam uleiul. Apoi adaugam faina in ploaie si amestecam cu telul. Dupa ce se ingroasa aluatul, il subtiem cu laptele si cu apa, pana obtinem un...Citeste continuarea
Desert prajitura cu zmeura si crema...
Postat de: Veronica22 in PrajituriFoi: Ouale se mixeaza bine cu zaharul. Adaugam untul moale si mierea. Incorporam apoi si faina cu praful de copt. Lasam aluatul impachetat in folie alimentara pentru o ora, la frigider....Citeste continuarea
Desert gogosi cu finetti
Postat de: eumimi in DulciuriBatem oul cu zaharul si zaharul cu scortisoara. Eu am avut un plic de zahar amestecat cu scortisoara, dar daca nu aveti, puteti pune scortisoara dupa gust. Adaugam si iaurtul si amestecam bine....Citeste continuarea
Desert tort cu ciocolata Nestle...
Postat de: gaby_d in TorturiBlat Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare. Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Adauga-le peste albusuri, unde ai pus si galbenusurile...Citeste continuarea
Desert portofele cu ananas si...
Postat de: ladydi in DulciuriPunem la scurs cubuletele de ananas, dupa ce le-am tocat in bucatele mai mici, apoi pregatim aluatul. Dizolvam zaharul si drojdia intr-un pahar de lapte cald si lasam la fermentatat pentru...Citeste continuarea
Platou de legume la gratar
Postat de: AnaDavid in Mancaruri de legumeSe taie legumele felii de 5 mm si se stropesc cu putin ulei de masline. Incalziti bine gratarul de aragaz si gatiti legumele pana se rumenesc. Puneti frumos legumele pe un platou de...Citeste continuarea
Pui la gratar cu sos barbeque
Postat de: AnaDavid in PuiTăiați puiul în bucăți, puneti sare, piper și sosul de bbq. Acoperiti cu foi trasparenta si lăsați cel putin o ora în frigider pentru a se marina bine. Aprindeti grătarul...Citeste continuarea
Aluat pentru legume prajite -tempura
Postat de: AnaDavid in SosuriPuneti treptat făină și apă într-un castron: începeți cu 2 linguri de făină, un pahar de apă și uleiul de masline. Amestecati cu un tel aluatul ca sa fie cat mai fin și...Citeste continuarea
Sos harissa
Postat de: AnaDavid in SosuriSe pun ardeii la copt direct pe flacără, apoi le lasati într-un recipient acoperit cu folie timp de 10 minute. Procedând astfel, se decojesc mai bine și mai repede, iar conservarea...Citeste continuarea
Desert salam de ciocolata
Postat de: AnaDavid in DulciuriSe zdrobesc biscuitii si se pun într-un recipient mare. Nu trebuie sa fie praf pentru ca rezultatul final o sa fie o compozitie lipicioasa fara textura. Adăugați peste biscuiti...Citeste continuarea
Piept de rata cu legume la tigaie
Postat de: oanapl in RataÎncepi prin a scoate pieptul de rață din frigider cu măcar o oră înainte de a-l pregăti. În felul acesta carnea va ajunge treptat la temperatura camerei. Crestezi cu...Citeste continuarea
Pui marinat cu iaurt si ienibahar
Postat de: eumimi in PuiMai intai amestecam iaurtul cu condimentele in afara de ienibahar. Adagam carnea de pui ( copanele, pulpe sau piept) si amestecam bine. Dam la frigider pentru 1 ora. Topim untul intr-o...Citeste continuarea
Mancarica de naut cu afumatura
Postat de: oanapl in PorcSpeli legumele, apoi tai cubulețe ceapa, roșia și ardeiul și dai morcovul pe răzătoare și le pui la călit în uleiul încins. Tai mușchiulețul felii și îl adaugi peste...Citeste continuarea
Dorada cu bacon la cuptor
Postat de: xana in PestePestele se curata de mate si solzi, apoi se usuca bine. Se fac cate 3 taieturi, dar nu adanci, pe fiecare parte a pestelui. Uleiul de masline se amesteca cu sare, piper, ceapa taiata in...Citeste continuarea
Aperitiv friganele cu felii de...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriMai întâi prăjim cârnații în ulei, apoi îi lăsăm să se răcească și să se scurgă, într-o sită. Între timp pregătim celelalte ingrediente....Citeste continuarea
Desert negresa de post cu visine
Postat de: Valclaudia in PrajituriSpalam visinele, le curatam de codite si le scoatem samburii. Preincalzim cuptorul la 175 grade C. Punem intr-un vas incapator ingredientele uscate (mai putin faina si grisul): zaharul,...Citeste continuarea
Pita greceasca
Postat de: AnaDavid in PiineTopim drojdia cu 100 ml din apa cu zahar si lasam sa creasca in volum. Apa trebuie sa fie calduta. Pregatim faina, adaugam sarea si amestecam. Facem loc in centru si adaugam...Citeste continuarea
Snitel de vinete
Postat de: AnaDavid in Aperitive / GarnituriAm tăiat-o felii, am pus puțină sare și am lăsat 30 de minute pentru a pierde apă, astfel încât să ia mai puțin ulei când prăjim. Scoatem sarea cu un șervețel...Citeste continuarea
Aperitiv cu vinete si cottage cheese
Postat de: AnaDavid in Aperitive / GarnituriZdrobim usturoiul și amestecam cu uleiul de măsline. Cu acest ulei, se asezoneaza rosiile și vinetele înainte sa le gatim, astfel încât mirosul de usturoi nu mai deranjeaza,...Citeste continuarea