Tarte si placinte rumenite si iscusite
Cu ingrediente putine a iesit o tarta delicioasa si aromata. Pentru blat am folosit 500 g faina, insa nu am folosit tot aluatul obtinut pentru tarta fiind prea mult, din restul am facut cornuri cu rahat.
Pt.blat:
Pt. umplutura:
Aluatul: Intr-o craticioara se pun 100 ml lapte sa se incalzeasca usor. Se adauga 1 lgt zahar si 1 lg faina, se amesteca, apoi se adauga si drojdia. Se lasa sa se activeze.
Intr-un bol se cerne faina si se pune intr-un colt sarea. Se face o gropita in mijloc si se adauga uleiul si zaharul. Cand s-a activat drojdia, se toarna in gropita si se amesteca usor incorporand fainra de pe margini. Se mai adauga lapte caldut, atat cat cere aluatul. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta un aluat elastic si nelipicios. Se pune la dospit.
Umplutura: Intre timp, se pune intr-un bol branza, zaharul pudra vanilat, oul si smantana. Se mixeaza pana devine totul o crema omogena. Se adauga pe rand coaja si zeama de la lamaie, apoi stafidele. Se amesteca si se lasa deoparte.
Dupa ce a dospit aluatul, se ia jumatate din el si se intinde in forma rotunda putin mai mare decat dimensiunea tavii in care se va coace tarta. Se unge forma cu unt si se asaza aluatul. Se toarna umplutura si se niveleaza.
Merele se curata de coaja si se taie in felii subtiri, asezandu-le peste umplutura in ce forma doriti. Marginea aluatului, atat cat permite, se indoaie usor peste umplutura.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, timp de cca. 35-40 de minute. Se mai verifica din cand in cand si, in momentul in care are o culoare frumoasa, aurie se scoate din cuptor.
Se lasa la racit, de preferinta peste noapte, dupa care se poate portiona si servi.
Pofta buna!
1
Se poate renunta la mere, este foarte buna si fara ele.
2
Din restul de aluat am copt o tava de cornuri cu rahat.