Se fierb doi cartofi mari (sau 3, medii) se lasă să se răcească, după care se curăță de coajă și se pasează fin.
Se răzuiește fin cașcavalul și se adaugă peste cartofii pasați, odată cu: un ou, sare, piper și ierburi italiene (opțional). Se amestecă bine...
Țelina se curăță de coajă, se spală, se taie în forma dorită (eu o tai sub formă de triunghiuri, cu grosimea de 4-5 mm) și se pune să fiarbă la aburi, timp de 15-16 minute.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Pentru sos, se...
În formele speciale de unică folosință (care sunt puțin mai încăpătoare) se pun feliile de șuncă presată.
Se adaugă în fiecare dintre ele câteva așchii de cașcaval. Se toarnă ouăle, cu grijă, să nu se spargă și apoi se răzuiește deasupra cașcaval,...
Ouăle se fierb tari în apă cu sare, se lasă să se răcească, după care se curăță de coji și se înjumătățesc.
Se amestecă bine gălbenușurile cu brânza de burduf, untul moale și condimentele (sare și piper) după gust.
Se umplu jumătățile de ouă cu...
Se curăță spanacul (rupându-i rădăcinile și 2-3 centimetri din tulpină), se spală de 3-4 ori, se scurge de apă și apoi se taie mărunt. Într-o tigaie se pune uleiul și spanacul tăiat mărunt și se lasă la călit până ce scade apa.
Când spanacul s-a...
Cepele verzi se curăță, se spală și se taie rondele.
Se spală ardeii și se taie (cel capia în rondele, iar ardeiul gras în feliuțe)
Se răzuie cașcavalul și se feliază kaiserul.
Se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul și pătrunjelul.
Cele...
Se scoate untul din frigider din timp, ca să fie moale, pentru procesare.
Feliile de pește se clătesc bine cu apă rece și se pun la fiert, la foc iute, pentru 10-12 minute, din momentul în care începe fierberea.
Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se pune...
Se prepară pateul de ficăței de pui după cum urmează:
/www.bucataras.ro/retete/pate-din-ficatei-de-pui-85704.html
Se fierb 4 ouă tari, se lasă să se răcească, se curăță de coji și se taie în jumătăți.
Se răzuie gălbenușurile și se adaugă în pateul de...
Toate feliile de pâine se decupează în formă de inimioare.
Se fierbe tare un ou, se lasă la răcit, se curăță și se feliază în momentul în care se vor decora tartinele.
Se prepară crema de brânză de vaci, amestecând-o și omogenizând-o...
Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se pun la fiert, în apă cu sare, pentru 10 minute. După ce au fiert, se strecoară de apă, se tamponează cu un prosop de hârtie și se taie mărunt.
Mărarul se alege, se spală, se...
Se iau 2-3 linguri încărcate din salata de boeuf, începută și căreia i s-a "stricat fața"/decorul.
https://www.bucataras.ro/retete/salata-de-boeuf-84903.html
Salata se desface cu grijă ca să nu se rupă foile, se spală sub jet de apă (fară să se rupă), se...
Se spală cartoful, se fierbe și când s-a răcorit, se curăță de coajă.
Se pasează (sau se răzuie) cartoful, care se amestecă mai întâi cu untul moale și apoi cu telemeaua rasă fin, sau cu brânza dulce de vaci. Dacă folosiți brânză dulce de vaci,...
Se prepară mai întâi ingredientele pentru salata boeuf. Se curăță legumele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală și se pun la fiert. Se pune la fiert, separat și 1 cartof.
Carnea se spală, se curăță de pielițe și de vițe și se pune la fiert.
Mazărea se pune...
Se taie "capacul" de la chifle și se golesc de miez.
În găoace se pune o felie de cașcaval/brânză topită (sau 1/2, dacă chifla e mai mică), apoi o felie (sau 1/2) de șuncă presată, după care se pune un ou întreg.
Se condimentează cu sare și piper și...
Ciupercuțele se scot din cutii și se pun într-un vas cu apă rece, timp de 15 minute, după care se clătesc în mai multe ape și se scurg de apă.
Se face o compoziție subțire din făină, ouă, lapte, zahăr, sare, unt topit, după care se fac clătitele, una câte una,...
Se răzuie cașcavalul pe răzătoarea mică, iar șunca de Praga se taie mărunt.
Se face un aluat subțire de clătite din: făină, ouă, lapte, zahăr, unt, sare, piper, bicarbonat.
Se unge tigaia de clătite cu ulei și se fac clătitele, una după alta. Când s-a epuizat...
Cartofii se spală bine și se pun întregi la fiert.
Între timp, se răzuie cașcavalul și telemeaua, iar șunca se taie mărunt.
Când cartofii au fiert, se lasă să se răcorească puțin, după care se curăță de coji și se pasează bine. Se adaugă untul și...
Cele două ouă se fierb tari, se decojesc și se rețin doar gălbenușurile.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Se decongelează aluatul de foietaj și se întinde cu sucitorul, pentru a se subția, cam de 1-1,5 milimetri grosime. Se taie aluatul în...
Feliile de șuncă se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin.
Se prepară sosul pentru pizza din: suc de roșii, zahăr, piper, sare, busuioc și oregano. Se amestecă bine, până se dizolvă zahărul și sarea.
Din pachetul de foietaj se ia doar o jumătate...
Se spală bine vânăta, se șterge cu un prosop de bucătărie din hârtie, se înțeapă din loc în loc și se pune la copt în cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu.
Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de bucătărie din hârtie,...
Se amestecă făina cu untul moale, apoi se adaugă smântâna, gălbenușurile și sarea.
Se frământă bine aceste ingrediente, după care se lasă aluatul 30 de minute la frigider.
După acest interval de timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie...
Mărarul se alege, se spală și se taie mărunt.
Șunca presată se taie cubulețe, iar telemeaua se rade pe răzătoarea mare.
Cașcavalul se rade pe răzătoarea fină.
Se bat bine cele două ouă, se adaugă bicarbonatul, smântâna, șunca presată, telemeaua și mărarul....
Cașcavalul se porționează în felii cam de un deget, sau de 1 cm grosime. Din 400 grame vor ieși 6 felii.
Cele două ouă se bat bine cu un praf de sare.
Se pregătesc două farfurii plate, una cu făină albă și cealaltă cu pesmet.
Se ia o felie de cașcaval, se trece prin...
Luați o pâine albă, rotundă, pufoasă și tăiați-o în 3 foi. Nivelați foaia de deasupra, dacă este cazul.
Fierbeți ouăle tari, răciți-le în apă rece și decojiți-le.
Alegeți mărarul, spălați-l și tăiați-l fin.
Amestecați foarte bine brânza de...
Se fierb ouăle tari, se răcesc în apă rece și se decojesc.
Feliile de salam se curăță de pielițe, se taie subțire de jur împrejur (pentru codițele șoriceilor) iar din miezul feliilor se decupează rondele mici pentru urechiușele șoriceilor.
Se înjumătățesc...
Răzuiți fin cașcavalul.
Faceți un aluat din: făină, unt, gălbenușuri, sare, smântână și frământați-l bine, ca să fie omogen. Întindeți acest aluat fraged într-o foaie de 0,5 cm grosime.
Porționați aluatul în formele dorite, presărați-le...
Se amestecă într-un vas cu diametru mic, făina, ouăle, sarea și laptele, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe, pentru a obține o compoziție mai groasă puțin decît aceea pentru clătite.
Când compoziția este gata, se toarnă ulei într-o crăticioară mică,...
Șunca se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin.
Se bat ouăle cu sarea și piperul.
În tigaia încinsă, se toarnă ouăle bătute și se face focul mic. Cu paleta se înțeapă pe alocuri omleta, pentru a se coace bine pe toată suprafața, iar...
Se răzuie cașcavalul și se taie mărunt șunca presată.
Mărarul se alege, se spală, se scurge de apă și se taie.
Se aleg albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă cu bicarbonatul. Se adaugă gălbenușurile, unul câte unul, mixând întruna.
După ce...
Se decongelează foile de plăcintă.
În pachet sunt 12 foi de plăcintă și se vor folosi câte 4 foi pentru fiecare rulou.
Se desface pachetul și se ia prima foaie cu grijă, să nu se rupă. Se întinde prima foaie pe planșetă, se unge cu unt și se procedează la fel...
Crochete din cartofi și cașcaval
Se fierb doi cartofi mari (sau 3, medii) se lasă să se răcească, după care se curăță de coajă și se pasează fin. Se răzuiește fin cașcavalul și se adaugă peste cartofii pasați, odată cu: un ou, sare, piper și ierburi italiene (opțional). Se amestecă bine...
Garnitura de telina la aburi, cu sos de smantana si mustar
Țelina se curăță de coajă, se spală, se taie în forma dorită (eu o tai sub formă de triunghiuri, cu grosimea de 4-5 mm) și se pune să fiarbă la aburi, timp de 15-16 minute. Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Pentru sos, se...
Aperitiv ochiuri in cuib de sunca
În formele speciale de unică folosință (care sunt puțin mai încăpătoare) se pun feliile de șuncă presată. Se adaugă în fiecare dintre ele câteva așchii de cașcaval. Se toarnă ouăle, cu grijă, să nu se spargă și apoi se răzuiește deasupra cașcaval,...
Aperitiv oua umplute cu branza de burduf, in sos de maioneza
Ouăle se fierb tari în apă cu sare, se lasă să se răcească, după care se curăță de coji și se înjumătățesc. Se amestecă bine gălbenușurile cu brânza de burduf, untul moale și condimentele (sare și piper) după gust. Se umplu jumătățile de ouă cu...
Aperitiv rulada cu spanac si branza de vaci
Se curăță spanacul (rupându-i rădăcinile și 2-3 centimetri din tulpină), se spală de 3-4 ori, se scurge de apă și apoi se taie mărunt. Într-o tigaie se pune uleiul și spanacul tăiat mărunt și se lasă la călit până ce scade apa. Când spanacul s-a...
Aperitiv omleta la cuptor, cu verdeturi, smantana, kaiser si cascaval
Cepele verzi se curăță, se spală și se taie rondele. Se spală ardeii și se taie (cel capia în rondele, iar ardeiul gras în feliuțe) Se răzuie cașcavalul și se feliază kaiserul. Se aleg, se spală, se zvântă și se taie fin mărarul și pătrunjelul. Cele...
Pasta de peste
Se scoate untul din frigider din timp, ca să fie moale, pentru procesare. Feliile de pește se clătesc bine cu apă rece și se pun la fiert, la foc iute, pentru 10-12 minute, din momentul în care începe fierberea. Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se pune...
Aperitiv oua umplute cu pate din ficatei de pui
Se prepară pateul de ficăței de pui după cum urmează: /www.bucataras.ro/retete/pate-din-ficatei-de-pui-85704.html Se fierb 4 ouă tari, se lasă să se răcească, se curăță de coji și se taie în jumătăți. Se răzuie gălbenușurile și se adaugă în pateul de...
Aperitiv tartine valentine
Toate feliile de pâine se decupează în formă de inimioare. Se fierbe tare un ou, se lasă la răcit, se curăță și se feliază în momentul în care se vor decora tartinele. Se prepară crema de brânză de vaci, amestecând-o și omogenizând-o...
Aperitiv mini gugulufi
Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se pun la fiert, în apă cu sare, pentru 10 minute. După ce au fiert, se strecoară de apă, se tamponează cu un prosop de hârtie și se taie mărunt. Mărarul se alege, se spală, se...
Sarmalute aperitiv, umplute cu salata boeuf
Se iau 2-3 linguri încărcate din salata de boeuf, începută și căreia i s-a "stricat fața"/decorul. https://www.bucataras.ro/retete/salata-de-boeuf-84903.html Salata se desface cu grijă ca să nu se rupă foile, se spală sub jet de apă (fară să se rupă), se...
Aperitiv Oameni de zapada din branzeturi
Se spală cartoful, se fierbe și când s-a răcorit, se curăță de coajă. Se pasează (sau se răzuie) cartoful, care se amestecă mai întâi cu untul moale și apoi cu telemeaua rasă fin, sau cu brânza dulce de vaci. Dacă folosiți brânză dulce de vaci,...
Aperitiv rulouri de sunca, umplute cu salata boeuf
Se prepară mai întâi ingredientele pentru salata boeuf. Se curăță legumele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală și se pun la fiert. Se pune la fiert, separat și 1 cartof. Carnea se spală, se curăță de pielițe și de vițe și se pune la fiert. Mazărea se pune...
Aperitiv chifle umplute, la cuptor
Se taie "capacul" de la chifle și se golesc de miez. În găoace se pune o felie de cașcaval/brânză topită (sau 1/2, dacă chifla e mai mică), apoi o felie (sau 1/2) de șuncă presată, după care se pune un ou întreg. Se condimentează cu sare și piper și...
Aperitiv clatite cu ciupercute si maioneza
Ciupercuțele se scot din cutii și se pun într-un vas cu apă rece, timp de 15 minute, după care se clătesc în mai multe ape și se scurg de apă. Se face o compoziție subțire din făină, ouă, lapte, zahăr, sare, unt topit, după care se fac clătitele, una câte una,...
Aperitiv clatite cu sunca si cascaval
Se răzuie cașcavalul pe răzătoarea mică, iar șunca de Praga se taie mărunt. Se face un aluat subțire de clătite din: făină, ouă, lapte, zahăr, unt, sare, piper, bicarbonat. Se unge tigaia de clătite cu ulei și se fac clătitele, una după alta. Când s-a epuizat...
Aperitiv rulouri in bacon, din cartofi, sunca si branzeturi
Cartofii se spală bine și se pun întregi la fiert. Între timp, se răzuie cașcavalul și telemeaua, iar șunca se taie mărunt. Când cartofii au fiert, se lasă să se răcorească puțin, după care se curăță de coji și se pasează bine. Se adaugă untul și...
Aperitiv rulouri umplute cu branza
Cele două ouă se fierb tari, se decojesc și se rețin doar gălbenușurile. Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin. Se decongelează aluatul de foietaj și se întinde cu sucitorul, pentru a se subția, cam de 1-1,5 milimetri grosime. Se taie aluatul în...
Aperitiv cornulete pizza
Feliile de șuncă se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin. Se prepară sosul pentru pizza din: suc de roșii, zahăr, piper, sare, busuioc și oregano. Se amestecă bine, până se dizolvă zahărul și sarea. Din pachetul de foietaj se ia doar o jumătate...
Aperitiv de post: rosii umplute cu salata de vinete
Se spală bine vânăta, se șterge cu un prosop de bucătărie din hârtie, se înțeapă din loc în loc și se pune la copt în cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu. Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de bucătărie din hârtie,...
Aperitiv saleuri cu chimen
Se amestecă făina cu untul moale, apoi se adaugă smântâna, gălbenușurile și sarea. Se frământă bine aceste ingrediente, după care se lasă aluatul 30 de minute la frigider. După acest interval de timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie...
Aperitiv chec sarat, cu sunca si telemea
Mărarul se alege, se spală și se taie mărunt. Șunca presată se taie cubulețe, iar telemeaua se rade pe răzătoarea mare. Cașcavalul se rade pe răzătoarea fină. Se bat bine cele două ouă, se adaugă bicarbonatul, smântâna, șunca presată, telemeaua și mărarul....
Aperitiv cascaval pana, cu salata de varza
Cașcavalul se porționează în felii cam de un deget, sau de 1 cm grosime. Din 400 grame vor ieși 6 felii. Cele două ouă se bat bine cu un praf de sare. Se pregătesc două farfurii plate, una cu făină albă și cealaltă cu pesmet. Se ia o felie de cașcaval, se trece prin...
Aperitiv tort sarat
Luați o pâine albă, rotundă, pufoasă și tăiați-o în 3 foi. Nivelați foaia de deasupra, dacă este cazul. Fierbeți ouăle tari, răciți-le în apă rece și decojiți-le. Alegeți mărarul, spălați-l și tăiați-l fin. Amestecați foarte bine brânza de...
Aperitiv Soricei gustosi
Se fierb ouăle tari, se răcesc în apă rece și se decojesc. Feliile de salam se curăță de pielițe, se taie subțire de jur împrejur (pentru codițele șoriceilor) iar din miezul feliilor se decupează rondele mici pentru urechiușele șoriceilor. Se înjumătățesc...
Aperitiv saleuri cu cascaval
Răzuiți fin cașcavalul. Faceți un aluat din: făină, unt, gălbenușuri, sare, smântână și frământați-l bine, ca să fie omogen. Întindeți acest aluat fraged într-o foaie de 0,5 cm grosime. Porționați aluatul în formele dorite, presărați-le...
Aperitiv floricele cu cașcaval
Se amestecă într-un vas cu diametru mic, făina, ouăle, sarea și laptele, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe, pentru a obține o compoziție mai groasă puțin decît aceea pentru clătite. Când compoziția este gata, se toarnă ulei într-o crăticioară mică,...
Aperitiv omleta portofel cu sunca si cașcaval
Șunca se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin. Se bat ouăle cu sarea și piperul. În tigaia încinsă, se toarnă ouăle bătute și se face focul mic. Cu paleta se înțeapă pe alocuri omleta, pentru a se coace bine pe toată suprafața, iar...
Aperitiv briose sarate
Se răzuie cașcavalul și se taie mărunt șunca presată. Mărarul se alege, se spală, se scurge de apă și se taie. Se aleg albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă cu bicarbonatul. Se adaugă gălbenușurile, unul câte unul, mixând întruna. După ce...
Aperitiv rulouri rapide cu sunca si cascaval
Se decongelează foile de plăcintă. În pachet sunt 12 foi de plăcintă și se vor folosi câte 4 foi pentru fiecare rulou. Se desface pachetul și se ia prima foaie cu grijă, să nu se rupă. Se întinde prima foaie pe planșetă, se unge cu unt și se procedează la fel...