Deși este încă post, am făcut o pastă de pește cu unt, deci de frupt, așa cum fac de obicei, pentru că așa este mai bună și pentru că aveam la îndemână două felii de crap, un pește care are o carne albă, iar pasta iese foarte frumoasă.
Nu am făcut o cantitate mare, pentru că nu era necesară, dar chiar și-așa, a ieșit delicioasă, ca de obicei, mai ales că am făcut-o din pește proaspăt, nu din conservă. Iar culoarea albă a pastei m-a încântat în mod deosebit...
Pasta de pește se prepară foarte repede și are un gust foarte bun.
Din ingredientele de mai jos a rezultat o porție de pastă de pește.
Se scoate untul din frigider din timp, ca să fie moale, pentru procesare.
Feliile de pește se clătesc bine cu apă rece și se pun la fiert, la foc iute, pentru 10-12 minute, din momentul în care începe fierberea.
Ceapa se curăță, se spală, se taie foarte fin și se pune în bolul în care se va face pasta de pește.
Când feliile de crap au fiert, se strecoară apa și se lasă carnea câteva minute, ca să se răcească. Se îndepărtează pielea, părțile maronii de carne, grăsimea (crapul de crescătorie este mai gras) și mai ales toți spinii.
Se alege, așadar, carnea albă, curată, fără spini și piele, se pune în bolul în care se află deja ceapa tăiată foarte fin și se mixează. Se adaugă untul și se continuă mixarea. Se condimentează cu zeamă de lămîie și sare, după gust.
Se poate servi imediat, sau după ce stă în frigider, pe pâine prăjită și cu măsline, feliuțe subțiri de lămâie, ceapă roșie, ardei capia...
1
Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de prelucrat.
2
Dacă vreți ca pasta să aibă o culoare frumoasă, e bine să îndepărtați pielea peștelui și carnea de culoare maronie.
3
Tăiați foarte fin ceapa.
4
Condimentați cu sare și zeamă de lămâie, după gust.
5
Pasta de pește se ține obligatoriu la frigider și se prepară în cantități care să fi consumate în scurt timp.