Cartofii aromatizați la cuptor sunt o garnitură gustoasă, lângă o friptură, sau pot constitui, alături de niște murături asortate, un foarte bun meniu de post. Noi i-am preferat simpli, doar cu murături, puse anul trecut (mere și gogonele!), pentru că ne săturaserăm de carne, zilele trecute...
Cartofii se spală bine și se pun la fiert ”în coajă”. Când sunt fierți, se scot din apă și se lasă la răcit.
După ce s-au răcit, cartofii se curăță de coji, se taie în forma dorită, se pun într-o tavă termorezistentă unsă cu ulei și se presară cu toate condimentele din lista de ingrediente.
Se toarnă puțin ulei peste cartofii condimentați.
Se dă tava la cuptor, la foc iute și din când în când se ia cu lingura ulei din tavă și se toarnă peste cartofi, întorcându-i, în același timp pe toate părțile, ca să se pătrundă și să se rumenească frumos.
Când s-au rumenit frumos, se oprește cuptorul și cartofii pot fi serviți imediat, ca garnitură la friptură, sau simpli, cu murături asortate, sau cu o salată.
1
Neavând sos în tavă, ci doar câteva linguri de ulei, cartofii se pot usca dacă-i veți ține mai mult în cuptor, ca să se rumenească. Așa că e bine să fie moderat rumeniți.
2
Este bine să folosiți cartofi roz, care nu sunt sfărâmicioși, ca cei albi.