Când aveam musafiri la micul dejun, obișnuiam să le prepar ceva mai drăguț, mai bun și simplu, chiar dacă asta cerea mai mult timp. Spre exemplu, le făceam ochiurile fie în chiflă, fie în cuib de șuncă și astfel reușeam să-i surprind în mod plăcut. Am prezentat în urmă cu aproape un an ochiurile în chiflă, așa că acum le voi prezenta pe cele în cuib de șuncă, adică exact ceea ce am avut la micul dejun în această dimineață!
În formele speciale de unică folosință (care sunt puțin mai încăpătoare) se pun feliile de șuncă presată.
Se adaugă în fiecare dintre ele câteva așchii de cașcaval. Se toarnă ouăle, cu grijă, să nu se spargă și apoi se răzuiește deasupra cașcaval, pe răzătoarea mare. Se presară sare și piper și se dau la cuptorul încins, la temperatură medie.
Când ouăle s-au întărit și cașcavalul de deasupra s-a topit, se scot formele din cuptor, se pun cuiburile cu ochiuri în farfurii și se servesc imediat, calde, la micul dejun, cu roșii și pâine prăjită.
1
Folosiți felii mari, rotunde și subțiri, de șuncă presată, ca să poată cuprinde ouăle, de jur-împrejur.
2
Utilizați astfel de forme de unică folosință, pentru că sunt mai mari decât cele din tăvile speciale pentru brioșe.
3
Nu țineți cuiburile în cuptor până se rumenesc deasupra, pentru că și ochiurile se vor usca. Este suficient dacă ochiurile s-au întărit și cașcavalul răzuit s-a topit.
4
Acest preparat se servește cald, imediat ce a fost scos din cuptor.