Un aperitiv pe care-l prepar, de obicei, la mesele festive, pentru că arată bine și place tuturor.
Se prepară mai întâi ingredientele pentru salata boeuf. Se curăță legumele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală și se pun la fiert. Se pune la fiert, separat și 1 cartof.
Carnea se spală, se curăță de pielițe și de vițe și se pune la fiert.
Mazărea se pune la fiert (dacă este congelată) sau se clătește în mai multe ape și se pune la scurs, dacă este din conservă.
Castraveții murați se clătesc cu apă rece, se taie mărunt și se pun la scurs, într-o strecurătoare.
Când legumele au fiert, se taie mărunt. Cartoful se curăță de coajă și se taie și el mărunt.
Se verifică dacă a fiert carnea, înțepând-o cu o furculiță. Când este fiartă, carnea se lasă puțin să se răcorească, după care se taie mărunt și se amestecă cu toate legumele mărunțite.
Se face o maioneză bine legată dintr-un gălbenuș fiert tare, un gălbenuș crud, două lingurițe de muștar și din uleiul încorporat puțin câte puțin. Se mixează bine aceste ingrediente, până ce rezultă o maioneză bine legată.
Se păstrează 2-3 lingurițe încărcate de maioneză pentru decor, iar restul se adaugă ingredientelor deja amestecate. Se condimentează cu sare, după gust și se omogenizează compoziția.
Se ia câte o lingură de salată boeuf, se pune pe o felie de șuncă presată și se rulează. Se procedează la fel până ce se termină toate feliile de șuncă, după care se decorează rulourile, după inspirație, cu maioneză, castravete murat, măsline, gogoșar murat, albuș de ou...
1
Pentru salata boeuf este mai bine să alegeți carne de vițel, pentru că este mai bună, mai fragedă și fierbe mai repede.
2
Scurgeți bine castraveții murați și mazărea, pentru ca salata boeuf să nu fie apoasă.
3
Mixați îndelung maioneza, ca să fie bine legată.
4
O cantitate suficientă de maioneză va da un gust mai bun salatei și rulourilor.