Platoul cu salată de boeuf este deja început, i s-a stricat decorul și "nu mai are față" ca să fie pus pe masă, în fața musafirilor? Am găsit o soluție pentru rezolvarea acestei situații.
De fapt, există mai multe soluții. Puteți face porții individualizate, pe care să le decorați din nou, sau puteți face rulouri de șuncă, umplute cu salată de boeuf.
https://www.bucataras.ro/retete/aperitiv-rulouri-de-sunca-umplute-cu-salata-boeuf-84961.html
Aceste sărmăluțe aperitiv (care sunt tot creație proprie, sau originale, cum scria un bucătăraș simpatic, referindu-se la oamenii mei de zăpadă!) au apărut pentru că m-am gândit nu numai la o altă formă de prezentare a salatei boeuf (în afară de platou, porție individulizată și rulou, așa cum am postat aici), ci și o modalitate de a recupera constructiv o salată care prin servire și-a "pierdut fața festivă".
E puțin de migălit și de îndeplinit niște condiții ale ingredientelor, dar rezultatul este pozitiv și creează un efect surpriză foarte plăcut.
În plus, salata mai taie din gustul onctuos al maionezei din salata boeuf, așa că rezultatul este savuros!
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 18 sărmăluțe aperitiv (dar numărul lor depinde de mărimea salatei și de starea și manevrarea frunzelor de salată). Evident, puteți multiplica ingredientele și porțiile, dacă doriți...
Se iau 2-3 linguri încărcate din salata de boeuf, începută și căreia i s-a "stricat fața"/decorul.
https://www.bucataras.ro/retete/salata-de-boeuf-84903.html
Salata se desface cu grijă ca să nu se rupă foile, se spală sub jet de apă (fară să se rupă), se tamponează cu hârtie absorbantă și se lasă apoi să se mai înmoaie puțin.
Roșiile se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se înjumătățesc, se golesc de semințe și se șterg, de asemenea, cu un prosop de hârtie, ca să fie uscate.
Ardeiul se spală, se taie în două, se curăță de cotor și semințe/
Când foile de salată s-au uscat și înmuiat puțin, se ia câte una, se taie în jumătate, se îndepărtează nervurile centrale (care sunt tari), după care se pune pe o jumătate de foaie, o linguriță de salată de boeuf și se rulează, ascunzând în părțile laterale capetele, la fel ca la sarmalele umplute cu carne.
Când se termină toată salata boeuf, se așează sărmăluțele aperitiv pe platou, sau pe farfurii. Se pot așeza câte 3-4 sărmăluțe aperitiv într-o jumătate de roșie, sau într-o jumătate de ardei gras, pregătite în prealabil. De asemenea, sărmăluțele se pot aranja frumos pe o foaie de salată.
Se ornează platoul, sau farfuria cu felii de roșii, foi mici de salată (care nu pot fi rulate) măsline și alte elemente de decor pe care le aveți la îndemână.
1
Foile de salată se vor rula mai ușor, dacă le veți lăsa să se mai înmoaie puțin. Când sunt foarte fragede, se rup ușor...
2
Nu puneți multă salată de boeuf pe foaie, pentru rulat, pentru că sunt aperitive și trebuie să fie mici și drăguțe.
3
Nu rulați prea străns sărmăluțele aperitiv, ca să nu se rupă foile de salată.
4
Jumătățile de roșii în care veți pune sărmăluțele aperitiv trebuie să fie uscate, nu cu zeamă. Așadar, ștergeți-le în prealabil cu hârtie absorbantă.